BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BUSH - Black And White Rainbows

Na britské kapele Bush se dá velice dobře demonstrovat fakt, že je sláva skutečně pomíjivá. Kromě Oasis by člověk na britské kytarové scéně poloviny devadesátých let jen těžko hledat větší kapelu, která následně dokázala prorazit i v Americe, když svou druhou desku „Razorbalde Suitcase“ umístila přímo na samotný vrchol americké hitparády. Pro Bush to nebylo zas nic až tak úplně složitého. Amerika byla jako v horečce po sebevraždě Kurta Cobaina a Bush tehdy také hráli grunge a frontman Gavin Rossdale byl navíc cobainovský typ rozervaného básníka nové generace. Jenže jak hysterie kolem flaneláčů ze Seattlu pominula, hasla i sláva Bush. Navíc Rossdale dával přednost své herecké kariéře a proto po (na poměry kapely) zoufale neúspěšném albu „Golden State“ z roku 2001 přišel konec.

Comeback o deset let později byl možná trochu překvapující, ovšem nepěkné umístění alba „The Sea Of Memories“ v žebříčcích kapele trochu chuť ze znovuobjeveného hraní kazilo. Vypadá to, že hitparádové úspěchy dnes už Bush neřeší, protože dávno ví, že mladí mají už úplně jiné idoly a rocková veřejnost je odepsala spolu s grungem. Ovšem je nutno si přiznat, že na poli alternativního rocku nebo post-grunge, chcete-li, jsou Bush stále kapelou natolik výraznou, že o několik hlav převyšuje všemožnou konkurenci. Důvod je prostý, kapela umí napsat dobrou skladbu, kam se nebojí umístit chytlavý refrén. A co na tom, že je tak popový, že připomíná něco mezi současnými Bon Jovi a Imagine Dragons.

Novinku „Black And White Rainbows“ uvozoval na začátku února singl „Mad Love“ (jenž se stal zároveň otvírákem alba), který nejednoho starého příznivce naplnil optimismem. Skladba totiž ukazuje cestu, která by pro Bush, jenž se postupem let dostali do slepé uličky, mohla být východiskem. Kapela odhodila grungeové okovy a už se ani nepouští do zbytečného experimentování jako v případě desky „The Science Of Things“, která nastartovala jejich pád. „Mad Love“, ač na otvírák nezvykle pomalá věc, je skutečně moderně napsanou hitovkou, která absolutně netěží z devadesátých let a ukazuje, že Bush přece jen krůček vpřed udělali. Navíc má velmi silný refrén, který Rossdale přednáší s citem sobě vlastním. Čekala se tedy kolekce balad? Možná ano, ale taková „Black And White Rainbows“ není.

Není to ovšem ani tvrdá deska. Bush sází i na rychlejší tempa, která věcem jako „Lost In You“ nebo „Sky Turns Day Glo“ vcelku sluší a tím album dělají rozmanitější. Horší je, když kapela začne moc vzpomínat a vytahovat kostlivce ze skříně. Věci typu „Water“ nebo „Dystopia“ pak zní jako moc velká připomínka poloviny devadesátých let, kdy až nepěkně rezonují (tehdy přitažlivé) seattleské disharmonie a „Ray Of Light“ pak zase dá vzpomenout na experimenty s elektronikou, které už dnes působí rovněž nepatřičně.

To ovšem není největší problém tohoto alba. Tím je jeho bezmála hodinová stopáž. Ona je totiž doba, kdy se (v těch zatracených devadesátých) točila bez mrknutí oka hodinová alba, už dávno pryč. Sama o sobě by ta hodina až tolik nevadila, ale spíše je problém ten, že Bush prostě nemají tolik silných skladeb, aby s nimi pokryli celou tu plochu. Pak dochází ke zbytečnému ředění nápadů, kdy zejména na konci alba už kapela prostě nemůže upoutat posluchačovu pozornost.

Co si tedy s „Black And White Rainbows“ počít? Je škoda, že si kapela nedala od desky trochu odstup a a samozřejmě také fakt, že album produkoval sám Rossdale. To totiž může trochu zavánět vlastní nabubřelostí a neochotou přiznat si, že ne všechny nápady, jenž jsou na albu prezentovány, jsou skutečně dobré.

Jan Skala             


www.bushofficial.com

YouTube ukázka – Mad Love

Seznam skladeb:
1. Mad Love
2. Peace-s
3. Water
4. Lost In You
5. Sky Turns Day Glo
6. Toma Mi Corazon
7. All The Worlds Within You
8. Nurse
9. The Beat Of Your Heart
10. Dystopia
11. Ray of Light
12. Ravens
13. Nothing But A Car Chase
14. The Edge Of Love
15. People At War

Sestava:
Gavin Rossdale - zpěv, kytara
Chris Traynor - kytara
Corey Britz - baskytara
Robin Goodridge - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 57:42
Label: Zuma Rock
Země: Velká Británie
Žánr: alternative rock

Diskografie:
1994 - Sixteen Stone
1996 - Razorblade Suitcase
1999 - The Science Of Things
2001 - Golden State
2011 - The Sea Of Memories
2014 - Man On The Run
2017 - Black And White Rainbows

Foto: archiv kapely


Vydáno: 27.03.2017
Přečteno: 1826x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09275 sekund.