21.08.2017
VAN CANTO
V řadách německých zpěváčků VAN CANTO došlo ke ..více

21.08.2017
ANUBIS GATE
Příští týden vydají své sedmé album "Covered In ..více

21.08.2017
POWER QUEST
Britové oznámili další podrobnosti týkající se ..více

21.08.2017
CRADLE OF FILTH
Druhý singl z alba "Cryptoriana - The Seductiveness of ..více

20.08.2017
SAVAGE MESSIAH
Nová deska s názvem "Hands Of Fate" vyjde 27. října, ..více

20.08.2017
DEVIL CITY ANGELS
Ze sestavy této superskupiny zmizeli po basistovi Ericu ..více






VENOM INC. - Avé
Osobně se mi více zamlouvá dvojče této kapely ..

ACCEPT - The Rise Of Chaos
Velice dobré je první a třetí album nových Ac ..

GUNS N`ROSES - 4. 7. 2017 - Letiště Letňany, Praha
Zatím o DVD nepadlo slovo, možná je to proto, ..

ACCEPT - The Rise Of Chaos
Accept zatím žádným svým Tornillovským albem ..

GUNS N`ROSES - 4. 7. 2017 - Letiště Letňany, Praha
Určitě super koncert, nemáte někdo informaci, ..

ACCEPT - The Rise Of Chaos
...to dělá dobře. Má svůj "ksicht" a kreativi ..

H.E.A.T. - Into The Great Unknown
mr.deadhead: Jo tak aspon nekomu to prospelo :-)) ..

Marty FRIEDMAN - Wall Of Sound
Dík za recenzi, rád si to poslechnu. Zatím nejl ..

H.E.A.T. - Into The Great Unknown
Ještě jsem neslyšel, ale když tohle čtu, tak ..

H.E.A.T. - Into The Great Unknown
H.E.A.T. vůbec neznám. Jen kvůli komentáři n ..




Za poslední měsíc:
MR. BIG - Bump Ahead
1539x

Bruce DICKINSON - Tattooed Millionaire
1530x

W.A.S.P. - The Neon God: Part 2 - The Demise
1525x

RAGE - Seasons Of The Black
1494x

ALICE COOPER - Paranormal
1476x

ACCEPT - The Rise Of Chaos
1006x



25.08.2017
Seventh Passion, InnerSphere, Circle, Fonkienz, Mara Jade, Jakub Kořínek a Kat..
Festival Za Barákem vol.5 - Úterý, začátek od:16:00, vstupné: 100

26.08.2017
DOGA, SUNSET STRIP, FATA MORGANA..
Trnová u Plzně, sportovní areál, začátek od:21.00, vstupné:

09.09.2017
SAGE (metal - cz) BREAKING THE CYCLE (metalcore - cz) KARDROZ (death black - a..
Kojetín, začátek od:20:00, vstupné: 50,-



článků celkem: 5748
recenzí: 4611
reportů: 511
rozhovorů: 327













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax

České kapely.cz - Nabízej a nakupuj českou hudbu


W.A.S.P. - The Crimson Idol

„Tohle album je o tom, že si člověk má dávat pozor na to, co si přeje. Sám jsem se situoval do role Jonathana, protože jsem si nechtěl přiznat, že bych sám byl tak zkažený. Celou tou mašinérií, sexem, drogami. Byl jsem jako Jonathan Steel, chtěl jsem být slavným, chtěl jsem být někdo. Pak se mi to splnilo a proto tahle deska ukazuje i veškerý ten hnus showbyznysu.“ Blackie Lawless, červenec 1992.

Blackie zůstal ve W.A.S.P. naprosto sám. Nejvíce samozřejmě bolela ztráta letitého parťáka Chrise Holmese, ovšem jak později Lawless přiznal, kdyby Holmes zůstal součástí W.A.S.P., nikdy by deska typu „The Crimson Idol“ nevznikla. S odchodem Holmese totiž odešla poslední spojnice s minulostí, s párty rockovou kapelou, kterou W.A.S.P. nejméně do roku 1986 byli. Takže nakonec ještě někdy začátkem roku 1991 se mluvilo o tom, že další Lawlessova deska bude jeho sólová a hlavní protagonista si na ní nahraje veškeré nástroje sám. Tak se sice nestalo, ale přece jen „The Crimson Idol“ představuje v diskografii W.A.S.P. velký krok kupředu. Totiž to, co předchozí „The Headless Children“ jen naznačovalo, je na tomto albu dotaženo do konce.

Lawless nakonec nezůstal osamocen. „Původní plán byl skutečně takový, že to bude jen moje deska,“ tvrdil frontman, „jenže když se začala rodit, bylo na ní hodně klasických znaků W.A.S.P. a nakonec i firma ji chtěla vydat pod hlavičkou kapely.“ Přestože lze W.A.S.P. té doby chápat jako Lawlessův sólový projekt, představil zpěvák nakonec i své další spoluhráče. Kytaristou a tudíž i nástupcem Chrise Holmese se stal holohlavý Bob Kulick, starší bratr Bruce Kulicka, který v té době hrál v Kiss, bubenickou stoličku ovládli hned dva hráči a to Frankie Banali, jenž nabubnoval i „The Headless Children“ a nově také Stet Howland, který přišel z kapely Run 21. Nakonec se vrátil i basista Johnny Rod, takže W.A.S.P. byli vlastně opět kompletní.

