TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




HIGHRIDER - Armageddon Rock

Když před třemi lety založili švédští Highrider svoji kapelu, zjevně si vzali k srdci postulát o tom, že v dnešní době, přesycené ohromnou záplavou kapel, je největší šance zaujmout posluchače aspoň špetkou odlišnosti. Jenže co chcete vymýšlet nového v heavy metalu? Recept Highrider na jedinečnost je v podstatě jednoduchý – dominantní klávesy, které čtveřice z Goteborgu vyhrabala někde v sedmdesátých letech (což umocňuje i nepříliš dokonalý zvuk). Uječený zpěv, živelná energie a řezavá přímočarost jsou pak v podstatě již ingrediencemi tradičními, nicméně je fakt, že ve spojení s archaicky znějícími klávesami jde o kombinaci poměrně neobvyklou. Jenže je otázkou, jestli zrovna tahle forma osobitosti bude mít šanci na úspěch.

Čtveřice songů na albu „Armageddon Rock“ má nezpochybnitelnou energii, říz i tlak. Nehraje se na vybroušené melodie, či kdovíjak propracované nápady, takže poměrně záhy Highrider začnout škobrtat do stereotypu, obzvlášť, když už v úvodní „S=Txl“ se začnou utápět v příliš dlouhé (alespoň tedy v poměru délka/dění) instrumentální pasáži. Dokud totiž štěká Andreas Fagerberg své strohé a úsečné fráze, má skladba až punkovou dravost. A pokud by dokázali Highrider své instrumentální bouření včas ukrotit, dalo by se to samé tvrdit i o druhé polovině písně, která sice energii neztratí, jen chybí důvod k jejímu zbytečnému natahování. U „Agony Of Limbo“ platí prakticky to samé - opět zaboduje neurvale neohebný uřvaný vokál, klávesy tomu celému dění dodávají odér bizarnosti, natlakovanou energií skladba přetéká a instrumentální pasáž se topí v beznápaditosti a omílání prázdného nápadu. „The Moment (Plutonium)“ doplácí již na samotný rádoby atmosférický rozjezd, ze stereotypu nedokáže tuhle věc vytáhnout už ani uštěkaný Fagerberg, kytarové sólo je docela naivní a prokouknutelné a do plusových bodů lze zase započítat jen energii, která Highrider neopouští ani v závěrečné uštěkané „Semen, Mud And Blood“ s rytmikou urvanou z řetězu a s ubzučenými kytarami.

Story o tom, kterak forma je nadřazena obsahu. Bez kláves by Highrider byli explozivní a strašně snadno vyčerpatelnou, nenápaditě uřvanou smrští, která by se lehce ztratila v davu. Díky zdůraznění soundu černobílých klapek jsou Highrider jiní. Pokud však budeme polemizovat nad tím, zda tohle spojení má šanci posunout Highrider před konkurenci nebo kapelu jen v tom zástupu nenápaditých odsunout bokem mimo běžné mantinely, bez toho, aby to mělo sebemenší vliv na kvalitu jejich tvorby, budu hlasovat jednoznačně pro bod b).

Savapip             


FB HIGHRIDER

YouTube ukázka - Agony Of Limbo

Seznam skladeb:
1. S=Txl
2. Agony of Limbo
3. The Moment (Plutonium)
4. Semen, Mud and Blood

Sestava:
Andreas Fagerberg – zpěv, baskytara
Eric Radegard - kytara
Christopher Ekendahl - klávesy
Carl-Axel Wittbeck - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 20:24
Label: The Sign Records
Země: Švédsko

Diskografie:
2016 – Armageddon Rock

Foto: archiv kapely


Vydáno: 24.09.2016
Přečteno: 1481x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.36962 sekund.