Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SECTESY - In the Secretion of Upcoming Days

Ať už se podíváte na bandzone či facebookové stránky kolínské kapely Sectesy, na obou jsou k nalezení svébytné hlášky, které pobaví poetickou košatostí a hlavně nadhledem, jenž je vždy dobrým znamením. Tuto slovní ekvilibristiku má na svědomí David Krédl alias Dejvy, který založením party Sectesy v roce 2011 zhmotnil představy o čistě old-schoolovém deathovém spolku, jenž bude s pokorným vzhlížením k (především) devadesátkovým legendám vytvářit vlastní umrlčí tóny. Debut „The Shreds Of Oblivion“ tak vyšel před třemi lety a letos spatřila tmu podzemí druhá studiovka s titulem „In The Secretion Of Upcoming Days“.

Je moc dobře, že Dejvyho osobitost nezůstává pouze v rovině slovních hrátek a je okamžitě rozpoznatelná i v samotné hudbě. V ní totiž figuruje element, který odlišuje kolínskou smečku od většiny stylových souputníků a dodává jí punc specifické jedinečnosti. Řeč je o kytarových melodiích, které se jako divoké trny prodírají instrumentální hmotou všech písní, přičemž jednak zajímavým způsobem vytvářejí protipól deathové tonáži, jednak ji zvýrazňují a omotávají tklivým melancholickým aksamitem. Tato strategie mi vzdáleně připomněla tvorbu švédských Hypocrisy, kolínští se však do pocitové těžby pouštějí ještě mohutněji, a to až do té míry, že málem zavalují sami sebe. Časem je totiž snaha narvat melodramatické a občas i dosti podobné kytarové vyhrávky téměř všude kontraproduktivní a ve výsledku ubírající značnou část z původní přitažlivosti.

Z toho důvodu lépe vyznívá úvodní část desky, kdy ještě daná taktika není tolik oposlouchaná, navíc je přítomna skladatelská nápaditost, nejednou přesahující deathovou kolonku. Už ve druhém songu „Putrid Inflamnation“ kupříkladu vytryskne uhrančivá thrashová palba, která dodá celé skladbě velmi chytlavý odstín. Ostré riffové políčky nasekají také pasáže navazující položky „Spontaneous Internal Combustion“, zábavu navíc zdůrazní úsečný goreový murmur. Kus „Possessed By Passion“ oproti tomu rozparádí silně nakažlivé crossoverové kytary, stejně jako zvonivá sólová část.

Nejsilnější dávka melodických nuancí zavibruje v „The Teatre Of Torture“, a to opět v sólovém partu, který tak tvoří protipól blast beatově naklepanému okolí písně. V takových momentech jsou mimochodem kolínští více tuctoví, až člověk napadá kacířská myšlenka, zdali by pánové měli daný stylový prvek vůbec používat, daleko upřímněji totiž vyznívají v nadžánrových výletech a hlavně v oné inklinaci k hořkosladce vtahující melancholii. Z tohoto důvodu nefunguje ani povrchně jednoznačný a správné pocity nevyvolávající motiv na obalu (jakkoli je jinak výtvarně povedený). Pokud by se všechny hudební elementy podařilo dramaturgicky správně smíchat, mohli bychom - třeba už příště - mít čest s opravdu výjimečnou nahrávkou. Potenciál k něčemu takovému v kolínských hudebnících zcela jistě dřímá.

Petr Štěpnička             


FB SECTESY

YouTube ukázka - Putrid Inflammation

Seznam skladeb:
1. Eaten Alive
2. Putrid Inflammation
3. Spontaneous Internal Combustion
4. Sold Baptism
5. Possessed by Passion
6. The Teatre of Torture
7. Köln City Graveyard
8. In the Vortex Eclipse

Sestava:
Martin - zpěv
Dejvy - kytara
Láďa - kytara
Vašek - bicí
RIP - baskytara

Rok vydání: 2017
Čas: 37:48
Label: Metal Age Productions
Země: Česká republika
Žánr: death metal

Diskografie:
2014 - The Shreds of Oblivion
2017 - In the Secretion of Upcoming Days

Foto: archiv kapely


Vydáno: 17.10.2017
Přečteno: 1950x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11442 sekund.