Z dnešního pohledu je pochopitelně „The Crimson Idol“ v diskografii W.A.S.P. výjimečná, protože většina fanoušků (včetně autora této recenze) ji chápe jako jasný vrchol tvorby této kapely a svým koncepčním příběhem přináší něco do té doby neslyšeného. Ovšem v době vydání se s tak jednoznačnou odezvou nesetkala. Dobové recenze hovořili o nemastném, neslaném pokusu o vstup do teritoria rockové opery (s tou nemá tohle dílo pochopitelně nic společného) a dokonce se nebály ani používat slova o zradě kořenů, o vyměknutí a dokonce o špatných kompozicích. Pche… Jestli čas nějakou desku W.A.S.P. dokonale prověřil, pak je to rozhodně „The Crimson Idol“.

Co se týče atmosféry, čerpá tohle dílo z větší části z minulé „The Headless Children“, přestože je celkově ještě o trochu temnější a hned od úvodní „The Titanic Overture“ působí majestátněji a hned s následující „Inivisible Boy“ instrumentálně dotaženěji. V souvislosti s touto skladbou se sluší rozhodně připomenout práci bicích, protože takové bubenické tornádo, jaké se roztočilo v této skladbě (nikde není uvedeno, zda je to dílo Banaliho nebo Howlanda) patří k památným okamžikům celé kariéry W.A.S.P.

Laťku zdvihnutou proklatě vysoko nepodlézá (ba právě naopak) ani další dvojice skladeb, takřka geniální „Arena Of Pleasure“ (se sólem hostujícího kytaristy Douga Aldriche, budoucího člena Whitesnake) a „Chainsaw Charlie (Murders In The New Morgue)“, jenž opět patří k naprostým vrcholům nejen desky, ale i celé diskografie kapely. V podstatě ani jedna z dalších položek alba, ať už se jedná o divočejší „Doctor Rockter“, „I Am The One“ nebo baladičtější kousky „The Gypsy Meets The Boy“, „The Idol“, korunované tutovým hitem „Hold On To My Heart“, nemá v sobě ani kapku průměrnosti a vše pak exploduje v závěrečné desetiminutové „The Great Misconceptions Of Me“, která v sobě koncentruje všechny prvky předchozích devíti skladeb.

Tím bylo řečeno už naprosto vše. „The Crimson Idol“ je jedna z desek, které se umělci povedou napsat maximálně jednou za celou kariéru. Blackie Lawless si tento svůj vrchol vybral v roce 1992. Jenže za to zaplatil velkou daň. „Divím se, že jsem tohle album vůbec přežil. Stálo mě obrovské množství sil,“ říkal s odstupem času zpěvák. Faktem však bylo, že v té době kulminovala Lawlessova závislost na alkoholu a v kombinaci s drogami musel být po vystoupení doslova odnesen z pódia festivalu Monsters Of Rock v britském Donningtonu, kde W.A.S.P. (poprvé zde hráli v roce 1987) vystoupili se společnosti Iron Maiden, Skid Row, Thunder, Slayer a The Almighty. Na následující turné Monsters Of Rock se už kapela nevypravila, místo nich zaujali místo Testament a Warrant. Čekalo se už jen na Blackieho prohlášení. To přišlo velice brzy. Lawless v něm oficiálně ukončil svou hudební kariéru.

Pepsi Stone             


www.waspnation.com

YouTube ukázka – Arena Of Pleasure

Seznam skladeb:
1. The Titanic Overture
2. The Invisible Boy
3. Arena Of Pleasure
4. Chainsaw Charlie (Murders In The New Morgue)
5. The Gypsy Meets The Boy
6. Doctor Rockter
7. I Am One
8. The Idol
9. Hold On To My Heart
10. The Great Misconceptions Of

Sestava:
Blackie Lawless - zpěv, kytara, baskytara, klávesy
Bob Kulick - kytara
Johnny Rod -baskytara
Frankie Banali - bicí
Stet Howland - bicí

Rok vydání: 1992
Čas: 57:47
Label: Capitol
Země: USA
Žánr: hair metal/heavy metal

Diskografie:
1984 - W.A.S.P.
1985 - The Last Command
1986 - Inside The Electric Circus
1989 - The Headless Children
1992 - The Crimson Idol
1995 - Still Not Black Enough
1997 - Kill Fuck Die
1999 - Helldorado
2001 - Unholy Terror
2002 - Dying For The World
2004 - The Neon God: Part I. - The Rise
2004 - The Neon God: Part II. - The Demise
2007 - Dominator
2009 - Babylon
2015 - Golgotha

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 15.06.2017
Přečteno: 1554x




počet příspěvků: 7

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
DomyNo prva bola...20. 08. 2017 12:35 Marek
Helejsem také velký...19. 08. 2017 18:09 Domy
Pre mna osobne je...19. 08. 2017 13:11 Marek
Pokudlze o nějaké...15. 06. 2017 11:02 b.wolf
Dobře napsaná......recenze na...15. 06. 2017 8:17 Kolík


 
Metalforever.info © 2006 - 2017     RSS - články

stránka byla načtena za 0.14658 sekund.