NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




HELSTAR - Vampiro

Přestože Helstar z texaského Houstonu na scéně působí už rovných pětatřicet let a zejména v osmdesátých letech byla tahle kapela na americké metalové scéně docela pojem, sláva se jim v našich končinách vždy vyhýbala. Ostatně jako většině zástupců US power metalu, k nimž lze řadit třeba Metal Church, Vicious Rumors, Nevermore (to jsou ti známější) nebo Mannila Road, Omen, Heir Apparent nebo Jag Panzer. Pro většinu těchto kapel, Helstar nevyjímaje, byla krizová devadesátá léta, kdy se stáhly do ústraní a prostě jen živořily kdesi po hospodách a zaplivaných klubech. Nové milénium pak otevřelo cestu pro jejich reuniony a přestože se Helstar nikdy oficiálně nerozpadli, lze o jejich albu „The King Of Hell“ z roku 2008 hovořit jako o comebackovém.

A „Vampiro“ je tak čtvrtým počinem v novodobých dějinách souboru a stejně jako tomu bylo u předchozích desek, představuje tohle album velice silný zářez klasického amerického metalu, který sice vězí v osmdesátých letech, ale rozhodně nepředstavuje žádný retro návrat, který u kapel podobného ražení bývá vždy jen na škodu věci, protože tyhle party prostě staví na energii, která se při zbytečném ohlížení zpět vytrácí jako pára nad hrncem. Helstar proto nepředstavují stejný případ jako například jejich styloví kolegové Manilla Road, kteří zní stále jako v roce 1988.

Parta kolem bravurního kytaristy Larryho Barragana a pěvecké brusky Jamese Rivery prostě umí jít s dobou a přestože ve své tvorbě nezapře lásku k Judas Priest (slyšitelné od první písně „Awaken Unto Darkness“), určitě nemáte pocit, že posloucháte něco, co by mělo vyjít někdy v dobách „Screaming For Vengeance“. Plusem je samozřejmě moderní zvuk, skvělý zpěv a dostatek dobrých skladeb. V případě „Vampiro“ se asi nejvíce povedl samotný začátek desky, kdy úvodní trojice „Awaken Unto Darkness“, „Blood Lust“ a „To Dust You Will Become“ představuje rozhodně to nejlepší, co v tomto stylovém ranku je letos ke slyšení.

Štěstí je, že „Vampiro“ netrpí žádnými velkými kvalitativními výkyvy a proto, když přece jen dojde na slabší věci typu „Off With This Hand“ a především pak nejméně povedené „Abolish The Sun“, dokáže se tahle pětice fanouškům odvděčit silnějšími věcmi „From The Pulpit To The Pit“, „Black Cathedral“ nebo strhující instrumentálkou „Malediction“, která je díky samplovanému kostelnímu sboru takovou malou hororovou suitou. Závěrečná akustická „Dreamless Sleep“ je pak velmi sympatickým zakončením, balancujícím mezi křehkostí a temnou atmosférou, umocněnou použitými smyčci.

Vypadá to, že Helstar se stali od svého comebacku skutečnou jistotou kvalitního power metalu, který pošilhává po thrashi a rovněž se nebojí i groove riffů, které byly tolik příznačné pro Panteru. Komu moc nevoněl letošní comeback Metal Church nebo jej zklamala nedávno vydaná deska stylově spřízněných Denner/Shermann, tedy projektu kytaristů z Mercyful Fate, ten bude s „Vampiro“ pravděpodobně spokojen.

Jan Skala             


www.helstar.com

YouTube ukázka – Black Cathedral

Seznam skladeb:
1. Awaken Unto Darkness
2. Blood Lust
3. To Dust You Will Become
4. Off With His Head
5. From The Pulpit To The Pit
6. To Their Death Beds They Fell
7. Malediction
8. Repent In Fire
9. Abolish The Sun
10. Black Cathedral
11. Dreamless Sleep

Sestava:
James Rivera - zpěv
Larry Barragan - kytara
Rob Trevino - kytara
Jerry Abarca - baskytara
Mikkey Lewis - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 57:23
Label: EMP Label Group
Země: USA
Žánr: US power metal

Diskografie:
1984 - Burning Star
1986 - Remnants Of War
1988 - A Distant Thunder
1989 - Nosferatu
1995 - Multiples Of Black
2008 - The King Of Hell
2010 - Glory Of Chaos
2014 - This Wicked Nest
2016 - Vampiro

Foto: archiv kapely


Vydáno: 12.09.2016
Přečteno: 1813x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11954 sekund.