PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Powermetalové novinky roku 2019 - část II. - kapely VANDOR, MIRRATAL a STEEL ENGRAVED

VANDOR - In The Land Of Vandor
Ten pocit, když člověk objevuje doposud neznámou kapelu, poslechne první skladbu na YouTube a zjistí, že tohle by mohl být jeden z velkých objevů! Poté pořídí album, spustí jej a úvodní song daný dojem ještě prohloubí! A poté, jak deska pokračuje ke svému závěru, začne být čím dál více jasné, že šlo ve skutečnosti jenom o planou naději a nic významného se ani omylem nekoná. Tak přesně touto dvojznačností trpí debut Švédů Vandor. První dvě skladby „Wrath Of Night“ a videoklipová singlovka „Beneath The Sky“ znamenají velmi příjemné melodické povyražení s řadou rychle vtahujících pasáží. Sice je zároveň evidentní, že zvuk není úplně dokonalý a že se zpěvák Vide Bjerde sem tam nevyhne uši-dráždícímu zakolísání, chytlavost ale prozatím jasně vítězí, což se víceméně vztahuje i k třetí položce „Warriors Of Time“, kde majoritní kompoziční tah naruší toliko refrénový nápěv (viz vokální nestálost). Pak se ale situace znenadání obrátí a skladby jen zřídka zaujmou něčím líbivějším. Skladatelská ambivalence se nejvýrazněji projeví v bezmála čtrnáctiminutovém počinku „Uncover The Earth“, ve kterém počáteční bezradné mícháním progu, synťáků a heavymetalových riffů nalomí baladická mezihry s nečekaně procítěnými zpěvy, což ale ve skutečnosti jenom zvýrazňuje dramaturgickou rozháranost dané skladby. Ze zbytku tracklistu stojí za zmínku pouze dostatečně svůdné valčíkové tempo a sólové vyhrávky písně „With Bleeding Hands I Stand“, případně „happy happy“ motivy rozlučkové titulky. Rozpolcené dojmy se ale napravit nepodaří, vše naopak připomíná sportovní závod, kdy účastník nezkušeně přepálil start a zbytkem tratě se jen tak křečovitě protrápil.
5,5/10
YouTube ukázka - Beneath The Sky

MIRRATAL - Castaway
Debutující ukrajinská kapela Mirratal popisuje svoji tvorbu jako symfonický power metal. Ve skutečnosti tomu tak úplně není, vedle tohoto stylu zde totiž nalezneme nezanedbatelné progresivní prvky, což by samo o sobě samozřejmě ničemu nevadilo. Problém nastává ve chvíli, kdy si uvědomíme, že jsou to právě progové vlivy, které hudebníkům nejdou od ruky s takovou lehkostí a ve výsledku pouze přibržďují potenciální rozlet kapely. Je sice sympatické, že se autoři snažili o dramatickou členitost, tímto způsobem se jim ale příliš nepodařilo rozvinout vnitřní integritu písní, pomalými dramatickými pasážemi či zasekávanými progresivními riffy většinou pouze nepěkně zvrásňují přirozeně hladký profil skladeb. Pokud totiž přijdou k tónům esenciální powermetalové vzorce, jsou najednou Ukrajinci kromobyčejně nápadití. Takové refrény písní „Castaway“ a zejména „Timeless Sea“ nabízejí nezadržitelně sjízdné melodično, které se samovolně uhnízdí v paměti a jen tak z ní nevymizí. Povedené jsou také elektronické prvky či některé (neo)klasické pasáže, v čele s barokním tématem skladby „Sounds“, jakkoli zrovna zde je inspirace Vivaldiho Zimou ze „Čtvera ročních období“ snad až příliš „hmatatelná“. Zmínit je nutné zpěváka Igora Roshenetse, jehož plný a čistě zabarvený hlas je pro power metal ideální. O to víc zamrzí, že se ukrajinský kvartet nesoustředil pouze na tento styl a svůj rukopis zkomplikoval pokusy o nadžánrovou stylizaci.
6,5/10
YouTube ukázka - Abyss Of Lunacy

