IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MY DYING BRIDE - A Line Of Deathless Kings

Rok 2005 znamenal pro My Dying Bride shrnutí dosavadní kariéry, protože vydali retrospektivní box „Anti-Diluvian Chronicles“ a také skvělé DVD „Sinamorata“. Bubeníka Shauna Taylor-Steelse střídá John Bennet, ovšem jen jako hostující muzikant. Za klávesami je nově Sarah Stanton. V polovině následujícího roku kapela vydala své deváté řadové album „A Line Of Deathless Kings“, které trochu pozměnilo zvuk kapely. To je patrné už z první skladby na albu.

„To Remain Tombless“ je pořádně řízný doom metalový úvod. Hudba nikam nespěchá, je velmi rázná, tvrdá. Zvuk kytar je nesmírně hutný a budí respekt. Byl velmi moderní v té době, ale ani dnes, po více než deseti letech, neztratil nic na své síle. Jako by chtěli mít My Dying Bride o něco thrashovější výraz a agresivně působí rovněž bicí. Hudebně se jedná o thrash/death/doom, ale Aaron je pěvecky jinde. Zpívá velmi melodicky, vlastně nejmelodičtěji jak ho bylo možné do této doby slyšet. „L´amour Detruit“ je o něco klidnější a spadá to kategorie „totálně klasičtí My Dying Bride“. V polovině skladby však přijde změna. Kytarová práce je výtečná a nápaditá. Chvílemi se střídá akustika s elektrikou a především je hudba nesmírně dramatická. Poté se vše vrátí do „normálu“, nicméně dalo by se mluvit i o progresivním kroku ze strany My Dying Bride.

„I Cannot Be Loved“ je opět klasickou skladbou, která dělá kapele dobré jméno a agresivní nazvučení kytar dělá divy. Rovněž Aaronův zpěv je čím dál kvalitnější. Dříve spíš přednášel, recitoval, nyní už opravdu zpívá. I když má album silný moderní metalový zvuk, paradoxně i když vyzní velmi tvrdě, tak na něm jen výjimečně uslyšíte growl, a často se jedná jen o krátké zařvání, jako například v poměrně temné „Loves Intolerable Pain“, s výbušným refrénem, který patří k těm nejemotivnějším na desce. Podobně je na tom „One Of Beauty´s Daughters“, která opět nabídne drsnost, temnotu a také gotiku. Atmosféra by se dala krájet a ústřední riff, je vyloženě masakrální. Aaron tu krom čistého zpěvu i párkrát zachrčí a je to opravdu jen chrčení, nicméně právě tohle působí velice silně.

Asi nejrychlejší kousek desky je „Deeper Down“ s dvoukopáky a rychle thrashujícími riffy. Tahle skladba byla vybrána i pro singl a ten slavil slušný úspěch zejména ve Finsku, kde byl na patnáctém místě hitparády. Což je o to víc překvapující, že právě tahle skladba je tou nejextrémnější z celé nahrávky. Závěrečná „The Blood, The Wine, The Roses“ končí desku jako doom metalový monolit. Aaron tu má zkreslený hlas a hudba je zpočátku vcelku monotónní. Mohutný old school death metalový závěr to však bohatě vynahradí.

„A Line Of Deathless Kings“ je temná, tvrdá deska, která zcela ctí styl My Dying Bride, ale svým zvukem se vymyká. Zní totiž velice moderně a kytarově je velice důrazná. Troufnu si říct, že jde doposud o jejich nejmoderněji znějící album. Nedlouho po vydání se dosavadní sestava rozpadla. Kapelu opustil její dlouholetý člen (prakticky od počátku kapely) Adrian Johnson a také bubeník John Bennet. Post baskytaristy obsadila Lena Abé a novým bubeníkem se stal Dan Mullins (Bal-Sagoth, Thine).

V roce 2008 kapela vydala živák „An Ode To Woe“ a následující rok vyšlo jubilejní desáté album „For Lies I Sire“, které bylo velmi pestré a obsahovalo všechny možné tváře My Dying Bride. Death metalovou, gotickou a samozřejmě doom metalovou. Vrátily se také housle a celkově byl zvuk méně moderní než na „A Line Of Deathless Kings“. Čas běžel dál, My Dying Bride oslavili dvacet let existence a připravili pro fanoušky jedno poměrně velké překvapení.

Tomáš Marton             


www.mydyingbride.net

YouTube ukázka - Deeper Down

Seznam skladeb:
1. To Remain Tombless
2. L´Amour détruit
3. I Cannot Be Loved
4. And I Walk with Them
5. Thy Raven Wings
6. Love´s Intolerable Pain
7. One of Beauty´s Daughters
8. Deeper Down
9. The Blood, the Wine, the Roses

Sestava:
Aaron Stainthorpe - zpěv
Andrew Craighan - kytara
Hamish Glencross - kytara
Ade Jackson - baskytara
Sarah Stanton - klávesy
Host:
John Bennet - bicí

Rok vydání: 2006
Čas: 1:01:01
Label: Peaceville Records
Země:Velká Británie
Žánr: Doom metal

Diskografie:
1992 - As the Flower Withers
1993 - Turn Loose the Swans
1995 - The Angel and the Dark River
1996 - Like Gods of the Sun
1998 - 34,788%... Complete
1999 - The Light at the End of the World
2001 - The Dreadful Hours
2004 - Songs of Darkness, Words of Light
2006 - A Line of Deathless Kings
2009 - For Lies I Sire
2011 - Evinta
2012 - A Map of All Our Failures
2015 - Feel the Misery

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 13.12.2018
Přečteno: 1320x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1196 sekund.