PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BON JOVI - New Jersey

Bon Jovi se dostali na vrchol. Trvalo to necelé čtyři roky, kdy ze startovní čáry, z absolutní nuly, to dotáhli na špici. A lze jenom smeknout, že i s dalším albem se na ní dokázali udržet. Pochopitelně, že hektický život prakticky bez odpočinku si musel svou daň vybrat, nicméně ty zásadní problémy (byť navázané na album „New Jersey“) se dostavily o pěkných pár měsíců později. Čtvrté album Bon Jovi tak v podstatě plynule navazuje na svého předchůdce, ve svém základu staví na stejných pilířích, nicméně začíná do něj pozvolna prosakovat záliba v blues (která se asi nejvýrazněji projeví později na sólových deskách Richieho Sambory). Pochopitelné je i to, že vítězný tým se nemění, takže na album dohlíží Bruce Fairbairn a Bob Rock (pompéznost zaručena), v autorském týmu nemůže chybět Desmond Child (hitovost zaručena), na album se dostal i příspěvek od Holly Knight a Diane Warren (nutno připustit, že ani jedna ze skladeb, ve kterých se dámy projevily, nepatří k největším trhákům alba), došlo i na kraťoučkou mono výpůjčku. Výsledek? O něco pestřejší album, přitom však ještě hitovější, což opět dokládá výrazný atak (celkem pět kousků v první desítce) na čelní příčky hitparád.

Album „New Jersey“ sází (alespoň v úvodu) na podobnou koncepci jako „Slippery When Wet“. Dramatický rozjezd, ideální pro otevření koncertů v „Lay Your Hands On Me“ s postupným představením se členů kapely, vrcholící v Jonově konejšivém vokálu a nasládlých sborech a následné přibroušené explozi a vyřvávaném refrénu, se přelije do dvou největších hitovek, u kterých nemohl chybět Desmond Child – akční a šťavnatě jedovatá „Bad Medicine“ s výborným riffem a dokonalým dialogem sólového zpěvu a sborů a s typickým na-na-na energickým halekáním nabitá „Born To Be My Baby“, která tím nenapodobitelným způsobem spěje k dokonalému refrénově skluznému uvolnění, vláčně dojímavá „Living In Sin“ zahraje tradičně na city. Až s uvolněnou skladbou„Blood On Bood“ se víc než s hitovostí, energií nebo pocity začíná počítat víc s písničkářstvím (a muzikantstvím obecně, viz. nekonečně šikovná Samborova kytara i jeho pocitově výjimečný vokál, při kterých vzhledem k aktuálnímu dění v kapele člověka prostě musí napadnout, že bez Sambory Bon Jovi už nikdy nebudou ti praví Bon Jovi), kousavá „Homebound Train“ s bluesovým odénkem se pak již té typické chytlavosti skladeb zcela vymyká. „Wild Is The Wind“ s dramatickým úvodem v podobě akustické kytary, směřující do zpěvně chytlavého refrénu je další z dokonale vygradovaných pocitovek (nezapomeňte sledovat tu harmonickou hravost všech nástrojů), podobně funguje i další štrejchnutí do kovbojské tématiky „Stick To Your Guns“ s netradiční „retropředmluvou“ „Ride Cowboy Ride. Finální útok na city a něžné pohlaví přijde v dojemném ploužáčku „I`ll Be There For You“, svižně uvolněná „99 In The Shade“ opět představuje tu bezstarostně vysmátou tvář kapely, závěrečná „Love For Sale“ s foukací harmonikou a silným bluesovým kořenem je pak naprostým kontrastem ke všemu, čím Bon Jovi dosud získávali body, bez toho, aby jakkoliv působila nepatřičně. Parta kolem charismatického zpěváka Jona Bon Joviho se představila v naprosto špičkové formě. Jelikož (tak jako i v předchozích případech) měli Bon Jovi naskládáno daleko víc materiálu, než se mohlo vejít do drážek alba, bylo původním záměrem kapely vydat desku jako dvojalbum, což však vydavatelství Mercury zarazilo. V roce 2004 Bon Jovi důkladně vymetli šuplíky a na kompilaci „100.000.000 Bon Jovi Fans Can`t Be Wrong“ deklarovali, že nápady mohli sypat z rukávu, přesto je zjevné, že to stěžejní už bylo použito na řadových deskách.

