23.06.2018
MAXXWELL
Švácarská hard rocková parta MAXXWELL vydá 21.září ..více

23.06.2018
PANTERA
Zemřel bubeník Vinnie Paul. Tato smutná zpráva v ..více

23.06.2018
BACKYARD BABIES
Comeback má pokračování. Přestože před pár lety to ..více

23.06.2018
COHEED AND CAMBRIA
Vyznavači progresivního rocku mají hotové ambiciózní ..více

23.06.2018
KILLSWITCH ENGAGE
Respektovaní metalcoristé, kteří jsou v současné době ..více

23.06.2018
WILSON
Alternativci z Detroitu si připíší třetí zářez do ..více






This Is The End aneb nahořklá příchuť obřích koncertů
Zadni druzi Iron Maiden uz nikdy nebudou. A fakt t ..

This Is The End aneb nahořklá příchuť obřích koncertů
Rammstein určitě, ale ti právě ohlásili, že ..

This Is The End aneb nahořklá příchuť obřích koncertů
Všichni ti vypsaní plní největší arény prot ..

REFUGE - Solitary Men
Stará sestava se nevrátí! Mají to jen jako hob ..

Don AIREY - One Of A Kind
Opravdu špičková záležitost. ..

REFUGE - Solitary Men
Rage jsem kdysi hodně poslouchal, ale časem mě ..

IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE, THE RAVEN AGE - 20. 6. 2018 - Praha, letiště Letňany
Mě vždycky přišlo, že jednu píseň desetkrá ..

REFUGE - Solitary Men
to Metamorphic Dreamer: těžko říct, na stránk ..

IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE, THE RAVEN AGE - 20. 6. 2018 - Praha, letiště Letňany
Sabaton, Battle Beast a Powerwolf mají alespoň d ..

REFUGE - Solitary Men
No já na oficiálních stránkách Rage našel da ..




Za poslední měsíc:
MENTOL (ALCHEMIST) - Dělejte to, co vás baví, buďte sami sebou a nenechte si diktovat, co máte dělat.
2421x

OZZY OSBOURNE, HOLLYWOOD VAMPIRES - 13. 6. 2018 - Praha, Letiště Letňany
1050x

JUDAS PRIEST, MEGADETH - 12. 6. 2018 - Plzeň, Home Monitoring Arena
1022x

GHOST - Prequelle
970x

LOST DOMAIN - …In The Waiting Room Of Death
893x

IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE, THE RAVEN AGE - 20. 6. 2018 - Praha, letiště Letňany
830x



04.07.2018
DARK METHODISM, SORGOTH, WIZARD INFERNAL, ŽRIEBÄDLO..
Praha - Modrá Vopice, začátek od:19:00, vstupné: 100,-

14.07.2018
NOKTURNAL MORTUM, SEKHMET, INFERNO, KURGHAALL, DARK FURY, APOCRYPHAL, NORNÍR, N..
Nýrsko-Areál pod sjezdovkou., začátek od:14:00, vstupné: 450Kč.Předprodej.

14.07.2018
POPPY SEED GRINDER, HORRIBLE CREATURES, INCARNATE, CRIPPLED FINGERS, DILIGENCE, ..
Česká Lípa Vodní hrad Lipý, začátek od:15:00, vstupné: 200



článků celkem: 6396
recenzí: 5193
reportů: 525
rozhovorů: 352













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


GRAVE DIGGER - Heavy Metal Breakdown

„Začal jsem s Grave Digger a budu s nimi až do konce“. To jsou slova jednoho z nejosobitějších heavy metalových zpěváků Chrise Boltendahla, která pronesl asi před pěti lety, tedy v době, kdy tahle kapela za sebou měla už víc než třicetiletou historii. Pravda, historii poměrně bouřlivou. Tedy alespoň v první desetiletce života, kdy docházelo nejen k obvyklým kolotočům se sestavou a hledání vlastního hudebního výrazu, ale i k dvojnásobné změně názvu kapely, potažmo dočasnému rozpadu. Německému hrobníkovi trvalo pěkných pár let, než se vyprofiloval a našel svou parketu (byť už od začátku bylo zřejmé, na jakém poli jsou Grave Digger nejjistější), na druhou stranu je dnes jedním z pionýrů heavy metalové scény, který si stále drží vysoký standard, je nezaměnitelný, ani po letech nezní vyčerpaně a, byť v rámci jasně daných mantinelů, dokáže průběžně pozměňovat svou tvář. To se samozřejmě odvíjí od toho, že díky renomé kapely si k sobě Chris Boltendahl může vybrat ostřílené muzikanty, kteří se nebojí zaběhnutý styl kapely pozměňovat k obrazu svému. Kdo by si na to byl však tehdy v bouřlivých osmdesátkách vsadil?

