20.07.2018
MANIMAL
Ukázka z alba „Purgatorio“, které tito švédští ..více

20.07.2018
CRYONIC TEMPLE
Právě dnes vychází novinka švédské powermetalové ..více

20.07.2018
BLACK TIGER
Debutové album kapely BLACK TIGER vyjde celosvětově 12. ..více

20.07.2018
DESTRUCTION
Němečtí thrasheři mají novou posilu na bubenickém ..více

20.07.2018
STATUS QUO
Veteráni scény ohlásili na 17. srpna vydání dvou ..více

19.07.2018
NORDIC UNION
Spolupráce Ronnieho Attkkinse a Erika Martenssona pod ..více






THERION - Les Fleurs du Mal
Vydrzal z tohto albumu pocuvat 2 pesnicky. 1/10 ..

BULLET FOR MY VALENTINE - Gravity
Yaya holt někdo nesnese že se nestojí na míst ..

THERION - Les Fleurs du Mal
Kybel hnoja 1/10 ..

RIOT V - Armor Of Light
Zpěvák skvělý, hodně to táhne nahoru i přes ..

CRYSTALLION - Killer
Po letech jsem tuhle kapelu oprasil a Thomas Strü ..

SALIERI - Babylón
Skutečně velice povedené album. Zpěvák mile p ..

ALMANAC - Kingslayer
Tak se rozloučil i Readman! Nový zpěvák je jak ..

MARDUK - Viktoria
Po hláške "o jejich nejlepším albu od… zmín ..

Petr ŠODEK (TANKER) - Jednou rocker, pořád rocker!
Pane Petře z Tankeru, který jste prodával Korg ..

BULLET FOR MY VALENTINE - Gravity
Bring me the Valentine, v poslednej dobe som si ob ..




Za poslední měsíc:
IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE, THE RAVEN AGE - 20. 6. 2018 - Praha, letiště Letňany
2554x

Tomáš TALAPKA (ALL AGAINST NOTHING) - Priateľstvá medzi kapelami sú najviac, kto v nejakej kapele hral tak ten vie.
979x

SALIERI - Babylón
844x

MELTED SPACE - Darkening Light
687x

REFUGE - Solitary Men
622x

THERION - Lemuria
541x



29.07.2018
LOUDNESS (JPN), METALCRAFT..
PRAHA - Nová Chmelnice, začátek od:20:00, vstupné: 499,-

26.08.2018
THE BROADCAST (USA), ŠPINAVÍ LÚZŘI..
Praha, Klub Vagon, začátek od:21:00, vstupné: 299,-

16.09.2018
THE POODLES (SWE) & 2 special guests..
PRAHA - Nová Chmelnice, začátek od:20:00, vstupné: 450,-



článků celkem: 6434
recenzí: 5223
reportů: 529
rozhovorů: 355













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


SAXON - Thunderbolt

Pokud by se některá kapela z Nové vlny britského heavy metalu dala označit za jednoznačného držáka, pak to budou určitě Saxon. Jistě, jsou Iron Maiden a Judas Priest, kteří jsou samozřejmě těmi nejviditelnějšími, ale dlouhé přestávky mezi vydávanými deskami nebo dokonce několikaleté odmlky jsou něco, co Saxon neznají. Bodejť, když si aktuálně připisují do své diskografie už dvaadvacátou položku. K tomu je navíc nutno dodat, že ani jedna z těch předchozích jedenadvaceti nevykazovala známky průměrnosti či dokonce podprůměru. Saxon jsou prostě záruka jisté kvality a spolehlivosti.

I když v druhé polovině osmdesátých let trochu ukouzli směrem k americkému stadionovému hard rocku a ve své době jejich alba „Rock The Nations“ a „Destiny“ staří fanoušci prokleli, hned se kapela kolem rtuťovitého frontmana Biffa Byforda vrátila ke svému poctivému heavy metalu. Tomu je věrna dodnes. Oddanost stylu, do něhož se začala nořit někdy více než by bylo zdrávo, demonstruje zejména od alba „Unleash The Beast“, které otevřelo jejich novou éru, mnohem tvrdší a na jednu stranu dalo by se říct, že i urputnější, než byla ta ohraničená skvělými záseky „Wheels Of Steel“ a „Dogs Of War“. Ano, i po „Unleash The Beast“ jsou to pořád ti samí Saxon, ale už se jim nikdy v této éře nepodařilo dosáhnout absolutního vrcholu a jejich desky, zejména z minulé desetiletky (snad s výjimkou „The Inner Sanctum“) naznačovali cosi o drobné tvůrčí krizi.

