23.04.2018
ANGELUS APATRIDA
Na novinku "Cabaret De La Guillotine", kterou španělská ..více

23.04.2018
TALES OF EVENING
Maďarská power´n´folková kapela vydá 4. května ..více

23.04.2018
DELAIN
Symfonici z Holandska oznámili, že pracují na novém ..více

23.04.2018
THE IRON MAIDENS
Pětice rockerek, jejichž repertoár je založený na ..více

23.04.2018
LÖVE RAZËR
Kanadská hairmetalová parta se propracovala k ..více

22.04.2018
CLUTCH
O dvanáctém albu alternativců z Marylandu je rozhodnuto. ..více






RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
Romero to nezachrání! Kapela je tak dobrá, jak ..

RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
...to se nejdřív vyblil Bezr se svou kritikou do ..

RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
DP jsou ve formě. Jak naživo, tak ve studiu. O t ..

RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
Věk nezastavíš, ale Blackmorovi konkurenti (nep ..

RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
Souhlas, že to nemá jiskru, což je o to smutně ..

RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
Co jsem viděl na Youtube kvalitních záznamech, ..

RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
No nevim .soused byl .lakal me -pry jsem usetril ..

RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
Pepsi, nevím, jestli jsi nebyl na jiném koncert ..

Blaze BAYLEY - The Redemption of William Black
Mě první díl vůbec nezaujal, dvojka se mi líb ..

Blaze BAYLEY - The Redemption of William Black
Blaze mám hodně rad, ale 2. a 3. díl mě vůbec ..




Za poslední měsíc:
BON JOVI - Keep The Faith
935x

Jon BON JOVI - Blaze Of Glory
922x

Richie SAMBORA - Stranger In This Town
841x

TEMPERANCE - Of Jupiter And Moons
795x

PRIMAL FEAR - New Religion
789x

BON JOVI - These Days
637x



24.04.2018
PALACE OF THE KING (Australia), DEAD DANIELS..
Praha, Klub Vagon, začátek od:20:30, vstupné: 299,-

27.04.2018
MELANCHOLY PESSIMISM, INNERSPHERE, KOLLOS, PURNAMA, FROM BEYOND..
PRAHA - MODRÁ VOPICE, začátek od:18:00, vstupné: 180

28.04.2018
NOVOVESKA, BRAK, ILLNESS, ABSOLUTE ZERO...
Chata Hubertka - Okrouhlička u Havl. Brodu, začátek od:20:00, vstupné: 100



článků celkem: 6268
recenzí: 5077
reportů: 521
rozhovorů: 348













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax

České kapely.cz - Nabízej a nakupuj českou hudbu


RAINBOW - Difficult To Cure

„Ritchie je člověk, se kterým bych nedokázal žít… v jednom městě.“ Takto se na adresu svého někdejšího spoluhráče Ritchieho Blackmora vyjádřil David Coverdale. Ten s ním prožil dva roky v řadách Deep Purple a tu dobu pak označoval jako život pod taktovkou diktátora. A proto, když se začalo proslýchat, že se v Rainbow chystají personální změny, mohlo to překvapit jen málokoho. Možná udivil fakt, že se tato změna týkala bubenické stoličky, kterou opouštěl Cozy Powell. Tomu se stále více zajídal trend, který kapela nastoupila s albem „Down To Earth“, kdy se pomalu začala odklánět od fortelného hard rocku britského střihu a začala se pomalu lísat k americkému publiku tehdy populárním AOR. S nově připravovaným materiálem byla tato tendence ještě zřetelnější.

Blackmoreovi ale nejvíce seděl na hrbu Bonnet. Prvotní nadšení vychladlo, zpěvák se začal stále více odcizovat a když se osopil proti stále se měnícím náladám principála, byl bez milosti vypoklonkován. Blackmore to tehdy v dobovém tisku zdůvodnil tím nejblbějším způsobem (i když v té době, kdo ví…), totiž, že Bonett v Rainbow musí skončit kvůli svému krátkému účesu. Hledání nových muzikantů nebylo zrovna procházkou růžovou zahradou. Blackmoreovi údajně tehdy někdo navrhl Iana Gillana, což kytaristu rozlítilo do té míry, že dokonce pohrozil rozpuštěním kapely. Nakonec se náhrada našla. A dokonce v Americe, což se kytaristovi zamlouvalo o to více.

