CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Parizek celou dobu kapelu tahnul a smeroval,...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Není důležité kdo kapelu založil a kdy do ní kdo...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: S tím oprávněním vlastnit značku je to...

ACCEPT - Humanoid
O minulém albu jsem po prvním poslechu...

ACCEPT - Humanoid
Páčila sa mi predchádzajúca doska, páči sa mi aj...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : To, že si Pařízek zaregistroval jako...

ACCEPT - Humanoid
Já chápu, že to každý má trochu jinak, ale aby...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: Ok, díky za vyjasnění, pokud je to tak,...

ACCEPT - Humanoid
Accept mám rád, včetně éry s Tornillem. Bohužel...

MOTÖRHEAD - Kiss Of Death
Dobrá deska, 5 výborných skladeb, zbytek průměr...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Thrashmetalové novinky roku 2019 - část V. - kapely WARFIST, I.N.C. a REZET

WARFIST - Grünberger
Sotva vybělily nesvaté symboly, které se na mých dřevěných reproduktorech zjevily po poslechu nedávného záseku kolumbijské smečky Lucifera, už jsou podrobeny nové zkoušce v podobě alba „Grünberger“ od Poláků Warfist. Jde o další dílo, jehož hlasitá reprodukce bezpečně zaručí, že si návštěvu vašeho obydlí dobře rozmyslí právě procházející dvojice jehovistických kazatelů (případně kdokoli další). Blackened-thrash vzývající staré žánrové postupy, jehož lyrická složka čerpá z temných událostí, ke kterým došlo v oblasti Zielone Góry (německy Grünberg), což je vůbec ústředním tématem této kapely (viz také debut „The Devil Lives in Grünberg"). Podobně jako v případě Lucifery, i zde se o veškeré dění stará pouhá dvojice muzikantů, konkrétně bicmen Pavulon a kytarista a zpěvák Mihu, jenž tento spolek před patnácti lety zakládal ve spolupráci s půvabně přezdívaným maníkem Witchfucker (který později hodil čáru). Po zlověstně vybrnkávaném mini-intru skladby „Black Army“ nastoupí typický stylový kolotoč, jehož základem je black, thrash a punk, nesmí chybět blast beaty a náležitě ponurá sóla. Dvojice polských hříšníků nechce přepsat zavedené písmo nesvaté, svoji práci ale odvádí velmi dobře a archaické kompoziční struktury umí interpretovat s patřičnou vášní. Album si drží stabilní jakostní standard, ze kterého občas vyskočí výrazně chytlavé thrashmetalové pasáže, viz položky „Grunberger (Drinking With The Devil)“ a „Slay, Swive And Devour“, kde se do hry rovněž vmísí obdobně svůdný spídový pohon. Pokud Poláci občas projeví tendenci k náhlému ochabnutí skladatelského nasazení, jde pouze o dočasné okamžiky, které jsou brzy vynahrazeny tvůrčím vzedmutím, jež jde zpravidla ruku v ruce s tempovým vyostřením („Feasting On Dead Bodies“, „The Burning Flames of Ignorance"). Příznivci inkriminovaného žánru každopádně nic řešit nemusí a naopak se můžou bez problémů oddat poslechu této příjemně skličující desky.
6,5/10
YouTube ukázka - Death by the Cleansing Fire

I.N.C. - Terrible Things
Amíci I.N.C. (Indestructible Noise Command) se na scéně pohybují už pěknou řádku let. Studiovou kariéru nastartovali v roce 1987, přičemž s druhým albem „The Visitor“ (1988) slavili nemalé úspěchy. Pak ale přišly problémy s labelem Giant Records, které vyústily až v rozpad kapely. Reunion nastal v roce 2010, po dlouhých dvaceti letech, nicméně od té doby tahle parta nezahálí a stihla do světa vypustit již tři kotouče, včetně letošní novinky „Terrible Things“. A začátek této nahrávky je vskutku strhující. Vítací kousek „Fist Go Rek“ ihned zaujme dynamickou hrou, která spojuje hardcore-punk s technickým thrashem, svůdnými riffy i melodickými sóly, které nabírají přirozenou inspiraci v power a heavy metalu (jasný vrchol v tomto ohledu znamená pasáž songu „Pledge Of Legions“). Ještě zábavnější představení nabídne druhý příspěvek „Identifier“, v němž hudebníci po nápaditě hravém úvodu vjedou do strmé rytmizace, které vévodí smyčkové opakování vokálních úseků. Tento recept je neuvěřitelně návykový, když pak výtečný dojem podtrhne chytlavý refrén (se vždy vítaným textovým odkazem na seriál The Sopranos), parádní sólo nebo závěrečné zpěvákovo popěvování, je o vrcholném momentu nahrávky rozhodnuto. Americký kvintet si vede dobře i v navazující jízdě „Declaration“ (opět výtečný melodický refrén!), potažmo thrashově vyostřené titulce, v té už se ale silněji projeví slabina této kapely, kterou je zpěv Dennise Gergelyho. Ten totiž dokáže být v některých polohách značně otravný (např. když začne protahovat konečky frází). Tento neduh zesílí právě ve druhé polovině nahrávky, a to až do té míry, že se skladby stanou téměř kvalitativním protipólem úvodní části díla (ani vícehlasy nepomáhají, někdy spíše naopak). Kvůli zpěvu tedy nakonec nelze nový zápis Amíků vsunout na nějakou mimořádnou bodovou úroveň, což je vzhledem k některým vyloženě úchvatným okamžikům opravdu škoda.
6,5/10
YouTube ukázka - Fist Go Rek

