Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




AETERNAM - Ruins Of Empires

Na poslech desky „Ruins Of Empires“, kterou letos vydala melodeathová smečka Aeternam, je dobré se připravit. Nejlepší bude ze sebe shodit pár hadrů, obklopit se půllitry vody a nasadit kvalitní sluneční brýle. Čeká nás totiž dlouhá cesta, navštívíme arabské země a na chvíli dokonce nakoukneme do Číny. To vše v doprovodu královské karavany, jejíž součástí je několik vokalistů, kteří zajišťují zábavu v podobě mohutných sborů, chybět nemůže osazenstvo starající se o základní metalové nástroje, případně několik technických cingrlátek, jež zajistí scénické orchestrace, díky kterým si budete připadat jako komparz filmu Lawrence z Arábie.

Někdo si možná položí - nikoli nemístnou - otázku, proč se do orientálních končin navážejí lidé z kanadské provincie Québec. Odpovědi jsou dvě: jednak to dnes dělá kde kdo, bez ohledu na odlišnost domovského prostředí, jednak u Kanaďanů figuruje zpěvák Achraf Loudiy, jehož marocký původ přece jenom leccos smysluplně ospravedlňuje. Výprava náhle získává punc profesionálnějšího vedení, není tedy důvod otálet, pohodlně se usadit a oddat se fantaskním představám. Kostelní chorály v úvodu otvíráku „Damascus Gate“ ještě mávají na rozloučenou křesťanskému kontinentu, brzy však nastoupí arabsky kroucené tóny, a to v patřičně rychlém zápřahu. Vstup do koncepčního příběhu je nicméně mírumilovný a zejména melodicky odzpívaný refrén navozuje přátelsky pohostinné pocity.

Po krátké aklimatizaci se ovšem přitvrdí. Thrashově odsekané riffy fláku „Paropamisadae“ tvoří podklad pro makabrózní orchestrace, které předají štafetu deathovým blastbeatům. Do pouště se podíváme v položce „Sun Shield“, kde žíznivou vyprahlost charakterizují táhlé chorusové linky, melodická oáza naštěstí opět nestojí daleko. Vítané osvěžení vede až k uvolněným orientálním tanečkům v písni „The Keeper Of Shangri-La“, které pro zpestření doprovodí čínské dvoustrunné housle erhu. A pak se strhne lavina apokalyptických sborů, které v následujících dvou kusech podtrhne šlapavá rytmika i další melodické průniky čistých vokálů. Vrcholné okamžiky však mají teprve přijít, a to v soundtrackově honosné a melodramaticky působivé skladbě „Nightfall On Numidia“, na kterou naváže neméně funkční, zlověstně vtahující kompozice „Praetor Of Mercury“.

Opus „Zadyin Arga“ je pak víceméně symbolickým shrnutím předešlého dění, které znamenalo zajímavý výlet do dálných končin. Zdali však bude pro každého strhující, to je otázka. Osobně jsem se zaujatě nechal unášet spektakulární – a skvěle ozvučenou! - atmosférou díla, stejně jako svůdným zpěvákovým growlingem, případně nejedním kompozičně nápaditým momentem. Lehce mě naopak odrazovalo pojetí některých orchestrací, které se postupně začnou opakovat, místo aby nacházely nové a atraktivnější směry. Přesto platí, že exkurze do arabských zákoutí ani v nejmenším nelituji a některá místa si v podání Kanaďanů rád „prohlédnu“ znova.

Petr Štěpnička             


www.aeternamband.com

YouTube ukázka - Damascus Gate

Seznam skladeb:
1. Damascus Gate
2. Paropamisadae
3. Sun Shield
4. The Keeper of Shangri-La
5. Fallen Is the Simulacrum of Bel
6. Colossus
7. Nightfall on Numidia
8. Praetor of Mercury
9. Zadyin Arga

Sestava:
Achraf Loudiy - zpěv, kytara
Maxime Legault - kytara
Maxime Boucher - baskytara, vokály
Antoine Guertin - bicí, perkuse

Rok vydání: 2017
Čas: 43:34
Mix a mastering: Jef Fortin
Země: Kanada
Žánr: symfonický melodeath

Diskografie:
2010 - Disciples of the Unseen
2012 - Moongod
2017 - Ruins of Empires

Foto: archiv kapely


Vydáno: 24.04.2017
Přečteno: 2421x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Na melo-deathové...25. 04. 2017 0:23 vn
Výborná deska,...24. 04. 2017 10:22 Fenris 13


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09612 sekund.