Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DRAGONLAND - Holy War

Počátek milénia byl pro power metal něčím podobným, jako je současnost pro thrash. Vznikala jeho silná obroda, pronikal na místa dříve nevídaná (krom do médií, samozřejmě) a fanoušci jej brali hladově a malinko nekriticky všemi deseti. I z toho důvodu mohla mít úspěch prvotina Dragonland, která nepatří mezi nějaké vyložené klenoty žánru, nicméně v tehdejší době si své posluchače našla, což logicky vedlo k brzkému návratu do studia, a to s daleko štědřejším finančním příspěvkem od labelu Black Lotus. Ale protože tenkrát ještě u kapely neprobíhaly před-produkční přípravy a detailní rozebrání jednotlivých skladeb (šlo se rovnou do studia a za pár týdnů bylo hotovo), neduhy debutu zde víceméně pokračují a pokrok, který proběhl, nese vyloženě minimalistické stopy.

Např. zvuk, přestože se jej ujalo jiné technické osazenstvo (včetně Fredrika Nordströma z Dream Evil), je jen o malý produkční chloupek lepší. Člověk je ale po minulém zážitku vděčný i za to. Samotná muzika pak plynule navazuje a rozvíjí – i v rámci pokračování trilogie „The Dragonland Chronicles“ – debutovou linku, s tím, že na fošně „Holy War“ zase objevíme několik skvostných momentů, kterým však dělají nelichotivou opozici příspěvky nezajímavé a poslechově ne příliš přívětivé. Opět jsme také ponořeni do tolkienovské poetiky, a to v době, kdy svět začala ovládat magická síla Prstenu (v kinech se již od počátku roku promítal první díl v budoucnu megaúspěšné trilogie), takže příznivci Dragonland mohli první dvě placky vnímat jako specifickou nástavbu filmového příběhu a prožívat jej znova dle libosti v rozmezí, kterému tvoří limity pouze vlastní fantazie (potažmo level zvolené hlasitosti).

Soundtrackové ozvuky jsou totiž patrné hned v intru „Hundred Years Have Passed“, které na dvou a půlminutové ploše vystřídá několik atmosférických poloh, přesto nakonec nevyznívá nijak atraktivně, naopak člověk má postupem času tendenci jej přeskočit a hned vlítnout na první song „Majesty Of The Mithril Mountains“. Ten je totiž rovnou jedním ze dvou vrcholných momentů alba, když kvalitativně navazuje na úvodní položku „Storming Across Heaven“ z předešlé fošny a opět nabízí prvotřídní metalovou jízdu, které dominuje ďábelsky rychlé tempo, dravě tažené sloky s tradičně neodolatelným Heidgertovým výkonem, všudypřítomné klávesové malby nebo refrén, jenž sice působí nenápadně, do dlouhodobé paměti ovšem vstupuje lehce a zcela přirozeně. Song zdobí i speedové sólo s krátkým středně-tempým úvodem, a hlavně finální gradace, ve které nastoupí nová várka textu zvýšená o jednu tóninu, čímž na milimetr přesně atakuje centrum čiré posluchačské slasti. K tomuto klenotu se mimochodem Švédové posléze vrátí na albu "Under The Grey Banner" (které ukončuje výše zmíněnou trilogii), a to opět v otvíracím tracku s názvem "Shadow of the Mithril Mountains".

Další filmové motivy, hymnické prvky nebo folkově-valčíková mezihra zazní v následující skladbě „Through Elven Woods And Dwarven Mines“, zároveň však budeme svědky malinko podivně klenutých slokových linek, což je symptom, který se objevil již na debutu a ani na albu „Holy War“ se jej švédští autoři nebyli schopni vyvarovat. V rámci zmíněné písně jde jen o krátké úseky, které se navíc brzy přelijí v úhlednější melodické tvary, problém přijde později, a to ve dvojici písní „The Return To The Ivory Plains“ a „Blazing Hate“, jež jsou jenom zmatené a působí jako tvorba úplně jiné kapely (nějaké periferně lokální a hodně špatné). Chvílemi je to zkrátka s poslechem prvních desek Dragonlandu jako na horské dráze, jednou se ocitáme dole, a pak jsme jakoby zázrakem prudce torpédováni do výšin.

Na příjemnou vyhlídkovou úroveň se dostaneme s nadmíru hezkou baladou „Forever Walking Alone“, stejně jako s titulkou, kterou protkává dynamická klávesová hra a líbivé vokály, postupně pučící do voňavých melodických květů. Do samotných powermetalových nebes nás pak - krom výše zmíněné úvodní perly - vyveze kompozice „A Thousand Points Of Light“, která kromě celkově přítulné stavby ukrývá diamantově zářící refrén, jenž je mojí nejoblíbenější pasáží stvořenou mysliteli této kapely. Za zmínku ovšem stojí i outro „One With All“ s velmi procítěnými atmosférickými dotyky, potažmo japonský bonus „The Neverending Story“, což je cover song titulní písně osmdesátkového filmového hitu „Nekonečný příběh“. Předělaná verze má tak nejvyšší hodnotu pro ty, kteří v dětství zmíněným snímkem dýchali, pochvalu ovšem zaslouží i z celkového pohledu, neboť původně popový kus předělává do dravé speedové řeči, čímž mu dodává zcela nový a díky nápaditosti autorů i značně lahodný rozměr.

Druhý příspěvek Dragonland je opravdu jenom o malý kousek zdařilejší, nežli debutové album, úspěch nicméně rostl téměř geometrickou řadou (veškeré kopie prvních dvou alb v nákladu kolem 30 000 kusů byly rozprodány), a tak kupříkladu následovalo turné po Japonsku (s nikým menším, nežli domovskými borci Galneryus) nebo podpis s daleko vlivnější vydavatelskou firmou Century Media, která samozřejmě chtěla kout železo, dokud byl zájem fanoušků žhavý, a proto na sebe třetí počin s názvem „Starfall“ nemohl nechat dlouho čekat.

Petr Štěpnička             


FB DRAGONLAND

YouTube ukázka - Holy War

Seznam skladeb:
1. Hundred Years Have Passed
2. Majesty of the Mithril Mountains
3. Through Elven Woods and Dwarven Mines
4. Holy War
5. Calm Before the Storm
6. The Return to the Ivory Plains
7. Forever Walking Alone
8. Blazing Hate
9. A Thousand Points of Light
10. One with All

Sestava:
Jonas Heidgert - zpěv, bicí
Nicklas Magnusson - kytara
Olof Mörck - kytara
Christer Pedersen - baskytara
Elias Holmlid - klávesy, piano

Hosté:
Maria Andersson - housle
Gus G. - kytara

Rok vydání: 2002
Čas: 51:40
Mix: Patrik J., Fredrik Nordström
Mastering: Yiannis Christodoulatos, Christos Hajistamou
Label: Black Lotus Records
Země: Švédsko
Žánr: symfonický power-speed metal

Diskografie:
2001 - The Battle of the Ivory Plains
2002 - Holy War
2004 - Starfall
2006 - Astronomy
2011 - Under The Grey Banner

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 04.05.2017
Přečteno: 1843x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.20675 sekund.