22.03.2017
METAL CHURCH
Sestava kapely dostává trhliny. Opustil ji totiž bubeník ..více

22.03.2017
NEGURA BUNGET
Bubeník a vůdčí osobnost rumunské blackmetalové ..více

21.03.2017
DANZIG
U kultovního Glenna Danziga je už jasno. Umělec totiž ..více

21.03.2017
SNAKECHARMER
Kapela, kde se sešel bývalý kytarista Whitesnake Mick ..více

21.03.2017
THE FERRYMAN
Současný zpěvák legendárních Rainbow Ronnie Romero si ..více

21.03.2017
U.D.O.
Legendární německý vokalista Udo Dirkschneider začíná ..více






Simon KIRKE - All Because Of You
Těžká pohoda sálá z desky. Bad Company a čtv ..

CELLADOR - Off The Grid
A to já nadšený jsem...i s odstupem. mně se ti ..

MILOŠ DODO DOLEŽAL - Ohněm
Výborné! Klasik zůstane klasikem! ..

EMBER FALLS - Welcome To Ember Falls
Shut Down With Me byla výborná šleha, můj nejl ..

UNRULY CHILD - Can`t Go Home
V pohodě - však taky nejde o argument racionáln ..

UNRULY CHILD - Can`t Go Home
Rumcajsi, kašli na texty a poslouchej ty skvostn ..

UNRULY CHILD - Can`t Go Home
Tak Halford je aspoň jasný - je to chlap a "homo ..

UNRULY CHILD - Can`t Go Home
Jak říkám, nemluvím o transsexualitě , protož ..

UNRULY CHILD - Can`t Go Home
Já prostě nezkousnu transsexuála jako zpěváka ..

BLOODBOUND - War Of Dragons
Ten posun ke stylu Sabaton je hodně znát. A v p ..




Za poslední měsíc:
RAINBOW - Bent Out Of Shape
10350x

RAINBOW - Stranger In Us All
10313x

GRAVE DIGGER - Knights Of The Cross
10301x

GRAVE DIGGER - Tunes Of War
10254x

Radim PAŘÍZEK (CITRON) - Jsem přesvědčen, že s Láďou tu káru dotáhneme do konce
10222x

Radim PAŘÍZEK (CITRON) - Kouzlo Rebelie rebelů je v její pestrosti a barevnosti
7084x



24.03.2017
Plini (AUS), Disperse (PL), David Maxim Micic (RS) ..
Rock Café, Praha, začátek od:, vstupné:

24.03.2017
NARCHOST, FROZEN BLOOD, WINTERHEART, PAEDIATRICIAN..
Praha - Exit-us, začátek od:20:00, vstupné: 150,-

01.04.2017
MARTYRIUM (Malta-industri al black metal), SUDDEN DEATH (Itálie-brutal death met..
Plzeň-Klub Parlament., začátek od:19:00, vstupné: 150 Kč



článků celkem: 5433
recenzí: 4327
reportů: 505
rozhovorů: 313













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax

České kapely.cz - Nabízej a nakupuj českou hudbu


GRAVE DIGGER - Heavy Metal Breakdown

„Začal jsem s Grave Digger a budu s nimi až do konce“. To jsou slova jednoho z nejosobitějších heavy metalových zpěváků Chrise Boltendahla, která pronesl asi před pěti lety, tedy v době, kdy tahle kapela za sebou měla už víc než třicetiletou historii. Pravda, historii poměrně bouřlivou. Tedy alespoň v první desetiletce života, kdy docházelo nejen k obvyklým kolotočům se sestavou a hledání vlastního hudebního výrazu, ale i k dvojnásobné změně názvu kapely, potažmo dočasnému rozpadu. Německému hrobníkovi trvalo pěkných pár let, než se vyprofiloval a našel svou parketu (byť už od začátku bylo zřejmé, na jakém poli jsou Grave Digger nejjistější), na druhou stranu je dnes jedním z pionýrů heavy metalové scény, který si stále drží vysoký standard, je nezaměnitelný, ani po letech nezní vyčerpaně a, byť v rámci jasně daných mantinelů, dokáže průběžně pozměňovat svou tvář. To se samozřejmě odvíjí od toho, že díky renomé kapely si k sobě Chris Boltendahl může vybrat ostřílené muzikanty, kteří se nebojí zaběhnutý styl kapely pozměňovat k obrazu svému. Kdo by si na to byl však tehdy v bouřlivých osmdesátkách vsadil?

