23.06.2018
MAXXWELL
Švácarská hard rocková parta MAXXWELL vydá 21.září ..více

23.06.2018
PANTERA
Zemřel bubeník Vinnie Paul. Tato smutná zpráva v ..více

23.06.2018
BACKYARD BABIES
Comeback má pokračování. Přestože před pár lety to ..více

23.06.2018
COHEED AND CAMBRIA
Vyznavači progresivního rocku mají hotové ambiciózní ..více

23.06.2018
KILLSWITCH ENGAGE
Respektovaní metalcoristé, kteří jsou v současné době ..více

23.06.2018
WILSON
Alternativci z Detroitu si připíší třetí zářez do ..více






This Is The End aneb nahořklá příchuť obřích koncertů
Zadni druzi Iron Maiden uz nikdy nebudou. A fakt t ..

This Is The End aneb nahořklá příchuť obřích koncertů
Rammstein určitě, ale ti právě ohlásili, že ..

This Is The End aneb nahořklá příchuť obřích koncertů
Všichni ti vypsaní plní největší arény prot ..

REFUGE - Solitary Men
Stará sestava se nevrátí! Mají to jen jako hob ..

Don AIREY - One Of A Kind
Opravdu špičková záležitost. ..

REFUGE - Solitary Men
Rage jsem kdysi hodně poslouchal, ale časem mě ..

IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE, THE RAVEN AGE - 20. 6. 2018 - Praha, letiště Letňany
Mě vždycky přišlo, že jednu píseň desetkrá ..

REFUGE - Solitary Men
to Metamorphic Dreamer: těžko říct, na stránk ..

IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE, THE RAVEN AGE - 20. 6. 2018 - Praha, letiště Letňany
Sabaton, Battle Beast a Powerwolf mají alespoň d ..

REFUGE - Solitary Men
No já na oficiálních stránkách Rage našel da ..




Za poslední měsíc:
MENTOL (ALCHEMIST) - Dělejte to, co vás baví, buďte sami sebou a nenechte si diktovat, co máte dělat.
2421x

OZZY OSBOURNE, HOLLYWOOD VAMPIRES - 13. 6. 2018 - Praha, Letiště Letňany
1050x

JUDAS PRIEST, MEGADETH - 12. 6. 2018 - Plzeň, Home Monitoring Arena
1022x

GHOST - Prequelle
970x

LOST DOMAIN - …In The Waiting Room Of Death
893x

IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE, THE RAVEN AGE - 20. 6. 2018 - Praha, letiště Letňany
830x



04.07.2018
DARK METHODISM, SORGOTH, WIZARD INFERNAL, ŽRIEBÄDLO..
Praha - Modrá Vopice, začátek od:19:00, vstupné: 100,-

14.07.2018
NOKTURNAL MORTUM, SEKHMET, INFERNO, KURGHAALL, DARK FURY, APOCRYPHAL, NORNÍR, N..
Nýrsko-Areál pod sjezdovkou., začátek od:14:00, vstupné: 450Kč.Předprodej.

14.07.2018
POPPY SEED GRINDER, HORRIBLE CREATURES, INCARNATE, CRIPPLED FINGERS, DILIGENCE, ..
Česká Lípa Vodní hrad Lipý, začátek od:15:00, vstupné: 200



článků celkem: 6396
recenzí: 5193
reportů: 525
rozhovorů: 352













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


Tarja TURUNEN - From Spirits And Ghosts (Score For A Dark Christmas)

Matematika je jasná, výsledek neobvyklý a nejistý… U nového alba ledové královny (této asociaci se při pohledu na obal nového alba nelze vyhnout) Tarji Turunen "From Spirits And Ghosts (Score For A Dark Christmas)" není třeba spekulovat o dvou základních jistotách – za prvé Tarja prostě umí zpívat a její hlas má své specifické kouzlo, pro které je vánoční tématika jako dělaná. Za druhé téma Vánoc není pro rockery žádné tabu a věřím tomu, že každá z nás má doma nějaké to album, na kterém se jeho oblíbenec pustil do adaptace vánočních písní po svém a které může (občas hodně svérázným způsobem) navodit vánoční atmosféru. Není to poprvé, co Tarja koketuje s vánočními melodiemi. Už před jedenácti lety nepojala toto téma zrovna konzervativně, ovšem aktuálním zpracováním písní určených pro svátky klidu a míru zašla ještě o něco dál, na vánoční stromeček navěsila černé ozdoby a v některých chvílích do známých melodií naroubovala posmutnělost, melancholii, pochmurnost i bizarnost.

