CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Re Audi: Skus si vypočuť posledný album...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Ve své době jsem spor " o Citron" dost sledoval a...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
ale predmetem svaru nebylo kdo ma nebo registraci...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To nerozporuju, ale pořád se bavíme jen o nějakém...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Parizek celou dobu kapelu tahnul a smeroval,...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Není důležité kdo kapelu založil a kdy do ní kdo...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: S tím oprávněním vlastnit značku je to...

ACCEPT - Humanoid
O minulém albu jsem po prvním poslechu...

ACCEPT - Humanoid
Páčila sa mi predchádzajúca doska, páči sa mi aj...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : To, že si Pařízek zaregistroval jako...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




WISHMASTERS - Afterworld

Tuzemští symfonici Wishmasters popisují svoji druhou studiovku jako nejnáročnější český metalový projekt. Uf, tady někdo žije v hodně sebevědomé bublině, nicméně je pravda, že vznik následovníka čtyři roky starého debutu „Beatrice“ provázely nemalé komplikace, včetně odchodu zpěvačky Ivety Aman, která kapelu opustila těsně před původně plánovaným vydáním nahrávky (zhruba před sedmi měsíci). Zbývající členové se tak dostali do nezáviděníhodné situace, kdy museli z různých – zejména právních – důvodů vše znovu stvořit (včetně klipu a kompletního proma, o rušení nasmlouvaných koncertů nemluvě), nehodlali však svěsit hlavu a během krátké doby našli náhradu v podobě italsko-české zpěvačky Shirley Tracanny, která toho času studuje v Hradci Králové (plus její maminka je Češka). Věci se tím daly opět do pohybu a nové album s titulem „Afterworlds“ mohlo konečně spatřit světlo symfonického světa.

Ně něm je možné vyzdvihnout práci s (počítačovými) orchestracemi, které snesou srovnání s leckterým světovým spolkem. Podobné parametry ovšem tentokrát nelze uplatnit na samotnou muziku, jež nic mimořádného nenabízí. O dobré momenty zde sice není nouze, nejsou však rozesety po celém obsahu bezmála hodinu dlouhé nahrávky, která se ve své závěrečné třetině (až polovině) namotává na kolovrat kompozičních schémat a začíná se celkem nepříjemně vléct. S tím úzce souvisí neakčnost velké řady pasáží, kdy posluchač až vyhladověle touží po nějakém pořádném kopanci a adrenalinovém náboji. Několik momentů by se naopak neztratilo v libovolném rodinném muzikálu z Disneyho produkce, kdy se tóny v uších mění v chuchvalec cukrové vaty, což ještě umocňuje zvuková jemnost a uhlazenost (plus pocit skladatelské strojenosti). Pokud už tedy dojde na nějaké to orchestrální hřmění či metalové riffy, není nutné z obýváku vyhánět babičku nebo odnášet štěňátka, produkce Whismasters je totálně přívětivá a neškodná.

Nejvíce kladů se váže k první polovině díla. Mluvené intro je dobře vygradováno až k slůvku „Afterworld“, po kterém ovšem celkem zbytečně následuje chvilka klidného rozjezdu titulní skladby, kdyby okamžitě zazněly sborové popěvky s epickým nádechem, byl by efekt účinnější. Naléhavé sbory jsou každopádně tím, co láká pozornost v nejvyšší míře, ať už se to týká - jinak ovšem dosti bezvýrazné - úvodní písně, která je v závěru důvtipně okořeněna „davovými“ zpěvy, tak příspěvku „Great Escape“ s hitovým (jakkoli lehce povědomým) hitovým klenutím, nejlépe si pak autoři vedou v kompozicích „City Of Emrei“ a „Ridicule“, které načíná refrénový sborový motiv, v obou případech dosti návykový, nechybí ani líbivá sóla s thrashovými, resp. hardrockovými prvky. Hezky se poslouchá také balada „Magic“ s přirozeně vtahujícím vokálním zhoupnutím, i když právě zde se dostáváme na vůbec nejmedovější úroveň, jejíž vlezlou zapatlanost by hodně metláků nemuselo rozchodit. Takovému dojmu mimochodem přispívá i duetový hlas kytaristy Martina Havla, který je stejně mazlivý, jako zpěvaččin.

Výkon italské pěnice je vhodné ještě malinko rozebrat. Shirley se pro kapelu jistě stala důležitou front-womankou, včetně své vizáže, osobně však její hlas shledávám mírně afektovaným, a to zejména ve vyšších polohách. Některé pasáže skladeb jako „Prophecy“, „Great Escape“ a „Born of Hope“ se mi neposlouchají úplně snadno, v případě nejdelší položky „Final Battle“ se k tomu přimíchají i nepříliš povedené slokové linky či (na albu obecně) nikterak působivý growling a (nejpozději) v tu chvíli je definitivně jasné, že i přes veškeré ambice a velkopusá prohlášení zde nakonec nemáme čest s ničím jiným, nežli sotva mírně nadprůměrným rock-metalovým počinem.

Petr Štěpnička             


www.wishmasters-official.com

YouTube ukázka - City Of Emrei

Seznam skladeb:
1. Intro
2. Afterworld
3. Prophecy
4. Born Of Hope
5. Great Escape
6. City Of Emrei
7. Ridicule
8. Magic
9. Storm Is Coming
10. Awakening
11. Final Battle
12. Remember Me
13. Magic (česká verze)

Sestava:
Shirley Tracanna - zpěv
Martin Havel - kytara, zpěv
Petr Kořínek - baskytara
Pepa Hübner - klávesy
Jakub Nývlt - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 58:14
Label: Music Service s.r.o.
Země: Česká republika
Žánr: symfonický metal

Diskografie:
2014 - Beatrice
2018 - Afterworld

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 23.11.2018
Přečteno: 4903x




počet příspěvků: 40

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Škoda že tato...10. 04. 2019 8:17 Lucifer86
pánové, snad už...2. 12. 2018 19:44 Savapip
Pane redaktore,...2. 12. 2018 16:40 Cocksucker
Mozna, ale to...2. 12. 2018 13:12 Banana
Banana: Tak to...2. 12. 2018 12:36 SimN


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12673 sekund.