15.12.2017
TESLA
Kytarista Frank Hannon má hotové sólové album "From One ..více

15.12.2017
VENOM
Kapela, kde pevnou rukou vládne zpěvák a basista Cronos, ..více

15.12.2017
MANOWAR
Kapela byla nucena zrušit dva koncerty v německém ..více

15.12.2017
MIDNATTSOL
K německé gothic/folk metalové kapele se připojila nová ..více

15.12.2017
BLACK MAJESTY
Powermetalová kapela z Austrálie pilně pracuje na novém, ..více

15.12.2017
LAST BULLET
Po devíti letech nepřetržitého účinkování a třech ..více






THRESHOLD – Critical Mass
je neuvěřitelná sestava. Každá deska je něč ..

NEVERMORE - The Obsidian Conspiracy
smutná zpráva. Nevermore byla naprosto fantastic ..

AEROSMITH - Just Push Play
Tohle CD jsem si ponechal ve sbírce jen proto, ž ..

NEVERMORE - The Obsidian Conspiracy
Ďalšie fakty ktoré svedčia o tom, že určite ..

NEVERMORE - The Obsidian Conspiracy
Meresz: V tomto případě jsou tedy na tom Wikipe ..

NEVERMORE - The Obsidian Conspiracy
to Meresz: čerpat z Metal-archives taky není vž ..

NEVERMORE - The Obsidian Conspiracy
Nečerpaj z wikipédie, ale z metal-archives. Warr ..

NEVERMORE - The Obsidian Conspiracy
Věk jsem čerpal z Wikipedie a ta mluví jinak ht ..

NEVERMORE - The Obsidian Conspiracy
48 let!! Ročník 1969! Takový páprda ještě ne ..

VHÄLDEMAR - Against All Kings
Tak tohle by šlo, dobře našláplý heavypower, ..




Za poslední měsíc:
CITRON - 25. 11. 2017 - Klub, Horní Bříza
2697x

HELLOWEEN - 25.11.2017 - Tipsport Aréna, Praha
1803x

AEROSMITH - Pump
1344x

AEROSMITH - Get A Grip
1205x

PINK CREAM 69 - Headstrong
959x

ARRAYAN PATH - Dawn Of Aquarius
935x



16.12.2017
SDI (GER), Panychida, Bethreyer, Morax, Diphteria, Carpathia..
Sokolovna Týn nad Vltavou, začátek od:18:00, vstupné: 200/250

22.12.2017
ARCH OF HELL, AWRIZIS, BLACK ADDER..
Valašské Meziříčí - M-klub, začátek od:19:00, vstupné: 100

22.12.2017
TEMPLE OF OBLIVION (Germany-Black Metal), 1000BOMBS (Thrash), SÓL (Black), PRAY..
Plzeň-Klub Parlament., začátek od:19:00, vstupné: 200 Kč



článků celkem: 6011
recenzí: 4848
reportů: 517
rozhovorů: 339













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax

České kapely.cz - Nabízej a nakupuj českou hudbu


AEROSMITH - Get Your Wings

Ačkoliv se debutová deska Aerosmith po svém vydání nestala vyloženým hitem, i tak si kapela splnila svůj sen. Sice stále stále jen na pódiích klubů a menších hal, ale už si připadali jako noví The Rolling Stones. Se vším všudy, i s drogami. Jakoby přes noc se do života členů kapely vloudil kokain, přestože Steven Tyler přiznává, že v tomto směru měl už dávno bohaté zkušenosti. Kapela tehdy tvrdila, že jim kokain rozšiřuje obzory a pomáhá při tvorbě nových věcí, které začala nahrávat prakticky okamžitě po návratu z turné k debutové desce, ještě na konci roku 1973.

V té doby byla sice balada „Dream On“ v jistých kruzích už hit (nejvíc jí ale pomohlo znovuvydání o pár let později), ovšem Aerosmith ještě nepatřili k americké smetánce. To místo v té době bylo vyhrazeno jiným. Americká kultura se ještě potácela v mohutné kocovině po propařených šedesátých letech a hltala všechnu tu revoluci, která přicházela zpoza oceánu, z Velké Británie. Deep Purple, Black Sabbath, Mott The Hoople, Sweet, Slade… A samozřejmě The Rolling Stones, zažívající v té době možná největší slávu, ale také drogové období, během něhož stvořili dodnes těžce uchopitelnou, ale stále vzrušující „Exile On Main Street“.