REZET - Deal With It!
Začátky německé formace Rezet pamatuje pouze zpěvák a kytarista Richard Wagner. Právě ten byl zásadním činitelem při vzniku kapely v roce 2004, a výjimečným aktérem zůstává dodnes, zvlášť s ohledem na svůj vokální styl. Wagner totiž patří mezi výrazově čisté pěvce, čímž kontruje agresivnímu thrashmetalovému podkladu, a to zhruba ve stylu Dánů Artillery. A stejně jako v případě těchto známějších kolegů, i zde mi občas zpěv přijde lehce nekompatibilní s instrumentální složkou, nejde však o nic zásadního, zejména proto, že se nejednou dočkáme hlasové diverzifikace. V titulce jde kupříkladu o crossoverový náklon, ve válu „No Plan B“ zavadíme o nu-metalovou polohu, položka „Alone“ je zase bezmála baladickou rock-metalovou pohodou, do které melodický zpěv výborně sedne. Drtivý nátisk „Chaos In My Mind“ podpoří nápaditá sólující kytara s „kňourajícím“ dovětkem, rytmicky burácející kus „MDPV“ zase napružené fráze, ve kterých se fakuje jedna radost. Slušný odpich provází také skladbu „Dead Or White“ s pro-koncertně štelovanými vícehlasy (o doprovodné vokály se stará celé osazenstvo), stejně jako další zběsilou palbu „Spiral Down“ s líbivě naspídovaným sólem (šestistrunné kreace patří obecně mezi největší ozdoby této nahrávky). Dvojnásobně gradující instrumentálka „Pile Of Shards“ znamená důstojné rozloučení s albem „Deal With It!“, které jenom potvrzuje stabilní přísun kvalitních žánrových příspěvků.
7/10
YouTube ukázka - Treadmill To Hell

Petr Štěpnička             


WARFIST

FB WARFIST

Seznam skladeb:
1. Black Army
2. The Chapel of Death
3. Feasting on Dead Bodies
4. The Burning Flames of Ignorance
5. Slay, Swive and Devour
6. The Punishment
7. Death by the Cleansing Fire
8. Grunberger (Drinking with the Devil)
9. March of Death
10. Atrocious Saviour

Sestava:
Mihu - zpěv, kytara
Pavulon - bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 37:18
Mix a mastering: Mariusz Konieczny
Label: Godz ov War Productions
Země: Polsko
Žánr: blackened thrash metal

Diskografie:
2014 - The Devil Lives in Grünberg
2016 - Metal to the Bone
2019 - Grünberger

--------------------------------------------------------------

I.N.C.

incband.com

Seznam skladeb:
1. Fist Go Rek
2. Identifier
3. Declaration
4. Terrible Things
5. Pledge of Legions
6. Unscathed
7. Bonesaw Ballet
8. Salmonella
9. Nemesis
10. Devil of Hearts

Sestava:
Dennis Gergely - zpěv
EriK Barath - kytara
Anthony Fabrizi - kytara
Dave Campo - baskytara
Kyle Shepard - bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 44:47
Země: USA
Žánr: thrash metal/hardcore punk

Diskografie:
1987 - Razorback
1988 - The Visitor
2011 - Heaven Sent...Hellbound
2014 - Black Hearse Serenade
2019 - Terrible Things

--------------------------------------------------------------

REZET

www.rezet.de

Seznam skladeb:
1. Behind Glass
2. Treadmill to Hell
3. Deal with It!
4. No Plan B
5. Thunder Raiders
6. Alone
7. Chaos in My Mind
8. MDPV
9. Dead or White
10. Spiral Down 0
11. Pile of Shards

Sestava:
Ricky Wagner - zpěv, kytara
Heiko Musolf - kytara, vokály
Bjarne Otto - baskytara, vokály
Bastian Santen - bicí, vokály

Rok vydání: 2019
Čas: 42:01
Label: Metalville
Země: Německo
Žánr: thrash metal

Diskografie:
2010 - Have Gun, Will Travel
2012 - Civic Nightmares
2016 - Reality Is a Lie
2019 - Deal With It!

Související články:
Thrashmetalové novinky roku 2019

Foto: archiv kapel


Vydáno: 24.03.2019
Přečteno: 1433x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0979 sekund.