PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PAIN - Coming Home

Peter Tägtgren je lišák. Po tanečku s Tillem Lindemannem, kterému před třemi předcházela vlna nosičů od jeho dalšího působiště Hypocrisy, se po pětileté pauze vrátil do svého elektronicko-alieního domova Pain. Jenže tahle charakteristika už příliš neplatí. Na osmém albu „Coming Home“ se Tägtgren totiž vyřádil hodně netradičním (ovšem co je u tohoto pána tradiční?) způsobem. Samotářskému principálovi tentokrát vypomohl Clemens Wijers (Carach Angren), jehož orchestrace zrušily dominanci elektroniky (byť ta pochopitelně svoje důležité místo na albu má), synátor Sebastian zasedl u bicí soupravy a Joakim Brodén (Sabaton) odhodil vojenská bagančata a zadrnčel si v písni, která, světe div se, nemá (tak jako celá deska) nic společného s mimozemšťany. Ale nebojte se, byť se Pain tváří značně odlišně od dob svých prvních alb, je „Coming Home“ plné potměšilosti, energie, intenzity i chytlavých melodií.

Dřív než se rozjede strojově přesný a mašinkově rytmický kvapík, úvod „Designed To Piss Of You“ si kytarově po Cinderellovsku zakňourá a tenhle hard-rockově bluesový feeling se důvtipně proplétá s řezavými riffy celou písní. Tägtgrenův čistý, lehce nakřáplý hlas dokáže být přesvědčivý v ležérní přezíravosti i ve vyhrocené melodii v refrénu, sílu skladby (a to platí pro většinu položek) násobí krátký zvrat, v tomto případě do pomalejší rozšafnosti. Hutnější a bodavější „Call Me“ šikovně zjemňuje orchestrace (Nightwish můžou mít nastražené uši), mistrně vykroucená refrénová melodie má pohlcující účinky, zdůrazněné Tägtrenovou vokální naléhavostí a udrnčený Brokénův vokál tuhle atmosférickou záležitost (ano, ani ta telefonní vsuvka nezní lacině) ještě víc vyhrotí. Akustické kytary, dramaticky se stupňující napětí a houpavá zpěvová linka s tajemně melancholickou náladou (tady někde by se dali potkat To Die For) a skandovatelný refrén v „A Wannabe“ je další pecka mezi oči. Takhle by se dalo pokračovat bod po bodu a upozorňovat na příjemný melodický motiv, výborný emotivní Tägtrenův projev, hravost detailů či pompéznost fanfárových kláves v dobře vypointované titulní skladbě, šťouchnutí do Alice Coopera v rozšafné „Absinthe-Phoenix Rising“ s jedovatým elektronickým bodancem, rytmickou poťouchlost v pochodové „Final Crusade“, či teatrálnost závěrečné „Starseed“, plnou pozornost si stejně tak zasluhují provokativní, vtipně kritické, filozofické i nesmlouvavé texty (střelba do politiky, gigolů, reinkarnace lidské duše…).

Pokud máte pocit, že v předchozím odstavci je zmíněno příliš mnoho kolegů z hudební branže (nevyjmenoval jsem zdaleka všechny), vězte, že tyto nejsou zdrojem nějakých inspirací, spíš důkazem Tägtgrenova hračičkovství a důvtipu. Peter je totiž stále svůj. Možná hůře odhadnutelný než dřív (což pro skalní může být drobný problém) možná i usedlejší a tím pádem na (první pohled) možná míň přitažlivý, ale stále svůj. Tedy velice zábavný.

Savapip             


www.painworldwide.com

YouTube ukázka - Call Me

Seznam skladeb:
1. Designed to Piss You Off
2. Call Me
3. A Wannabe
4. Pain in the Ass
5. Black Knight Satellite
6. Coming Home
7. Absinthe-Phoenix Rising
8. Final Crusade
9. Natural Born Idiot
10. Starseed

Sestava:
Peter Tägtgren – zpěv, kytary, baskytara, klávesy
Clemens Wijers - orchestrace
Sebastian Tägtgren - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 41:21
Label: Nuclear Blast
Země: Švédsko

Diskografie:
1997 - Pain
1999 - Rebirth
2002 – Nothing Remains The Same
2005 – Dancing With The Dead
2007 – Psalms Of Extinction
2008 – Cynic Paradise
2011 – You Only Live Twice
2016 – Coming Home

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 12.10.2016
Přečteno: 3635x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09504 sekund.