CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Není důležité kdo kapelu založil a kdy do ní kdo...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: S tím oprávněním vlastnit značku je to...

ACCEPT - Humanoid
O minulém albu jsem po prvním poslechu...

ACCEPT - Humanoid
Páčila sa mi predchádzajúca doska, páči sa mi aj...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : To, že si Pařízek zaregistroval jako...

ACCEPT - Humanoid
Já chápu, že to každý má trochu jinak, ale aby...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: Ok, díky za vyjasnění, pokud je to tak,...

ACCEPT - Humanoid
Accept mám rád, včetně éry s Tornillem. Bohužel...

MOTÖRHEAD - Kiss Of Death
Dobrá deska, 5 výborných skladeb, zbytek průměr...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : situace mezi ex. cleny Citronu (...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KERN - Ztráty & nářezy

Diskografie kapely Kern se vyznačuje tím, že každé z alb je v něčem jiné a každá z desek nabídne trochu jinou náladu a šmak. Rozdíl mezi první a druhou polovinou diskografie je měřitelný takřka na světelné roky. Třetí album „Ztráty & nářezy”, se kterým se Kern přihlásil o slovo dva roky po vydání sladkých „Lovců žen“, je pomyslným zlomem. Ještě pořád jsou v něm cítit silné melodické choutky, nicméně pomalinku a decentně se začínají vkrádat rockovější a experimentálnější postupy.

„Ztráty a nářezy“ jsou mimo jiné spojeny s dvěma značkami – vydavatelství Tommü Records a pivovar Černá hora. Spolupráce (byť jen krátkodobá) s agilními Tommü Records byla symbolem toho, že na začátku devadesátých let se Kernu vskutku dařilo, spojení s Černou horou nejspíš udělalo radost příznivcům národního moku, z poděkování, zveřejněného v bookletu je zřejmé, že pomoc pivovaru při realizaci alba byla nezanedbatelná, přesto hudební výsledek této spolupráce je poněkud kontroverzní.

Pokud jsem totiž zmiňoval skutečnost, že Kern přes posluchačskou vstřícnost nikdy nepřekročili hranici levné zábavové podbízivosti, „skrytá reklama“ „Nigramontis“ je tou výjimkou potvrzující pravidlo. Leccos naznačuje harmonikové intro, zkázu dokoná prvoplánový skandovatelný refrén („otočíme ještě jednu rundu“) s poněkud bezpohlavními sbory, ta silná melodika, která dokázala vždycky mnohé zachránit, tady prostě schází a kousavý úryvek kytarového sóla ani kytara, zářící poněkud pod povrchem, nemají šanci tenhle vůz utáhnout. Naštěstí to je skutečně jediná minela, kterou Kern na tomto albu předvedou, neboť poměrně houževnatá „Kudlanka nábožná“ s celkem vlezlým refrénem je spíš jen netradiční, než vyloženě špatná. A když už byla řeč o světelných letech v v porovnání alb, podobnou délkovou míru lze použít i u jednotlivých skladeb – „Nech to chvíli spát“ s vláčnějším riffem a houpavým tempem, výborným textem, úžasně zpěvným refrénem, strhujícím kytarovým sólem, parádním Kronkovým projevem (a zase krásně čistým zvukem, nechávajícím vyniknout dunivé base) je tou věcí, která by dokonale zapadla do předchozích albových počinů a která tu pomyslnou vzdálenost natahuje nejdůkladněji. Jen o nějakou tu světelnou minutu za ní pak stojí lehkonohá „Silnější než já“ s typicky gradovanou náladou a vděčně masově přístupnou zpěvností či emotivní balada „Zapomenutí muži“ s až nezvykle vážným textem.

Z těch do té doby netradičních počinů zaujme zejména výborná „Když nahoře“ s famózně tklivou kytarou, což je jediná instrumentálka (dlužno dodat, že maximálně procítěná), kterou Kern kdy nahráli. Přeslechnout nelze poctu pro Queen „Píseň pro Freddieho“, spíš než pro píseň samotnou pro využití motivů od jmenované kapely. Symbolem přechodu k novým chuťovým pohárkům by mohla být píseň „Hrdina pro pláč“, která v sobě má tradiční melodiku a zpěvnost, postrádá však tu bezprostřední bigbítovou živočišnost, kterou ještě nedávno patřila k nejsilnějším zbraním kapely.

Snad víc než kdy jindy se nabízí fráze o důležitosti třetího alba. Kern v podstatě šlápl na bludný kořen. Samozřejmě, že důrazně klesající prodejnost lze brát za jeden z faktorů, potvrzujících toto tvrzení, nicméně doba melodické muzice zas až tolik nepřála, takže to nebyl faktor rozhodující (i přes to, že vedl k rozchodu s Tommü Records). Hmatatelnější bylo to, že „Ztráty & nářezy“ svým náladovým rozptylem nemohlo být plně po chuti dosavadním příznivcům kapely. A ti ostatní zas měli Kern už dávno jednoznačně zaškatulkovaný. A to byla pro kapelu hodně složitá situace…

Savapip             


www.kern-remember.com

YouTube ukázka - Silnější než já

Seznam skladeb:
1. Chráněný žít
2. Nech to chvíli spát
3. Silnější než já
4. Jako naposled
5. Nigramontis
6. To platím já
7. Píseň pro Freddieho
8. Zapomenutí muži
9. Kudlanka nábožná
10. Hrdina pro pláč
11. Když nahoře

Sestava:
Jaroslav Albert Kronek – zpěv
Miroslav Horňák - kytara
Libor Machata – baskytara, klávesy
Karel Vodička - bicí

Rok vydání: 1993
Čas: 42:22
Produkce: Kern
Studio: Team sound, Sound elektro
Label: Tommü records
Země: Česká republika

Diskografie:
1990 - …od narození
1991 – Lovci žen
1993 – Ztráty a nářezy
1994 – Totální tunel
1995 – Mistr čas
2001 – Síla zvyku
2016 – Hrnu to k tobě

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 14.07.2016
Přečteno: 3183x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tak po mnoha letech...16. 12. 2021 13:03 rumcajs
ZaNK desce mám trochu...15. 07. 2016 6:09 rumcajs


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12092 sekund.