TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CHILDREN OF BODOM - Halo Of Blood

Frontman Children Of Bodom Alexi Laiho nemá nikdy ve zvyku dopředu koncipovat charakter alb, nepřemýšlí o tom, jestli půjde vstříc tomu či onomu stylu, prostě nechává volně téct proud autorských inspirací a pak vše nahraje (nemluvě o sólech, které dotváří až v samotném studiu). O tom, že studiovka „Halo Of Blood“ se částečně navrací k původnímu duchu kapely, se proto dozvěděl až z recenzí a ohlasů fanoušků, kteří podobné soudy začali radostně šířit, sám Laiho nic takového neplánoval. Realita je ovšem malinko střízlivější, na devátém albu Children Of Bodom skutečně zaslechneme několik významných spojnic s minulostí, velká část nahrávky ale pokračuje v trendech, které Laiho nastolil na fošně „Hate Crew Deathroll“ a na každém z dalších počinů aktivně rozvíjel.

Horší bylo, že se zároveň s tím postupně vytrácela původní osobitost a kompoziční invence. Placka „Halo Of Blood“ v tomto ohledu znamená přece jenom malou změnu, neboť z ní zase sálá silnější energie a nasazení hudebníků v čele s Alexim je opět uvěřitelné. Snad to souvisí s určitým vyklidněním finského principála, kterému „už prostě není 25 let a kocoviny byly stále horší, přičemž vystupování na pódiu v tomto stavu není nic příjemného“, jak pravil sám v jednom z tehdejších rozhovorů. A opravdu, v alkoholem méně týrané mysli jakoby začaly vykvétat voňavější autorské květiny, které nedělají kapele ostudu a v několika momentech naopak zase evokují její původní věhlas.

Vše vyřčené potvrdí úvodní nátisk „Waste Of Skin“, jenž rovnou spadá mezi nejlepší položky díla, zejména proto, že výrazně inklinuje k rané tvorbě kapely, přičemž tyto retro postupy nepůsobí – na rozdíl od minulých alb – násilně a uměle, ale naopak svěže a dynamicky, zejména klávesová preludia se opět dostávají do první linie a po opravdu dlouhé době mají potenciál vykouzlit na tváři posluchačů radostný úsměv. Stejně tak přibyly vtahující instrumentální vrstvy a naopak ubylo líných groovy pasáží. Sice se ani tentokrát nedostáváme na vysokou kvalitativní úroveň alb z přelomu milénia, člověk je ale po letitém paběrkování vděčný i za ten kradmý asociační nástin. Deska „Halo Of Blood“ navíc skýtá nejedno překvapení, např. v přímočaré blast-beatové sypanici, která se rozhobluje v titulním songu a jež muzice jenom prospívá. Pomyslnou opozici k této skladbě, kterou lze označit za souvisle nejrychlejší palbu v historii kapely, tvoří kompozice „Dead Man´s Hand On You“, jež se naopak stala jejím doposud nejpomalejším kouskem. Píseň, ve které se dostáváme na hranici baladické atmosféry, znamená osvěžení playlistu, na druhou stranu je v podstatě jenom pomalou verzí všeho, co od Laiha důvěrně známe a nic zajímavějšího nenabízí.

V klidnějších, tentokrát pochodových rytmech plyne také „Scream Of Silence“, jenž opět přinese slušnou porci příjemných melody kudrlinek, na sólovou část je pak Laiho dle svých slov zvlášť pyšný. V navazujícím songu „Transference“ ale malinko spadne řetěz, skladba se náladou vrací někam k desce „Blooddrunk“, což znamená nikterak zábavné a víceméně unylé hudební dění. Štych „Bodom Blue Moon (The Second Coming)", který prezentuje povinnou textovou zastávku u známého jezera, je na tom o kousek lépe, skladba „The Days Are Numbered“ se pak snaží o návrat k nejlepším zářezům „Hatebreeder“ a "Follow The Reaper", přičemž v této snaze kupodivu neselhává a – společně s podobně laděnou závěrečnou jízdou „One Bottle And A Knee Deep“ – nejvýrazněji vyvolává starého ducha bodomských sígrů.

Škoda, že těmto sympatickým momentům, k nimž můžeme připočítat i ledově mrazivý cover nebo povedený sound (opět z dílny Petrax, ale i domácího studia Danger Johny), kontrují méně zdařilé okamžiky, v čele s počinem „Damaged Beyond Repair“, jenž nás vrací zpět na zem a připomíná, že Laiho je už jako skladatel jinde nejen stylově, ale také kvalitativně. Občas se sice dokáže vzedmout k jiskřivějšímu výkonu, na velké oslavy pro old-school fans to už ale pravděpodobně nikdy nebude. I přesto není pesimistický tón úplně na místě. Alexi Laiho dokázal v jednom bodu své kariéry vymýšlet strhující a jedinečnou muziku, která přinesla a dodnes přináší mnoha lidem radost. A to prostě není málo.

Petr Štěpnička             


www.cobhc.com

YouTube ukázka - Transference

Seznam skladeb:
1. Waste of Skin
2. Halo of Blood
3. Scream for Silence
4. Transference
5. Bodom Blue Moon (The Second Coming)
6. The Days Are Numbered
7. Dead Man´s Hand on You
8. Damaged Beyond Repair
9. All Twisted
10. One Bottle and a Knee Deep

Sestava:
Alexi Laiho - zpěv, kytara
Roope Latvala - kytara
Henkka T. Blacksmith - baskytara
Janne Warman - klávesy
Jaska Raatikainen - bicí

Rok vydání: 2013
Čas: 41:42
Produkce, mix: Mikko Karmila a Children Of Bodom
Mastering: Mika Jussila
Label: Nuclear Blast
Země: Finsko
Žánr: melodický death/thrash metal

Diskografie:
1997 - Something Wild
1999 - Hatebreeder
2000 - Follow the Reaper
2003 - Hate Crew Deathroll
2005 - Are You Dead Yet?
2008 - Blooddrunk
2011 - Relentless Reckless Forever
2013 - Halo of Blood
2015 - I Worship Chaos

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 22.02.2018
Přečteno: 2242x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
8,5/10Konečně docela...12. 11. 2019 7:49 Aldys83
Áno návrat do...22. 02. 2018 6:26 Sanntrik


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09358 sekund.