22.06.2018
DESTINIA
Projektu japonského hudebníka Nozomu Wakaie vyjde 13. ..více

22.06.2018
ACCEPT
Živé album chystají ACCEPT - album "Symphonic Terror - ..více

22.06.2018
KING COMPANY
Finové KING COMPANY vydají své druhé album "Queen Of ..více

22.06.2018
FORGOTTEN SILENCE
FORGOTTEN SILENCE natočili lyric video k titulní skladbě ..více

21.06.2018
AUTOGEN
Zemřel zakládající člen této heavymetalové kapely ..více

21.06.2018
EAGLEHEART
Česká power-progmetalová kapela propaguje aktuální ..více






REFUGE - Solitary Men
Tyhle revivaly... :D ..

IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE, THE RAVEN AGE - 20. 6. 2018 - Praha, letiště Letňany
fenomenální koncert. Zvukově naprostá extrakla ..

REFUGE - Solitary Men
tohle je velmi příjemné překvapení. A zvláš ..

REFUGE - Solitary Men
páni, ani mi to nedalo moc práce z Manniho uděl ..

REFUGE - Solitary Men
souhlas s předchozím příspěvkem, taky jsem na ..

IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE, THE RAVEN AGE - 20. 6. 2018 - Praha, letiště Letňany
Předkapeli o ničem ale Iron Maiden to byla napro ..

REFUGE - Solitary Men
Za mě trochu zklamání...Pe avy mohl odlišit Ref ..

REFUGE - Solitary Men
sorry šotek se připletl ....i když je možná t ..

REFUGE - Solitary Men
Musím nesouhlasit s hodnocením. Deska je parádn ..

IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE, THE RAVEN AGE - 20. 6. 2018 - Praha, letiště Letňany
Dokonalý zážitek ..




Za poslední měsíc:
MENTOL (ALCHEMIST) - Dělejte to, co vás baví, buďte sami sebou a nenechte si diktovat, co máte dělat.
2085x

THERION - Vovin
1465x

OZZY OSBOURNE, HOLLYWOOD VAMPIRES - 13. 6. 2018 - Praha, Letiště Letňany
995x

JUDAS PRIEST, MEGADETH - 12. 6. 2018 - Plzeň, Home Monitoring Arena
983x

ROSS THE BOSS - By Blood Sworn
953x

GHOST - Prequelle
933x



23.06.2018
R.E.T., RETURN TO INNOCENCE, ELYSIUM, POPPY SEED GRINDER, PIKODEATH, RAIN SHADOW..
Benátky nad Jizerou, začátek od:16:00, vstupné: 220

23.06.2018
CYTOTOXIN (GER), DERANGED (SWE), GUTALAX, FLESHLESS, MELANCHOLY PESSIMISM, MINCI..
Žabčice u Brna, začátek od:12:00, vstupné:

04.07.2018
DARK METHODISM, SORGOTH, WIZARD INFERNAL, ŽRIEBÄDLO..
Praha - Modrá Vopice, začátek od:19:00, vstupné: 100,-



článků celkem: 6391
recenzí: 5189
reportů: 525
rozhovorů: 352













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


BON JOVI - Bon Jovi

Budete-li se pídit po podrobnějších informacích o leaderovi kapely Bon Jovi, Jonu Bon Jovim (vlastním jménem John Francis Bongiovi), který právě slaví své šestapadesáté narozeniny, asi vždycky narazíte na konstatování, že se jedná o nesmírně cílevědomou osobnost, která si už od raného mládí šla jednoznačně za svým, stejně tak, že se jedná o velmi talentovaného muzikanta, který svému úspěchu musel leccos obětovat. Ono máte-li na kontě hvězdnou kariéru, miliony prodaných desek, vyprodané sály, nespočet umístění v hitparádách a řadu ocenění (a to nejen v hudební oblasti), je jasné, že to není dílem náhody. V souvislosti s Jonem Bon Jovim je však třeba také připomenout nejen fakt, že na cestě za svým úspěchem dokázal být zpravidla ve správný čas na správném místě, ale hlavně že se dokázal obklopit těmi správnými lidmi (je to jen náhoda, že u většiny největších hitů kapely zpravidla asistoval někdo „zvenčí“?) - kromě čtyř parťáků, kteří mu dělali společnost v dobách největší slávy, je třeba zmínit především hitmakera Desmonda Childa, producenta, zvukaře, majitele studia Power Station a vlastního vzdáleného bratrance v jedné osobě Tonyho Bongioviho, či kámoše, skladatele, producenta a manažera Jacka Pontiho.

