NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




HAREM SCAREM - United

Harem Scarem, kteří letos slaví třicet existence, jsou jedním z nejvytrvalejších uskupení na poli melodického hard rocku. A přestože se kapela před necelými deseti lety na chvíli rozpadla, dnes je opět mezi živými a dokonce se znovu vrátila ke svému zaběhnutému koloritu a vydává jedno album za druhým. Jejich novinková „United“ je tak čtrnáctým počinem (pokud nepočítáme kolekci znovu nahraných věcí z dvojky „Mood Swings“), což je (vzhledem k tomu, že bezejmenný debut vyšel v roce 1991) úctyhodné číslo. Navíc kapela dnes opět působí ve skoro původní sestavě, když se k nim vrátil bubeník Darren Smith, takže pro letitého fanouška kapely by mělo být všechno v pořádku.

Dnes jsou Harem Scarem pod křídly labelu Frontiers Music, což může svědčit o jakési uniformitě a naprosto jasném hudebním směřování (zdá se, že tohle vydavatelství experimenty rozhodně netoleruje) a proto novinka „United“ zní naprosto nepřekvapivě a přesně tak, jak tuihle kapelu pamatují znalci jejich starých desek. Opět se v případě novinky jedná o ultramelodický hard rock s přesahy do AOR a až někam k bouřícímu stadionovému pop metalu přelomu osmdesátých a devadesátých let. Není zde žádný náznak jakéhosi pokroku, ničeho, co by bylo agresivnější, než klasická alba Bon Jovi, nic, co by mohlo jejich fanoušky zklamat. Ale dokáže je „United“ taky potěšit?

Na rovinu si řekněme, že tahle deska má šanci zabrat na první dobrou. Skladby jsou totiž velmi chytlavé, mají dobré refrény a věci typu titulní „United“, „Here Today, Gone Tomorrow“, „No Regrest“ nebo „Heaven And Earth“ se mohou ve svém ranku považovat za jasné hity. Obsahují sice postupy stokrát slyšené, ale přece jen se poslouchají velmi dobře. Jsou nekompikované, melodické a bezproblémové. Vlastně nic neřešící. A to je možná problém jejich trvanlivosti. Ona všechna ta klišé, jasné postupy a polopatické melodie se brzy oposlouchají a pak už se posluchač k nim ani nemá potřebu vracet. A to se, prosím pěkně, bavíme o těch nejlepších věcech.

Pak jsou tu méně výrazné kousky jako „The Sky Is Falling“ nebo „Indestructible“, které nezafungují asi ani na první poslech, a přestože se o nich rozhodně nedá říct, že by byly vyloženě špatné (na to jsou Harem Scarem moc dobří a léty vyhraní muzikanti), působí jako plytké nic, jako cukrová vata dobrá leda tak ke zkažení zubů. Celkově je tak dojem z celé desky ještě více rozplizlejší. A i když Harem Scarem působí mnohem sympatičtěji a opravdověji, než většina produkce Frontiers Music podobného stylového ražení (většina současné melody rockové produkce skandinávské provenience nebo absolutně nesmyslně poslepované all star projekty), pořád je to všechno takové trošku bezzubé.

„United“ určitě dokáže potěšit letité fanoušky kapely, protože od své kapely dostanou přesně to, co od ní znají dobře a co se jim na ní líbí. Dokáže také vyškolit mladé týpky, kteří hrají podobnou muziku a myslí si, že je to nejvíc cool věc na světě. Ovšem o nic převratného a skvělého určitě nejde. To ale od Harem Scarem asi ani nikdo nečekal, že…?

Jan Skala             


www.haremscarem.net

YouTube ukázka – United

Seznam skladeb:
1. United
2. Here Today Gone Tomorrow
3. Gravity
4. Sinking Ship
5. One Of Life`s Mysteries
6. No Regrets
7. Bite The Bullet
8. Things I Know
9. The Sky Is Falling
10. Heaven And Earth
11. Indestructible

Sestava:
Harry Hess - zpěv, kytara, klávesy
Pete Lesperance - kytara
Stan Miczek - baskytara
Darren Smith - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 42:11
Label: Frontiers Music
Země: Kanada
Žánr: hard rock/AOR

Diskografie:
1991 - Harem Scarem
1993 - Mood Swings
1995 - Voice Of Reason
1997 - Karma Cleasing
1998 - Big Bang Theory
1999 - Rubber
2001 - Ultra Feel
2002 - Weight Of The World
2003 - Higher
2005 - Overload
2006 - Human Nature
2008 - Hope
2014 - Thirteen
2017 - United

Foto: archiv kapely


Vydáno: 04.06.2017
Přečteno: 2716x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08923 sekund.