Hektický koncertní kolotoč, který pochopitelně následoval, se zastavil až téměř rok a půl po vydání alba „New Jersey“. A asi nikoho nepřekvapí, že v té době měli sice kluci narvaná konta, ale taky plné zuby jeden druhého. Po posledním koncertu v únoru roku 1990 už si prý ani neřekli ahoj a rozprchli se každý po svém. Přišla první pauza v životě Bon Jovi a s ní i určitý zlom. V přestávce Jon Bon Jovi a Richie Sambora nejen vydali svá sólová alba (na tom Samborově vypomáhal klávesák David Bryan i bubeník Tico Torres), ale postupně si celá pětice k sobě znovu našla cestu (o tom, že to se spekulacemi o rozpadu nebude tak horké, bylo možné soudit i třeba z toho, že Jon Bon Jovi na svém „Blaze Of Glory“ nezapomněl při děkovačce na své parťáky z té „nejhorší kapely na světě“, či z toho, že už při předávání Oscarů v březnu 1991 byli kluci pohromadě, aby podpořili živou prezentací titulní skladby Jonovu nominaci na nejlepší filmovou píseň). A tak se na jaře roku 1992 Bon Jovi znovu sešli ve studiu. Jenže v té době už byla na hudební scéně spousta věcí úplně jinak. A tak muselo dojít i na poměrně razantní změnu ve výrazu kapely.

Savapip             

„New Jersey“ natáčeli Bon Jovi už jako světové superhvězdy a je to znát. Kapela nabízí dosud nejvyrovnanější materiál, který je jasným pokračovatelem multiplatinové a hity poháněné „Slippery When Wet“. Ta byla samozřejmě skvělá, ale obsahovala přece jen pár slabších míst, která byla ještě moc svázaná se začátky kapely. Na „New Jersey“ je to už jinak. Deska přináší kvalitativně vyrovnaný materiál, kam sedí i zdánlivě slabší kusy „Homebound Train“ a závěrečná countryovka „Love For Sale“. Není zde slabého místa, to z ní dělá pravděpodobně nejlepší desku celé diskografie Bon Jovi. Důraz se kladl opět na hity. Ty, které se dají označit za trháky, se vylouply tentokrát tři. Stadionově megalomanská „Lay Your Hands On Me“, pokračovatel „You Give Love A Bad Name“, nyní pod názvem „Bad Medicine“ (opět skvěle fungující spolupráce s Desmondem Childem) a povinná balada, skvělá „I`ll Be There For You“. Jen na nich ale „New Jersey“ nestojí. V druhém šiku totiž můžeme najít trojici, sice méně úspěšných, ale ještě skvostnějších skladeb - „Born To Be My Baby“, „Blood On Blood“ a „Wild Is The Wind“. I další dvě balady „Living In Sin“ a „Stuck To Your Guns“ (malá předzvěst Jonovy sólovky „Blaze Of Glory“) fungují bezezbytku. I to je proto důkaz o vrcholné formě, ve které se Bon Jovi tehdy nacházeli.
Pepsi Stone 10/10

www.bonjovi.com

YouTube ukázka - Living In Sin

Seznam skladeb:
1. Lay Your Hands On Me
2. Bad Medicine
3. Born To Be My Baby
4. Living in Sin
5. Blood on Blood
6. Homebound Train
7. Wild Is The Wind
8. Ride Cowboy Ride
9. Stick to Your Guns
10. I`ll Be There For You
11. 99 In The Shade
12. Love For Sale

Sestava:
Jon Bon Jovi - zpěv
Richie Sambora - kytara
Alec John Such - baskytara
David Bryan - klávesy
Tico Torres - bicí

Rok vydání: 1988
Čas: 57:38
Label: Mercury Records
Země: USA

Diskografie:
1984 - Bon Jovi
1985 - 7800 Fahrenheit
1986 - Slippery When Wet
1988 - New Jersey
1992 - Keep The Faith
1995 - These Days
2000 - Crush
2002 - Bounce
2005 - Have A Nice Day
2007 - Lost Highway
2009 - The Circle
2013 – What About Now
2015 - Burning Bridges
2016 - This House Is Not For Sale

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 22.03.2018
Přečteno: 8106x




počet příspěvků: 9

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
New JerseyPřed pár dny tato...22. 09. 2018 19:13 Dawe
Jojona přelomu...24. 03. 2018 17:32 rumcajs
Kdysiv devadesátých...24. 03. 2018 12:41 Domy
Bon JoviPředně, díky za...24. 03. 2018 10:59 Cloudie
Jen trochu Savu...22. 03. 2018 22:05 Pepsi Stone


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10202 sekund.