Přesto nechybělo mnoho, aby se Jonova kariéra ubírala jiným směrem. Po prvotním koketování s kytarou dal přednost motokrosu i fotbalu, aby se koncem sedmdesátých let zase ke kytaře vrátil. Stejně podstatný byl i fakt, že získal práci v Power Station. Asi by bylo zajímavé vysledovat, po kolika známých či neznámých kolezích vytíral ve studiu podlahu, na druhé straně tudy vedla cesta k mikrofonu, takže už v roce 1980 bylo možné Jona poprvé zaslechnout na vánočním albu. O pár měsíců později se pak už začali pomalu formovat Bon Jovi, zatím ještě pod jménem John Bongiovi and The Wild Ones (to bylo již druhé uskupení, kde po boku Jona hrával i pozdější klávesák Bon Jovi David Bryan Rashbaum), v té době vznikla i řada skladeb, po letech vydaných na nahrávce „The Power Station Years: The Unreleased Recordings“.

Pokud padla zmínka o hybatelích zvenčí, v souvislosti s debutovým albem je třeba zmínit zejména George Karaka. Ten je sice spojen pouze s jedinou skladbou Bon Jovi, nicméně je to právě hitovka „Runaway“, která pozdější humbuk kolem Bon Jovi odstartovala. Původní verzi skladby Karak napsal ještě v době, kdy se s Bon Jovim vůbec neznal, její první společná verze, nahraná ve studiu u Tonyho, vystrčila růžky díky radiostanici WAPP v roce 1983, kdy vyšla na kompilaci „New York Rocks 1983“. Někdy v tomto období Dave Bryan doporučil principálovi své známé, basáka Aleca Johna Suche a bubeníka Tica Torrese, netrvalo dlouho, než Such přitáhl ze společné kapely kytaristu Richieho Samboru (ten nahradil tehdejšího kytaristu Davea „Snake“ Saba, který spojil svoji kariéru se Skid Row), kapela tak byla pohromadě ve své nejslavnější sestavě, z Johna Bongioviho se jednou pro vždy stal Jon Bon Jovi a vydání debutového eponymního alba nic nebránilo.

Bon Jovi na něm představili osm vlastních skladeb a jednu výpůjčku od Marka Avseca (s výjimkou krátkého retro štěku „Ride, Cowboy, Ride“ na albu „New Jersey“ je to jediná studiová skladba, na jejíž tvorbě se nepodílel žádný člen kapely), které by šlo charakterizovat strašně jednoduše – melodický sladkobolný rock, který se sice nebránil až popové a pompézní přitažlivosti a jasně směřoval do rádií, nicméně těch rockových zoubků také nabídl dostatek, plný silných a chytlavých melodií a energie, textově zaměřený na vztahové problémy, týkající se prakticky každého teenagera, čímž byla definována i cílová skupina, na kterou se kapela zaměřila. Největší hitovkou desky se stala již zmíněná energická klipovka „Runaway“, jejíž úvod v podstatě plně charakterizuje následující dění – nasládlé a dramatické klávesy, akční vstupy hodně barevné a následně přesvědčivě sólující kytary, charismatický zpěv, hrající na city, silné sbory i dokonale vygradovaný refrén. Jedním slovem hit. Následující „Roulette“ staví na hodně dramatickém nástupu a potom na líbivém refrénovém dialogu sólového zpěvu a sborů. Z výpůjčky „She Don`t Know Me“ sálá ten v budoucích letech naprosto typický optimismus, v „Shot Through The Heart“, využívající velmi podobný mustr jako úvodní „Runaway“, člověk musí uznale pokývat hlavou nad dokonalým spojením dramatických kláves a charismatem Jonova vokálu, nad nápaditostí Samborovy hry i nad chytlavostí sladkých vokálů, že z pomalých tklivých motivů dokáží Bon Jovi těžit maximum, naznačí pianový úvod v postupně vyhrocené „Love Lies“. V tomto duchu se pak odehrává zbytek alba, jen závěrečná uvolněná rockovka „Get Ready“ po předchozím vytrvalém útoku na city velice svěžím způsobem vyklouzne ze sladkobolného rámce, kterým je celé album „Bon Jovi“ ohraničeno.