STEEL ENGRAVED - Steel Engraved
Při pohledu na sestavu party Steel Engraved našince zaujme účast Čechů Jaroslava Roda a Tomáše Kuchty (oba z českobudějovického spolku Blamage). Jinak jde ovšem o kapelu německou, žánrově bojující na heavy-powermetalovém kolbišti, přičemž jde z určitého pohledu o bitvu vítěznou, z dalšího méně. Šestici hudebníků se občas podaří seskupit opravdu líbivé až vznešeně se nadnášející refrény, na kterých je mnohdy celá kompozice vystavěna („Rebellion“, „One By One“), případně jsou jimi odlehčeny těžké riffy, jež danou skladbu rámují, viz úvodní „Where Shadows Remain“ nebo hitovka „Heat“ s vůbec nejlahodnější chorusovou pasáží. Problém nastává v rovině některých reminiscencí či opakování motivů. Když nastoupí hutné pochodové tempo, je to jako by začal počítač náhle přehrávat Primal Fear, spídovka „Nightwarriors“ je zase kombinací Stratovarius a Freedom Call (refrén je přímou variací na píseň „Rockstars“, ovšem nikoli tak chytlavou). Autoři mají také v oblibě jedno konkrétní melodické klenutí, jež by se dalo připodobnit k refrénovému nápěvu songu „Forever Free“ (opět Stratovarius), pouze v jeho pomalejší verzi. Tato linka se během poslechu alba vyskytne v obrovském množství, ať už jde o chorusy kusů „The Opressed Will Fly“, „Searching For Regret“ a „Close Your Eyes“, tak o vokální nástavby písní „Your Inner Self“ a „All That Lies Below“, které by přitom bez tohoto vstupu obstály mnohem lépe. Pro mě osobně jde o těžko pochopitelnou tvůrčí strategii (to se nenašel nikdo, kdo by hudebníky na tuto skutečnost upozornil?), jež ve výsledku chtě nechtě ovlivňuje celkové dojmy z nahrávky. Potenciál v autorech vězí nemalý, do popředí je nutné vypíchnout i zpěváka Marco Schobera (o produkci vokálů se mimochodem překvapivě staral Ralf Scheepers, mix a mastering zastal další Čech Jan Vacik). Ještě by to chtělo zkušenějšího dramaturga, který by vyházel některé shodné nápady, a tím mimo jiné zeštíhlil objem (téměř hodinové) nahrávky.
7/10
YouTube ukázka - Where Shadows Remain

Petr Štěpnička             


VANDOR

FB VANDOR

Seznam skladeb:
1. Dark Times
2. Wrath of the Night
3. Beneath the Sky
4. Warriors of Time
5. Possessive Eyes
6. Uncover the Earth
7. Serving Their Needs
8. With Bleeding Hands I Stand
9. The Land of Vandor
10. In the Shadows

Sestava:
Vide Bjerde - zpěv, kytara
Jack L. Stroem - kytara, vokály
Alve Bjerde - baskytara, vokály
Uno Rosengren - klávesy

Rok vydání: 2019
Čas: 54:09
Mix, mastering: Jason Carter
Země: Švédsko
Žánr: power metal

Diskografie:
2019 - In The Land Of The Vandor

--------------------------------------------------------------

MIRRATAL

FB MIRRATAL

Seznam skladeb:
1. Abyss of Lunacy
2. Poison
3. Timeless Sea
4. Distinguished Phrases
5. Mystery
6. Find Your Name
7. Run
8. Castaway
9. Sounds

Sestava:
Igor Roshenets - zpěv, baskytara
Sergii Stygar - kytara
Andrii Pavlenko - klávesy
Sergii Ivanov - bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 49:00
Země: Ukrajina
Žánr: symfonický power-prog metal

Diskografie:
2019 - Castaway

--------------------------------------------------------------

STEEL ENGRAVED

www.steelengraved.de

Seznam skladeb:
1. Where Shadows Remain
2. Generation Headless
3. The Oppressed Will Fly
4. Slave to Yourself
5. Nightwarriors
6. Rebellion
7. Searching for Regret
8. One by One
9. Heat
10. Your Inner Self
11. Close Your Eyes
12. We Will Follow
13. All That Lies Below

Sestava:
Marco Schober - zpěv
Andi Straehler - kytara
Tomas Kuchta - kytara
Daniel Steckel - baskytara
Mäx Lindner - klávesy
Jaroslav Rod - bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 53:56
Produkce: Jan Vacik, Mario Lochert, Ralf Scheepers
Label: Rock of Angels Records
Země: Německo
Žánr: heavy-power metal

Diskografie:
2009 - State Of Siege
2012 - On High Wings We Fly
2019 - Steel Engraved

Související články:
Powermetalové novinky roku 2019


Vydáno: 12.02.2019
Přečteno: 1741x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09942 sekund.