I když soudě podle debutového alba „Heavy Metal Breakdown“, se kterým se Grave Digger představili ve čtvrtém roce své existence (po dvou demáčích a účasti na splitku „Rock From Hell – German Metal Attack“), by se těch, kteří by věštili Grave Digger slibnou buducnost, našla celá řada. Důvod je prostý – „Heavy Metal Breakdown“ je dokonalé album. Pojem dokonalost nestaví na nějaké technické preciznosti, či ohromujícím zvuku (alespoň dle současných měřítek), ale na spontánnosti, živočišnosti, divočině a svěžesti. Je z něj znát, že si Grave Digger v té době nemuseli s ničím moc lámat hlavu, ohlížet se na trendy či dění na světové scéně a namlátili desku bez sebemenší špetky kalkulu, či dlouhého přemýšlení. Chris Boltendahl se mohl opřít především o kytaristu Petera Massona, se kterým kapelu zakládal a který s ním prožil extatickou dobu prvních tří alb, společnost jim dělali basák Willi Lackmann (který posádku pustil jako první) a bubeník Albert Eckhardt (ten byl součástí kapely stejně dlouho jako Peter Masson).

Síla „Heavy Metal Breakdown“ spočívá především v tom, že se na něm podařilo úspěšně propojit velice ostrý výraz s vděčně melodicky vyřvatelnými motivy (nicméně v této době bez jakéhokoliv náznaku komerčnosti) ve výrazných refrénech i zajímavou atmosférou. Taková je úvodní smršť „Headbanging Man“ s explozivním nájezdem kytar, drtícím riffem, uštěkaně vyhroceným Chrisovým hlasem a mile neohrabaným kytarovým sólem, taková je i titulní přímočará vyřvávačka, jejíž refrén by mohl mít až hymnickou sílu, kdyby o ni Grave Digger stáli, jenže zcela zjevně se tehdy hrálo hlavně na živelnost. Pochmurný chorálový úvod „Back From the War“, do kterého Chris skřehotá svou krvavou vizi, naznačí, že Grave Digger mají i jiné zbraně, i když se píseň následně rozjede do šlapavě ostrého heavíku. Definici toho, co je metalová balada v pravém slova smyslu Grave Digger představí v „Yesterday“. Jedním slovem vášeň, od vláčného klávesového motivu, přes sentimentální Boltendahlův projev, až k bobtnající atmosféře, vygradované do naprosté extáze. Natlakovaná kvaltovka „We Wanna Rock You“ s textem, který je ideálně hozenou rukavicí pro koncertní atmosféru opět oživí tu úvodní agresivitu, která dostane prostor i v „Legion Of The Lost“, i když její dlouhý vláčnější rozjezd spíš opět vybízí ke koketování s atmosférou (Chrisův vyhrocený řev v závěru té pomalé pasáže je naprosto k sežrání). Závěr alba se pak odehrává podle vzorce adrenalin, agresivita, přímočarost, živelnost a je až ohromující, jak do tohoto schématu zapadne výpůjčka „2000 Lightyears From Home“ od Rolling Stones, využitá už na předchozím splitku.

Není nad to se do historie zapsat tím, že hned na první pokus vydáte jedno ze svých nejlepších alb, jako se to povedlo Grave Digger. Jenže osmdesátky byly o tom, že nebylo na co čekat, takže do vydání druhého alba zbývalo pár měsíců, během kterých Grave Digger stihli vydat ještě singl „Shoot Her Down“.

Savapip             


www.grave-digger-clan.com

YouTube ukázka - Heavy Metal Breakdown

Seznam skladeb:
1. Headbanging Man
2. Heavy Metal Breakdown
3. Back from the War
4. Yesterday
5. We Wanna Rock You
6. Legion of the Lost
7. Tyrant
8. 2000 Light Years from Home
9. Heart Attack

Sestava:
Chris Boltendahl - zpěv
Peter Masson - kytara
Willi Lackmann- baskytara
Albert Eckhardt - bicí

Rok vydání: 1984
Čas: 36:38
Studio: Music Lab Studio Berlin
Label: Noise Records
Země: Německo

Diskografie:
1984 - Heavy Metal Breakdown
1985 - Witch Hunter
1986 - War Games
1993 - The Reaper
1995 - Heart Of Darkness
1996 - Tunes Of War
1998 - Knight Of The Cross
1999 - Excalibur
2001 - The Grave Digger
2003 - Rheingold
2005 - Last Supper
2007 - Liberty Or Death
2009 - Ballads Of A Hangman
2010 – The Clans Will Rise Again
2012 – Clash Of The Gods
2014 – The Return Of The Reaper
2016 – Healed By Metal

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 26.01.2017
Přečteno: 2522x




počet příspěvků: 16

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
10/10Ano, souhlasím s...3. 02. 2017 14:44 martan
to Pagan:Před časem na...2. 02. 2017 16:39 Anonim
Napsal jsi......že byl na...1. 02. 2017 8:32 Kolík
Jen pro přesnost,...27. 01. 2017 11:46 Pagan
To PaganV tomhle má Kolík...27. 01. 2017 11:17 Deny


 
Metalforever.info © 2006 - 2018     RSS - články

stránka byla načtena za 0.18219 sekund.