A touhle deskou odstartoval kolotoč, ze kterého (v té době již multiplatinoví) Bon Jovi docela nešetrně vylétli až o nějakých pět let později…

Savapip             

Debut Bon Jovi nebyl pro scénu tak zásadní nahrávkou jako pro kapelu samotnou. Poprvé se totiž objevil obrovský talent Jona Bon Joviho, který byl sice místy ještě neotesaný, ale už dost dobře rozpoznatelný a plný hitových ambicí. Nejlépe to dokladuje úvodní kus "Runaway", který kapele pomohl na výsluní, přestože jej původně prezentovala jako Jonovu sólovou tvorbu. "Runaway", postavená na spojení tehdy slušivého amerického hard rocku s hairmetalovým pozlátkem a klávesami v duchu doznívajícího AOR, je jedinou věcí, která z debutu přežila v repertoáru kapely do dnešních dnů. Ovšem není jedinou, která by si to zasloužila. Za zmínku stojí především výborná balada "She Don`t Know Me", ale i ostatní věci z první části alba, jedna z prvních kooperací dua Jon Bon Jovi - Richie Sambora, valivá "Roulette" či "Shot Through The Heart" a "Love Lies". Druhá strana desky je už přece jen poněkud slabší, zejména ve finále s dnes už vyloženě přežitými skladbami "Come Back" a hlavně "Get Ready" jako kdyby Bon Jovi docházel dech. Ovšem nic to nemění na tom, že tohle je výborná deska, z níž kapela měla rychle růst dál.
Pepsi Stone 8/10

www.bonjovi.com

YouTube ukázka - Runaway

Seznam skladeb:
1. Runaway
2. Roulette
3. She Don`t Know Me
4. Shot Through the Heart
5. Love Lies
6. Brakeout
7. Burning for Love
8. Come Back
9. Get Ready

Sestava:
Jon Bon Jovi - zpěv
Richie Sambora - kytara
Alec John Such - baskytara
David Bryan - klávesy
Tico Torres - bicí

Rok vydání: 1984
Čas: 38:31
Label: Mercury Records
Země: USA

Diskografie:
1984 - Bon Jovi
1985 - 7800 Fahrenheit
1986 - Slippery When Wet
1988 - New Jersey
1992 - Keep The Faith
1995 - These Days
2000 - Crush
2002 - Bounce
2005 - Have A Nice Day
2007 - Lost Highway
2009 - The Circle
2013 – What About Now
2015 - Burning Bridges
2016 - This House Is Not For Sale

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 01.03.2018
Přečteno: 1372x




počet příspěvků: 7

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Muzika pro holki a...2. 03. 2018 18:59 xx
Knížku jsem...2. 03. 2018 11:03 Pepsi Stone
Od Bon Jovijsem měl kdysi...1. 03. 2018 13:41 b.wolf
Navíc letos 14.4....1. 03. 2018 11:59 JonathanGray
Na tento seriál se...1. 03. 2018 11:19 JonathanGray


 
Metalforever.info © 2006 - 2018     RSS - články

stránka byla načtena za 0.15658 sekund.