A Aerosmith v té době začínali plnit funkci odpovědi na tyto kapely, které byly fanouškům z východního pobřeží Států stále ještě hodně vzdálené. Aerosmith si toho pochopitelně nejvíc vzali od Stounů, ovšem už od debutového alba jim nechyběla ani hardrocková tvrdost a proto zněli současněji, než jejich idolové. Turné roku 1973 je zocelilo natolik, že v prosinci téhož roku nastupovali do studia už jako naprosto sebejistá parta, která měla v zásobě jednu z nejlepších skladeb - „Same Old Song And Dance“, jeden z prvních důkazů dokonalé skladatelské harmonie Stevena Tylera a Joea Perryho.

„Název druhýho alba „Get Your Wings“,“ vysvětluje Tyler, „jsem vymyslel, když jsem četl knížku o Hells Angels. Získat křídýlka znamenalo ve slangu těchhle motorkářů dost kuriózní věc. Když vylížete holku, co má periodu, jste fakt kabrňák a získáváte křidýlka.“ Deska samotná pak vyšla první březnový den roku 1974 a víc než co jiného upevňovala pozici, kterou si kapela vybudovala. Nepřinášela toho moc nového, spíše vybrušovala styl, který kapela přijala za svůj a především dala pocit jistoty samotnému Tylerovi, jehož hlasový projev je už takový, jak jej známe dodnes. Zpěvák svůj hlas vybrousil do konečné podoby a dal tak Aerosmith vlastní ksicht, který je odděloval od zástupu jiných kapel.

Na „Get Your Wings“ není vyloženě hitový singl, protože nejsilnější věc alba „Same Old Song And Dance“ (osvěžená výbornou dechovou sekcí) plní spíše funkci dokonalého otvíráku a koncertní tutovky než rádiového hitu, kterých budou mít v dalších letech Aerosmith mraky. Deska neobsahuje žádnou další baladu, jakou byla „Dream On“, ale sedmičku sevřených autorských songů, které korunovala klasická „Train Kept-A-Rollin`“ od amerického jazzmana Tinyho Bradshawa z roku 1951 a kterou před Aerosmith už stihli zpopularizovat The Yardbirds. V ní si zahostovali dva někdejší spolupracovníci Alice Coopera a Lou Reeda Steve Hunter a Dick Wagner. To už byla známka toho, že se o kapele začíná vědět a že se už pomalu dostává mezi rockovou elitu.

Vstoupit mezi ní ale Aerosmith měli až o něco později, přestože skladby typu „Spaced“ (opět výborná spolupráce Tylera a Perryho a zejména Perryho výborná kytarová lekce) nebo „S.O.S (Too Bad)", už naznačovaly, co v kapele dříme za potenciál. Ten se utužoval při dalším turné, na které kapela vyrazila. „Kočovali jsme v jednom kuse jako cikáni,“ vzpomínal Tyler ve své knize „Vadí vám chaos v mojí hlavě?“. Aerosmith se svezli společně s Mott The Hoople, Black Sabbath, Blue Öyster Cult, Guess Who a Kiss, ovšem brzy narazili na spřízněnou partu, další šílence z východního pobřeží – New York Dolls! A to byla teprve kombinace neurvalého rock n`rollu a zběsilých drogových večírků. Sláva se začínala roztáčet, ovšem s ní i nechvalně proslulá drogová spirála...

Pepsi Stone             


www.aerosmith.com

YouTube ukázka – Same Old Song And Dance

Seznam skladeb:
1. Same Old Song And Dance
2. Lord Of The Thighs
3. Spaced
4. Woman Of The World
5. S.O.S. (Too Bad)
6. Train Kept A-Rollin`
7. Seasons Of Wither
8. Pandora`s Box

Sestava:
Steven Tyler - zpěv, harmonika
Joe Perry - kytara
Brad Whitford - kytara
Tom Hamilton - baskytara
Joey Kramer - bicí

Rok vydání: 1974
Čas: 38:04
Label: Columbia
Země: USA
Žánr: hard rock/rhythm n`blues

Diskografie:
1973 - Aerosmith
1974 - Get Your Wings
1975 - Toys In The Attic
1976 - Rocks
1977 - Draw The Line
1979 - Night In The Ruts
1982 - Rock In A Hard Place
1985 - Done With Mirrors
1987 - Permanent Vacation
1989 - Pump
1993 - Get A Grip
1997 - Nine Lives
2001 - Just Push Play
2004 - Honkin` On Bobo
2012 - Music From Another Dimension!

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.09.2017
Přečteno: 2165x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Ale vždyť Get...30. 09. 2017 16:16 Pepsi Stone
6,5/10Vůbec to...30. 09. 2017 8:29 Deny
Get Your WingsPodobně kvalitní...29. 09. 2017 20:55 rumcajs
Pořád ještě......dost slabé...29. 09. 2017 9:25 Kolík


 
Metalforever.info © 2006 - 2017     RSS - články

stránka byla načtena za 0.17382 sekund.