IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




RANCID - Trouble Maker

Přestože dobu svého největšího boomu mají Rancid už dávno za sebou (popravdě řečeno už více než dvacet let), tak se dá říct, že je jejich pozice na současné scéně stabilizovaná. A i když dnes neopunk (tedy pokud k němu Rancid vůbec kdy patřili) není už žádný mainstream, Rancid to vůbec vadit nemusí, protože se alespoň za ta léta nemuseli zdiskreditovat jako jejich někdejších kolegové Green Day nebo nakonec i The Offspring. A jak kapela ostatně vždycky připomíná, je pro ně mohem důležitější „narvanej, klubovej koncert“, než bůhvíjaké promenování před televizními kamerami ve společnosti popových hitůvek. O tom, že v táboře Rancid je dnes poměrně klid, svědčí i to, že novinka „Trouble Maker“ vychází obligátní tři roky po poslední „...Honor Is All We Know“, což je pro kapelu, u níž pětileté pauzy nebyly v minulosti nic neobvyklého, docela potěšující.

I když Rancid pro své fanoušky platí vesměs za jistotu, dokázali jim některými svými experimenty docela zvednout mandle. Zejména těm punkově založeným, pro které je dvaadvacet let stará klasika „...And Out Comes The Wolves“ jedním ze zlatých punkrockových alb. Ti jen těžko kousli ska/reggaeovou „Life Won`t Wait“ i některé rozmary kapely, kdy v minulé desetiletce nikdo nevěděl, jestli je stále mezi živými nebo ne. Jenže jak sami muzikanti stárnou a snad i moudří, tak podobné excesy se jim vyhýbají čím dál více. A jestliže byla předchozí „...Honor Is All We Know“ vcelku sympatickým návratem k tomu, co Rancid umí nejlépe, je novinka „Trouble Maker“ skoro haupttrefou.

Že by se vrátila polovina devadesátých let a s ní Rancid v takové síle, jakou tehdy měli, čekal snad je blázen. Přece jen je „Trouble Maker“ už deváté album, a to je na punkovou kapelu docela dost. Ano, punkovou! Rancid totiž dnes už naprosto hodili za hlavu všechny experimenty, kdy jejich obliba ve ska ještě na minulé desce ještě doznívala, na novince po ní není ani památky. Tentokrát je to opravdu kolekce sedmnácti energií nadupaných songů, které mají společného jmenovatele a tím je punk modelu 1977. Z Rancid jsou dnes víc než kdy jindy slyšet kořeny tohoto stylu, ať už si vezmete jeho americkou či britskou odnož.

Navíc tak ostrý nástup. jako je příznačně pojmenovaná „Track Fast“, snad kapela ještě neměla, a když tak pokračuje i v dalších skladbách a přihodí pár hitových momentů v „Ghost Of A Chance“ či „Telegraph Avenue“, je jasné, že „Trouble Maker“ si rozhodně nevytáhla černého Petra z rancidovské diskografie. I když hnidopich by mohl dodat, že album o sedmnácti skladbách je na punkovou kapelu až dost a je zde velká možnost, že se sklouzne k jednotvárnosti, Rancid se jí přece jen snaží zabránít, co to jde. Jsou zde sice místa, kde se tomu neubrání, ale pro letošní rok má kapela v zásobě vcelku dost výrazných skladeb (ne náhodou umístěných především do první poloviny alba), aby tento jev eliminovala na požadované minimum.

Proto „Trouble Maker“ rozhodně patří k těm povedenějším deskám tohoto tisíciletí v rancidovské diskografii. Nedotknutelný status prvních tří alb (ano, zařaďme si sem i bezejmenný debut) překonán ani dosažen nebyl, ale je skoro jisté, že tentokrát nebude fanoušek kapely zklamán. Rancid mu totiž na „Trouble Maker“ servírují to, co má nejraději.

Jan Skala             


www.rancidrancid.com

YouTube ukázka – Ghost Of A Chance

Seznam skladeb:
1. Track Fast
2. Ghost Of A Chance
3. Telegraph Avenue
4. An Intimate Close Up Of A Street Punk Trouble Maker
5. Where I`m Going
6. Buddy
7. Farewell Lola Blue
8. All American Neighborhood
9. Bovver Rock and Roll
10. Make It Out Alive
11. Molly Make Up Your Mind
12. I Got Them Blues Again
13. Beauty Of The Pool Hall
14. Say Goodbye To Our Heroes
15. I Kept A Promise
16. Cold Cold Blood
17. This Is Not the End

Sestava:
Tim Armstrong - zpěv, kytara
Lars Frederiksen - kytara
Matt Freeman - baskytara
Branden Steineckert - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 36:23
Label: Hellcat/Epitaph
Země: USA
Žánr: punk rock

Diskografie:
1993 - Rancid
1994 - Let`s Go
1995 - ...And Out Comes The Wolves
1998 - Life Won`t Wait
2000 - Rancid
2003 - Indestructible
2009 - Let The Dominoes Fall
2014 - ...Honor Is All We Know
2017 - Troublemaker

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 02.07.2017
Přečteno: 2403x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
RancidOsobně mám radši...2. 07. 2017 1:23 rumcajs


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09825 sekund.