PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PAGANLAND - From Carpathian Land

Hurá do Karpat! Ukrajinci Paganland se se svým třetím albem moc nemazali a jen patnáct měsíců poté, co opěvovali zemi svých otců se přesuli do zmíněného pohoří. A nutno jim přiznat, že tenhle přesun, byť poměrně rychlý, je docela smysluplný. Pohanština a black na albu „From Carpathian Land“ totiž trpí daleko menší porcí dětských nemocí, než na albu minulém, takže karpatská odysea Paganland se už nepotácí kdesi v šedošedém průměru. Je sice paradox, že za to můžou hlavně momenty, kdy Paganland sází prostřednictvím kláves na tajemnou atmosféru, ale přece jen v kontextu toho, že ta tvoří s přímočarým nářezem celkem symbiotický celek, je „From Carpathian Land“ slušným krokem vpřed.

Jako by jeden z mála od minulé desky zůstavších členů a dnes již jediný původní člen, klávesák Ruen, měl potřebu díky svému nástroji nasadit Paganland daleko přístupnější výraz. Klávesová intra tak uvádí téměř každou ze skladeb a Ruen dokáže vykouzlit skutečně tajemnou atmosféru, obzvlášť když se k němu s poetickým vybrnkáváním připojí kytara. Jasně, Paganland jsou především o blacku, takže agresivní nájezdy, které tuto atmosféru snadno roztřískají, jsou očekávatelné, stejně tak je poměrně rychle odhadnutelná masáž bicích, vyhrocený řev nováčka u mikrofonu Dmytra Krutyholova i docela stereotypní vytrvale kousavé riffy. Paganland se pokoušejí bojovat se stereotypem střídáním agresivních a volnějších pasáží, tím, že některé skladby neúměrně natahují, však nejsou ve svém boji stoprocentně úspěšní. Body k dobru jim nelze přiznat ani za zvuk, který ve chvílích, kdy v hlavní roli nejsou klávesy, zní poměrně plechově. Je to pokrok oproti minulé desce, neboť zvuk je přece jen daleko čitelnější, ale o žádný med pro uši se nejedná. Díky té čitelnosti snáz vyniknou i poměrně přístupné melodie. Je docela zvláštní tvrdit, že nejpovedenějšími kousky jsou intro „Stozhary“ a outro „Chuhayster“ (kde Paganland nejvíc koketují s folkovými motivy), když tyhle dvě atmosférické instrumentální hříčky o black (coby podstatu tvorby) prakticky nezavadí, ale jejich atmosféra je vskutku podmanivá. Z písní, postavených na kontrastu řezavého blacku a klávesového tajemna pak nejlépe vychází volnější „Black Mountain“ s až hororovým vstupem a melodií, která nezaniká v částečně nepřehledné zvukové hradbě (tak jak se občas u jiných skladeb děje). A oproti minulému žehrání nad domorodštinou nutno uznat, že s Dmytryho chrčákem může ruština chytit až neskutečně hrubý výraz.

„From Carpathian Land“ vyvrací berli, o kterou jsem se opřel při hodnocení předchozího alba tvrzením, že to nejpodstatnější, tedy atmosféra, na nahrávce rozhodně nemá zrovna silné zastoupení. Z tohoto pohledu Paganland skutečně povyrostli. Novinka sice (alespoň pro nepravověrného blackoše) ani tentokrát nenabízí příliš přitažlivostí, ale (a to i navzdory ne úplně ideálnímu zvuku) nezní nějak otravně a na rozdíl od alba minulého jsem se netřásl netrpělivostí, kdy už konečně Paganland dorazí do cíle. Takže pokrok.

Savapip             


FB PAGANLAND

Seznam skladeb:
1. Stozhary [Стожари]
2. At the Heart of Carpathians [У Серці Карпат]
3. Black Mountain [Чорногора]
4. Belted by Spirit [Підперезаний Духом]
5. The Gloom [Морок]
6. From Carpathian Land [З Карпатського Краю]
7. Chuhayster [Чугайстер]

Sestava:
Dmytro Krutyholov - zpěv
Eerie Cold - kytara
Ivan Kulishko - baskytara
Ruen - klávesy
Lycane - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 37:08
Label: Svarga Music
Země: Ukrajina

Diskografie:
2013 – Wind Of Freedom
2015 - Fatherland
2016 - From Carpathian Land

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 17.12.2016
Přečteno: 1652x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10193 sekund.