15.07.2018
HARDCORE SUPERSTAR
Poprvé od svého rozchodu s těmito švédskými rockery, ..více

15.07.2018
THE AGONY SCENE
První desku po comebacku v roce 2013 připravila tahle ..více

15.07.2018
PYREXIA
Deathmetalová pětice z New Yorku má hotové nové album. ..více

13.07.2018
RATBREED
Finové RATBREED právě vydali album "Evoke The Blaze", ..více

13.07.2018
MONGOL
Folkáči MONGOL chystají vydání novinkového alba "The ..více

13.07.2018
MADDER MORTEM
Norští alternativci, kteří v devadesátých letech ..více






ALMANAC - Kingslayer
Tak se rozloučil i Readman! Nový zpěvák je jak ..

MARDUK - Viktoria
Po hláške "o jejich nejlepším albu od… zmín ..

Petr ŠODEK (TANKER) - Jednou rocker, pořád rocker!
Pane Petře z Tankeru, který jste prodával Korg ..

BULLET FOR MY VALENTINE - Gravity
Bring me the Valentine, v poslednej dobe som si ob ..

THERION - Sitra Ahra
Presne od tohto kotúča je pre mna THERION mrtva ..

THERION - Gothic Kabbalah
Tohle je jediná deska Therion, kterou jsem kdy sl ..

U.D.O. - Decadent
Já mám vlastně jen jeden problém a to ten, že ..

U.D.O. - Decadent
Dle nových dvou klipů to staroušovi stále dob ..

Francesco Sammartano´s KRONOMATOPEA - Time It´s Time
Pro mě naopak vyznívá recenze víc než přív ..

Francesco Sammartano´s KRONOMATOPEA - Time It´s Time
No. Popravdě jsem od toho čekal víc, a protože ..




Za poslední měsíc:
IRON MAIDEN, KILLSWITCH ENGAGE, THE RAVEN AGE - 20. 6. 2018 - Praha, letiště Letňany
2239x

OZZY OSBOURNE, HOLLYWOOD VAMPIRES - 13. 6. 2018 - Praha, Letiště Letňany
1213x

LOST DOMAIN - …In The Waiting Room Of Death
1135x

SALIERI - Babylón
787x

MELTED SPACE - Darkening Light
642x

REFUGE - Solitary Men
600x



29.07.2018
LOUDNESS (JPN), METALCRAFT..
PRAHA - Nová Chmelnice, začátek od:20:00, vstupné: 499,-

26.08.2018
THE BROADCAST (USA), ŠPINAVÍ LÚZŘI..
Praha, Klub Vagon, začátek od:21:00, vstupné: 299,-

16.09.2018
THE POODLES (SWE) & 2 special guests..
PRAHA - Nová Chmelnice, začátek od:20:00, vstupné: 450,-



článků celkem: 6423
recenzí: 5215
reportů: 528
rozhovorů: 354













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


THERION - Lemuria

Po skončení turné k „Secret Of The Runes“ začali Therion pracovat na skladbách, které dříve odložila kvůli předešlé desce. Psaní jim šlo natolik od ruky, že nakonec měli připravených hned pětapadesát skladeb! Usoudili, že takové množství písní jim vystačí hned na tři desky, přičemž první dvě (tou první bylo album "Lemuria") vydají najednou. Protože měli Therion své studio Modern Art, většina nástrojů a vokálů se nahrávala právě tam. Nicméně se podařilo získat pro nahrávání i Pražský filharmonický orchestr a skutečné varhany byly nahrány v nejstarším kodaňském kostele. Jako třešinku na dortu využili služeb Larse Nissena (jeden z nejlepších dánských producentů – Beastie Boys, Tiamat, Brainstorm), který desku smíchal v „The Sun studio“. A na nahrávání se celkově podílelo 171 lidí!

Jestliže alba „Deggial“ a „Secret Of The Runes“ v sobě nesla pokračování stylu desky „Vovin“, pak „Lemuria“ se z této cesty trochu odpoutalo a vyšlo novým modernějším směrem. Už úvodní „Typhon“ překvapí. Metalovější zvuk a po dlouhých letech také využití growlingu. Christofer Johnsson opravdu „bručet“ nezapomněl. Na druhou stranu zde uslyšíme nádherný dívčí soprán, podpořený přitažlivou melodií a decentními mužskými sbory. Velmi chytlavá píseň, která vlévá Therion čerstvou krev do žil. „Uthark Runa“ spíš sází na hard rock v kombinaci se sbory. Nic nového pro kapelu, ale celková podoba skladby je úplně jinde, než v případě dřívějších počinů. Aranže jsou velmi nápadité a využití sborů velmi atraktivní. V závěru se skladba přelomí do speed metalové podoby a to včetně zpěvu v podání Matse Levéna.