V jednu chvíli můžete slyšet křehkost, inspirovanou u lesní víly Enyi („Amazing Grace“), chvíli předtím na vás vykoukne poťouchlost Tima Burtona („Deck The Hells“, kde Tarje vypomohla i její dcera Naomi), obecně ale lze říci, že hlavním tématem je pocit, který s Vánocemi není obvykle spojován – smutek. Velmi temně zní až nevánočně ponurá „O Come, O Come, Emmanuel“, v níž syté smyčce (na albu zdaleka ne naposled) tu depresivní atmosféru ještě umocňují, až do funebrální tahavosti sklouzne klasika „We Three Kings“, pravda, alespoň v refrénu dojde na určité projasnění jinak velmi skličujícího dojmu, dýchajícího z instrumentálních pasáží. V němčině zpívané nenápadně dramatické „O Tannenbaum“ má až soundtrackovou přesvědčivost (samozřejmě v hodně potemnělých barvách), nejpozději ve smutné verzi „God Rest Ye Merry Gentleman“ vás možná už napadne, jestli toho smutku přece jen není trochu moc… A posluchač je pak ve finále vděčný za Tarjinu vlastní kompozici „Together“, která sice album také kdovíjak neprosvětlí, ale přece jen se nepere se stigmatem klasického duchu Vánoc.

A proto je výsledek velmi nejistý. Tarja o "From Spirits And Ghosts (Score For A Dark Christmas)" prohlásila, že tohle album je věnováno osamělým lidem, kterým se o Vánocích vrací jejich špatné vzpomínky. Nicméně právě tuhle sortu potenciálních posluchačů by tohle ultra pesimistické album mohlo pošoupnout do ještě větší beznaděje, tmavé emoce, které z něj sálají, jsou opravdu silné. A ti ostatní nejspíš v době Vánoc dají přednost jakékoliv optimističtější variantě (a že mají i v rockovém světě z čeho vybírat). Z jakého pohledu tohle album tedy brát? Samozřejmě, že technicky jde o velmi precizní záležitost, Tarjin hlas má svou nezaměnitelnou sílu, o originalitě ani nemluvě. Jen ty netradiční emoce působí nejen nezvykle, ale někdy až nepatřičně.

Savapip             


www.tarjaturunen.com

YouTube ukázka - O Tannenbaum

Seznam skladeb:
1. O Come, O Come, Emmanuel
2. Together
3. We Three Kings
4. Deck the Halls
5. Pie Jesu
6. Amazing Grace
7. O Tannenbaum
8. Have Yourself a Merry Little Christmas
9. God Rest Ye Merry Gentlemen
10. Feliz Navidad
11. What Child Is This
12. We Wish You a Merry Christmas

Sestava:
Tarja Turunen – zpěv

Rok vydání: 2017
Čas: 49:25
Label: earMUSIC
Země: Finsko

Diskografie:
2006 - Henkäys Ikuisuudesta
2007 – My Winter Storm
2010 – What Lies Beneath
2013 – Colours In The Dark
2016 – The Shadow Self
2017 – From Spirits and Ghosts (Score For A Dark Christmas)

Související články

Foto: archiv Tarji Turunen


Vydáno: 24.12.2017
Přečteno: 2236x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Mně se to album...27. 12. 2017 17:10 Crust
TARJACelkom by ma...24. 12. 2017 12:24 Michael


 
Metalforever.info © 2006 - 2018     RSS - články

stránka byla načtena za 0.20073 sekund.