Situace se ale přece jen stabilizovala s alby „Call To Arms“ a „Sacrifice“, kdy si kapela našla znovu svou parketu a i přes trochu slabší „Battering Ram“ je v současnosti zpět s dalším počinem „Thunderbolt“. Ten příznivce dozajista nezklame. Jako kdyby Saxon chtěli ukázat, že se pro rok 2018 nachází v dobré skladatelské kondici, která jim na minulé desce zrovna moc nepřála. „Thunderbolt“ je lepší deska než byla „The Battering Ram“ a je i lepší, než byla všechna alba v tomto desetiletí. A je tedy nejlepším počinem od zmíněného „The Inner Sanctum“, přestože těm největším perlám ze saxonovské diskografie pořád ještě konkurovat dost dobře nemůže.

Ale je rozhodně potěšující, že tihle staří pardi dokázali přijít s dobrým albem, které sice není nijak objevné, ale je, a to je nejdůležitější, na klasickou heavymetalovou desku dost nápadité. Saxon totiž tentokrát popustili uzdu své fantazii a nebáli se zabrousit i do míst, kde nejsou zrovna doma a kde většinou vegetují mnohem těžkotonážnější spolky. Jak jinak si vysvětlit třeba skladbu „Predator“, kde se kromě Byfordova klasického vokálu ozve i deathmetalový murmur. Naštěstí s ním Saxon zachází opatrně a proto není nutné se obávat, že by se na stará kolena zbláznili a pustili se do úplně odlišného stylu. Překvapujícím kouskem je také „They Played Rock And Roll“, sloužící jako pocta Motörhead, s nimiž Saxon absolvovali nejedno turné a se kterými je pojilo dlouholeté přátelství.

Mezi trochu překvapivé kousky lze pak zařadit ještě „Nosferatu (The Vampires Waltz)“, která se na desce nepochopitelně nachází ve dvou verzích, kdy Saxon zabrousí do hororové tématiky a do své hudby montují pseudosymfonické kusy. To je poloha, co kapele až tak úplně nesluší a proto posluchač ocení spíše kousky, které se dají řadit do klasické díly Saxon. Zde je zastupuje samozřejmě titulní „Thunderbolt“ a dále pak svižnější věci „Sniper“ a „Speed Merchents“, které jsou spolu s rozmáchlou „The Secret Of Flight“ pravděpodobnými vrcholy alba. Velice zajímavou polohu ukazují pak Saxon v epické „A Wizard`s Tale“, která rovněž zní přesvědčivě, zejména po stránce Byfordova stále pevného hlasu, tento zní prakticky stejně jako před třiceti lety.

Saxon se v letošním roce nacházejí, jak je slyšet, v dobré kondici. Až to vypadá, že společně se svými souputníky Judas Priest (to ale nelze předjímat) vrátí klasickému heavy metalu alespoň částečně jeho někdejší sílu. Už jen proto, že „Thunderbolt“ je opravdu nejsilnějším dílem této pětice za pěkně dlouhou řádku let.

Pepsi Stone             


www.saxon747.com

YouTube ukázka - Thunderbolt

Seznam skladeb:
1. Olympus Rising
2. Thunderbolt
3. The Secret Of Flight
4. Nosferatu (The Vampires Waltz)
5. They Played Rock And Roll
6. Predator
7. Sons Of Odin
8. Sniper
9. A Wizard`s Tale
10. Speed Merchants
11. Roadie`s Song
12. Nosferatu (Raw Version)

Sestava:
Biff Byford - zpěv
Paul Quinn - kytara
Doug Scarratt - kytara
Nibbs Carter - baskytara
Nigel Glockner - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 47:03
Label: Silver Lining Music
Země: Velká Británie
Žánr: heavy metal

Diskografie:
1979 - Saxon
1980 - Wheels Of Steel
1980 - Strong Arm Of Law
1981 - Denim And Leather
1983 - Power And The Glory
1984 - Crusader
1985 - Inocence Is No Excuse
1986 - Rock The Nation
1988 - Destiny
1990 - Solid Ball Of Rock
1992 - Forever Free
1995 - Dogs Of War
1997 - Unleash The Beast
1999 - Metalhead
2001 - Killing Ground
2004 - Lionheart
2007 - The Inner Sanctum
2009 - Into The Labyrinth
2011 - Call To Arms
2013 – Sacrifice
2015 - Battering Ram
2018 - Thunderbolt

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 12.02.2018
Přečteno: 1915x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Když budu brát...12. 02. 2018 22:52 Pepsi Stone
Tak to je 100%...12. 02. 2018 18:04 orre
Novinka URČITE nie...12. 02. 2018 16:28 Demonick


 
Metalforever.info © 2006 - 2018     RSS - články

stránka byla načtena za 0.19766 sekund.