I když soudě podle debutového alba „Heavy Metal Breakdown“, se kterým se Grave Digger představili ve čtvrtém roce své existence (po dvou demáčích a účasti na splitku „Rock From Hell – German Metal Attack“), by se těch, kteří by věštili Grave Digger slibnou buducnost, našla celá řada. Důvod je prostý – „Heavy Metal Breakdown“ je dokonalé album. Pojem dokonalost nestaví na nějaké technické preciznosti, či ohromujícím zvuku (alespoň dle současných měřítek), ale na spontánnosti, živočišnosti, divočině a svěžesti. Je z něj znát, že si Grave Digger v té době nemuseli s ničím moc lámat hlavu, ohlížet se na trendy či dění na světové scéně a namlátili desku bez sebemenší špetky kalkulu, či dlouhého přemýšlení. Chris Boltendahl se mohl opřít především o kytaristu Petera Massona, se kterým kapelu zakládal a který s ním prožil extatickou dobu prvních tří alb, společnost jim dělali basák Willi Lackmann (který posádku pustil jako první) a bubeník Albert Eckhardt (ten byl součástí kapely stejně dlouho jako Peter Masson).

Síla „Heavy Metal Breakdown“ spočívá především v tom, že se na něm podařilo úspěšně propojit velice ostrý výraz s vděčně melodicky vyřvatelnými motivy (nicméně v této době bez jakéhokoliv náznaku komerčnosti) ve výrazných refrénech i zajímavou atmosférou. Taková je úvodní smršť „Headbanging Man“ s explozivním nájezdem kytar, drtícím riffem, uštěkaně vyhroceným Chrisovým hlasem a mile neohrabaným kytarovým sólem, taková je i titulní přímočará vyřvávačka, jejíž refrén by mohl mít až hymnickou sílu, kdyby o ni Grave Digger stáli, jenže zcela zjevně se tehdy hrálo hlavně na živelnost. Pochmurný chorálový úvod „Back From the War“, do kterého Chris skřehotá svou krvavou vizi, naznačí, že Grave Digger mají i jiné zbraně, i když se píseň následně rozjede do šlapavě ostrého heavíku. Definici toho, co je metalová balada v pravém slova smyslu Grave Digger představí v „Yesterday“. Jedním slovem vášeň, od vláčného klávesového motivu, přes sentimentální Boltendahlův projev, až k bobtnající atmosféře, vygradované do naprosté extáze. Natlakovaná kvaltovka „We Wanna Rock You“ s textem, který je ideálně hozenou rukavicí pro koncertní atmosféru opět oživí tu úvodní agresivitu, která dostane prostor i v „Legion Of The Lost“, i když její dlouhý vláčnější rozjezd spíš opět vybízí ke koketování s atmosférou (Chrisův vyhrocený řev v závěru té pomalé pasáže je naprosto k sežrání). Závěr alba se pak odehrává podle vzorce adrenalin, agresivita, přímočarost, živelnost a je až ohromující, jak do tohoto schématu zapadne výpůjčka „2000 Lightyears From Home“ od Rolling Stones, využitá už na předchozím splitku.

Není nad to se do historie zapsat tím, že hned na první pokus vydáte jedno ze svých nejlepších alb, jako se to povedlo Grave Digger. Jenže osmdesátky byly o tom, že nebylo na co čekat, takže do vydání druhého alba zbývalo pár měsíců, během kterých Grave Digger stihli vydat ještě singl „Shoot Her Down“.

Savapip             


www.grave-digger-clan.com

YouTube ukázka - Heavy Metal Breakdown

Seznam skladeb:
1. Headbanging Man
2. Heavy Metal Breakdown
3. Back from the War
4. Yesterday
5. We Wanna Rock You
6. Legion of the Lost
7. Tyrant
8. 2000 Light Years from Home
9. Heart Attack

Sestava:
Chris Boltendahl - zpěv
Peter Masson - kytara
Willi Lackmann- baskytara
Albert Eckhardt - bicí

Rok vydání: 1984
Čas: 36:38
Studio: Music Lab Studio Berlin
Label: Noise Records
Země: Německo

Diskografie:
1984 - Heavy Metal Breakdown
1985 - Witch Hunter
1986 - War Games
1993 - The Reaper
1995 - Heart Of Darkness
1996 - Tunes Of War
1998 - Knight Of The Cross
1999 - Excalibur
2001 - The Grave Digger
2003 - Rheingold
2005 - Last Supper
2007 - Liberty Or Death
2009 - Ballads Of A Hangman
2010 – The Clans Will Rise Again
2012 – Clash Of The Gods
2014 – The Return Of The Reaper
2016 – Healed By Metal

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 26.01.2017
Přečteno: 1725x




počet příspěvků: 16

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
10/10Ano, souhlasím s...3. 02. 2017 14:44 martan
to Pagan:Před časem na...2. 02. 2017 16:39 Anonim
Napsal jsi......že byl na...1. 02. 2017 8:32 Kolík
Jen pro přesnost,...27. 01. 2017 11:46 Pagan
To PaganV tomhle má Kolík...27. 01. 2017 11:17 Deny


 
Metalforever.info © 2006 - 2017     RSS - články

stránka byla načtena za 0.15507 sekund.