PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Ian GILLAN & THE JAVELINS - Ian Gillan & The Javelins

Ian Gillan je bezesporu legenda té největší velikosti. A když je umělec (navíc ve třiasedmdesáti letech) v takovém postavení, může si dovolit už cokoliv. Například vytáhnout po čtyřiapadesáti letech své někdejší kumpány a dát dohromady jednu ze svých kapel, The Javelins. Může to znít skoro až neuvěřitelně, ale Gillan tak v roce 2018 nechává nahlédnout své fanoušky do doby, kdy o něm jako zpěvákovi nevěděl prakticky nikdo a kdy vlastně ještě ani neexistovali samotní Deep Purple. Jméno The Javelins připomenul Gillan už před čtyřiadvaceti lety kdy s nimi v roce 1994 vydal desku „Sole Agency And Representation“. Jenže tehdy, zaneprázdněn problémy v Deep Purple, které opustil Ritchie Blackmore a následně i jeho nástupce Joe Satriani, The Javelins docela zazdil a deska vyšuměla do ztracena.

Gillan je v Deep Purple sice pořád, ale situace je už úplně jiná. Nemusí řešit žádné personální rozbroje, protože všechny problémy a hádky odešly spolu s Blackmorem a rozhodně už nemusí nikomu nic dokazovat. Možná právě proto se vrátil ke svým někdejším spoluhráčům a v podstatě s bezejmennou novinkou navazuje na „Sole Agency And Representation“, protože i na aktuální nahrávce budete marně hledat nějaký autorský materiál. Hraje se totiž podle pravidel první poloviny šedesátých let, kdy pro začínající kapely byly nezbytné coververze tehdejších hitů, které formovaly tehdy nejpopulárnější styl, rock and roll.

Zapomeňte tedy na hard rock, kterého jsou Deep Purple ztělesněním. Zapomeňte na Gillanovy vokální eskapády, které sice už zdatně obrušuje zub času, ale přece jen ta síla v jeho hlase ještě pořád je. S The Javelins zpívá naprosto přirozeně, uvolněně a… civilně. Že také naprosto profesionálně, o tom se snad ani nemá cenu bavit, protože jiný výkon od Gillana čekat nelze. Od něj, ani od celé kapely. Ta hraje staré songy s přehledem, uzpůsobenými instrumentacemi a aranžemi, které jsou sice místy poněkud pozměněny, ale v drtivé většině případů je to pro dobro věci, protože přece jen posluchačovo ucho v roce 2018 je už náročnější a zhýčkanější než v roce, dejme tomu, 1962.

Právě tento letopočet nese skladba „Do You Love Me?“ od The Contours, která plní jak funkci otvíráku, tak i pilotního singlu, jenž měl posluchače navnadit na album ještě před jeho vydáním. To se podařilo dokonale, protože právě tahle skladba může být považována za tahouna celé desky. Ne proto, že je možná nejznámnější („Rock And Roll Music“ od Chucka Berryho jí může v tomto ohledu směle konkurovat), ale protože v ní The Javelins s Gillanem podávají naprosto strhující výkon. Tím tahle skladba pravděpodobně zastiňuje zbytek alba, který ale lze považovat za rovněž velmi kvalitní. Je z něj cítit radost ze samotného hraní, z toho, že staří pánové dokázali světu, že ještě dobře ví, jak jim to spolu kdysi hrálo.

V případě této desky nemá smysl rozebírat jednotlivé položky, už jen proto, že se jedná o skladby, které už dávno prověřil čas a které svým stylovým zaměřením dělají album sevřeným a kompaktním. Proto, pokud chcete slyšel Gillana v jeho nejpřirozenější poloze a už jste si zvykli na to, že jeho vokální eskapády z „In Rock“, „Fireball“, „Machine Head“ a „Who Do We Think We Are“ jsou dávno minulostí, může pro vás tahle nahrávka představovat dobrý poslech. A pro skalní fanoušky tohoto britského matadora je to samozřejmě nutnost.

Jan Skala             


www.gillan.com

YouTube ukázka - Do You Love Me?

Seznam skladeb:
1. Do You Love Me?
2. Dream Baby (How Long Must I Dream)
3. Memphis, Tennessee
4. Little Egypt (Ying-Yang)
5. High School Confidential
6. It`s So Easy!
7. Save The Last Dance For Me
8. Rock And Roll Music
9. Chains
10. Another Saturday Night
11. You`re Gonna Ruin Me Baby
12. Smokestack Lightnin`
13. Hallelujah I Love Her So
14. Heartbeat
15. What I`d Say
16. Mona (I Need You Baby)

Sestava:
Ian Gillan – zpěv
Gordon Fairminer – kytara
Tony Tacon - kytara
Tony Whitfield - baskytara
Keith Roach – bicí
Don Airey - klávesy (jako host)

Rok vydání: 2018
Čas: 40:24
Label: earMUSIC
Země: USA
Žánr: rock and roll

Diskografie:
1994 - Sole Agency And Representation
2018 - Ian Gillan & The Javelins

Foto: archiv kapely


Vydáno: 08.09.2018
Přečteno: 1591x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11414 sekund.