Krásnými melodiemi a také fanfárami (naštěstí ne otravnými) zaujme dvoudílná „Three Ships Of Berik“, kde opět zahřmí Johnssonův growl, přičemž kontrast death metalové části skladby a ústředního fanfárovitého motivu je kouzelný. Titulní skladba atmosféru uklidní. Nabídne folkové pasáže s ženským sopránem, nicméně hlavním zpěvákem pro tuto skladbu je Piotr Wawrzeniuk, bývalý bubeník kapely, který však i nadále kapele pomáhal. Zpěvem vypomohl i na minulých deskách, například v cover verzi hitu Abba „Summernight City“ z desky „Secret Of The Runes“. „Quetzalcoatl“ představuje klasickou skladbu Therion, nabitou hard rockem a sbory. Ozvláštní ji však velmi vkusně zakomponovaná, na metalovém albu poměrně nezvyklá balalajka.

Tajemnou atmosféru a krásnou melodii v sobě ukrývá „The Dreams Of Swedenborg“, která kytarami odkazuje až někam k sedmdesátým letům. Velice mírná skladba, avšak strhne skvělým zpěvem (opět Wawrzeniuk) a originálností. „An Arow From The Sun“ je možná nejslabším článkem desky, i když zní velice příjemně. Jenže po několika pomalých skladbách, by byla vhodná nějaká rychlejší. Jinak však potvrzuje nápaditost celého alba. Opět zazní balalajka či prog rockové klávesy.

Rychlejší skladba konečně přichází - „Abraxas“ silně brnká na heavy metalové noty. Tu podpoří i vysoko položený hlas Matse Levéna. Působivě zní i kombinace sborů a masivních dvoukopákových slav bicích. Zde se opět potvrzuje, že sbory k Therion patří a Johnsson nepřestává přemýšlet, jak je zkomponovat tak, aby byly stále zajímavé a originální. Největší překvapení nahrávky je závěrečná „Feuer Overtϋre-Prometheus Entfesselt“. Po krásném symfonickém úvodu přichází drsné podladěné riffy a pochodové tempo i industriální atmosféra najednou evokuje Rammstein. Refrén je naopak velmi vzletný a možná nejpovedenější na albu. Celá skladba je nazpívaná německy, což je pro tvorbu kapely další zcela překvapivá věc.

„Lemuria“ je pestré symfo-metalové album, které opět ukazuje Therion jako kapelu, která se nebojí experimentů a zkouší nové věci. Návrat k tvrdšímu metalu, zároveň folkové prvky, v závěru dokonce trocha industrial metalu. Dosavadní základní stavební kameny hudby Therion se tu skupina snaží rozvíjet a inovovat. Jde především o sbory, které zní neotřele a nápaditě. Zpěváci se ve skladbách střídají, což je dalším prvkem, který dělá album ještě zábavnější. Tohle vše dělá z „Lemurie“ jednu z nejlepších nahrávek Therion.

Supermartonátor             


therion.se

YouTube ukázka – Typhon

Seznam skladeb:
1. Typhon
2. Uthark Runa
3. Three Ships of Berik Part 1: Calling to Arms and Fighting the Battle
4. Three Ships of Berik Part 2: Victory!
5. Lemuria
6. Quetzalcoatl
7. The Dreams of Swedenborg
8. An Arrow from the Sun
9. Abraxas
10. Feuer Overtüre / Prometheus entfesselt

Sestava:
Christofer Johnsson - zpěv, kytara, klávesy
Kristian Niemann - kytara
Johan Niemann - baskytara
Hosté:
Richard Evensand - bicí
Mats Levén - zpěv
Piotr Wawrzeniuk - zpěv

Rok vydání: 2004
Čas:42:19
Label: Nuclear Blast
Země:Švédsko
Žánr: Symphonic metal

Diskografie:
1991 - Of Darkness....
1992 - Beyond Sanctorum
1993 - Symphony Masses: Ho Drakon Ho Megas
1995 - Lepaca Kliffoth
1996 - Theli
1997 - A´arab Zaraq - Lucid Dreaming
1998 - Vovin
1999 - Crowning of Atlantis
2000 - Deggial
2001 - Secret of the Runes
2004 - Lemuria
2004 - Sirius B
2007 - Gothic Kabbalah
2010 - Sitra Ahra
2012 - Les Fleurs du Mal
2018 - Beloved Antichrist

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 21.06.2018
Přečteno: 522x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Sirius BNevím jaké bude...21. 06. 2018 13:44 Aldys83
10/10Absolutni...21. 06. 2018 10:08 adrian


 
Metalforever.info © 2006 - 2018     RSS - články

stránka byla načtena za 0.18949 sekund.