Přesto se ale jednalo o takřka neznámé muzikanty, protože na bubenické místo přišel Bobby Rondinelli, pro kterého příchod do Rainbow znamenal přestup prakticky odnikud hned do první ligy a za mikrofon se postavil Joe Lynn Turner, který na přelomu osmdesátých let působil u kapely lokálního významu, poprockových Fandango. Výběr neznámých muzikantů znamenal jediné a to, že Blackmore jen upevnil svou pozici jasného vládce kapely. S tím, že nějakou váhu měla i slova Rogera Glovera a Dona Aireyho, chtělo by se dodat.

Proto také deska „Difficult To Cure“ zní jako album Blackmorea a Aireyho pod dohledem zkušeného producenta Glovera. Nováčci se prezentují v dobrém světle, ale moc prostoru pro své představení nemají. Turner se zuby nehty drží předlohy, tak jak by ji asi nazpíval Bonnet (přičemž o Diových výkonech nemůže být ani slovo) a Blackmore (bez Powella) plně ovládl kormidlo natočené již stoprocentně na zámořskou AOR s lehkou příchutí ostrovního hard rocku. Tam, kde s koketérií s tímto stylem na minulé desce Rainbow končili, tedy v „Since You Been Gone“, tam se teprve začínají na „Difficult To Cure“ rozkoukávat.

Hned úvodní „I Surrender“ je toho důkazem, protože kapela už zcela otupila hardrockové ostří a namířila si to do rockového mainstreamu. Přestože následující „Spotlight Kid“ reaguje na dění na heavymetalové scéně (takoví Motörhead se zajisté smáli, až se za břich popadali), je naprosto jasné, že doby „Stargazer“ nebo „Kill The King“ jsou dávno pryč. Fanoušci ale změnu přece jen skousli a za odměnu se jim dostalo několika opravdu dobrých kousků. Kromě zmíněné úvodní dvojice se jedná i o „Magic“ (po nemastné neslané „No Release“), druhý singl „Can`t Happen Here“ a Turnerův skladatelský příspěvek „Freedom Fighter“.

Zaujmou i obě instrumentálky. Blackmoreova a Aireyho tříminutová "Vielleicht Das Nächste Mal (Maybe Next Time)" jako kdyby připravovala živnou půvu pro závěrečný Blackmoreův egoorgasmus „Difficult To Cure“, což není nic jiného než jeho interpretace „Ódy na radost“ z Beethovenovy Deváté symfonie. Právě tady Blackmoreova megalománie dosáhla dalšího vrcholu. Mohlo to jít ještě dál?

Z historického hlediska se s „Difficult To Cure“ jedná o zahájení další vývojové etapy Rainbow. Přestože jí kritika nedávala dlouhého trvání, nezůstalo jen u této desky. Bohužel právě ona etapa zvaná „turnerovka“ je z celé diskografie Rainbow ta hudebně nejméně zajímavá. Tomuto albu se ale musí nechat, že představilo zejména okouzlující Blackmoreovu kytarovou práci. Rainbow však už působili jen jako jeho doprovodná kapela.

Pepsi Stone             


Tribute web Rainbow

YouTube ukázka – I Surrender

Seznam skladeb:
1. I Surrender
2. Spotlight Kid
3. No Release
4. Magic
5. Vielleicht Das Nachste Mal (Maybe Next Time)
6. Can`t Happen Here
7. Freedom Fighter
8. Midtown Tunnel Vision
9. Difficult To Cure (Beethoven`s Ninth)

Sestava:
Joe Lynn Turner - zpěv
Ritchie Blackmore - kytara
Roger Glover - baskytara
Don Airey - klávesy
Bobby Rondinelli - bicí

Rok vydání: 1981
Čas: 42:53
Label: Polydor
Země: Velká Británie
Žánr: hard rock

Diskografie:
1975 - Ritchie Blackmore`s Rainbow
1976 - Rising
1978 - Long Live Rock N`Roll
1979 - Down To Earth
1981 - Difficult To Cure
1982 - Straight Between The Eyes
1983 - Bent Out Of Shape
1995 - Stranger In Us All

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 09.02.2017
Přečteno: 3333x




počet příspěvků: 16

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
To rumcajs -...11. 02. 2017 13:13 Prowler80
rozsahTo Prowler -...11. 02. 2017 9:25 rumcajs
Pořad to byl......"legendární",...11. 02. 2017 6:00 Kolík
to Prowler : No to...10. 02. 2017 21:16 MILAN
Z dostupných...10. 02. 2017 17:12 Prowler80


 
Metalforever.info © 2006 - 2018     RSS - články

stránka byla načtena za 0.17033 sekund.