PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PANTERA - Power Metal

Terry Glaze opustil po třech albech kapelu a zbývající členové měli před sebou nelehký úkol: sehnat zpěváka takových kvalit, aby zapadl do jejich nového stylu tvrdšího a rychlejšího metalu. Thrash metal byl na vrcholu – vycházely desky jako „Master of Puppets“, „Reign in Blood“, „Among the Living“ nebo „Peace Sells…but Who´s Buying?“ a namotivovaná Pantera chtěla ukázat, že patří do první ligy.

Po odchodu zpěváka se na postu u mikrofonu vystřídalo spoustu jmen jako Matt L´Amour, Rick Mythiasin, David Peacock nebo Donny Hart, ale stále to nebylo ono. Vše se změnilo až s příchodem Phila Anselma, který prošel konkurzem a ihned se stal členem kapely. Jeho dynamický rozsah a energičnost skvěle souzněly s tehdejšími žánrovými myšlenkami zbývající trojice, a tak novému složení nestálo nic v cestě k dalšímu albu.

„Power Metal“ je závěrečným „amatérským“ pokusem pod studiem Metal Magic Records a zároveň likvidátorem posledních zbylých poznávacích znaků z glamové éry včetně šílených kostýmů a líčení. Kapela se těchto manýrů vzdala a navlékla rifle a trička, přitvrdila, zrychlila a s hodně velkou inspirací v Judas Priest roztáhla svá žánrová chapadla z dnešního hlediska někam mezi power metal, thrash metal a klasický heavy metal.

Kapela byla z Phila Anselma tak nadšená, že se na novince objevila přezpívaná „Down Below“ z minulého alba a Anselmovy výšky atakovaly pásmo modly Roba Halforda. „Power Metal“ celkově působí jako nepřiznaný příspěvek jednoho z hlavních průkopníků Nové vlny britského heavy metalu. Panteru ovšem ještě občas zazlobí neduhy z minulých desek, obsahující nezáživné běžné skladatelské postupy a ploché texty plné laciných a podřadných veršů nebo pubertálních výjevů („We´ll Meet Again“, „Hard Ride“, „P*S*T*88“).

Nelze se divit, že Pantera se nikdy k albům z osmdesátých let moc nehlásila a jako svůj debut hrdě brala až následující „Cowboys from Hell“. Na druhou stranu je opravdu rarita sehnat oficiální nahrávky a nosiče právě z tohoto období, protože kapela se ani nepokusila o žádné reedice s novodobým zvukem, což je minimálně u této desky trochu škoda. „Power Metal“ totiž jako jediná placka z divokých osmdesátých let má co nabídnout i dnes a to nejen proto, že se jedná o první desku v dále nezměněné sestavě a důležitý most mezi „Glamterou“ a tou Panterou, která v devadesátých letech pobláznila celý svět. Pekelní kovbojové se blížili…

Radek Neuman             

V historii metalové hudby najdeme řadu až neuvěřitelných paradoxů. Jedním z nich je i album, které nese stejný název jako především v Evropě velmi rozšířený hudební žánr, přestože ho vydala americká kapela, která měla s power metalem pramálo společného. Dalším paradoxem pak může být fakt, že přestože je tato deska mimořádně povedená, nedostalo se jí nikdy zasloužených vavřínů a prakticky skončila v propadlišti dějin. Samotná Pantera se k ní později (stejně jako k jejím třem předchůdkyním) také moc nehlásila. Přitom „Power metal“ přináší přesně to, co si tehdejší doba žádala – našlapaný silně melodický heavy metal, ve kterém není nouze o skvělé kytarové riffy, chytlavé refrény a bravurní kytarová sóla (v případě maestra Dimebaga tomu ani jinak být nemůže). Výborně se zde uvedl nový vokalista Phil Anselmo, který podává neuvěřitelný výkon a vysokých tónů se rozhodně nebojí (jen těžko uvěřit, že stejný hlas slyšíme i na pozdějších panterovských počinech, protože tam Anselmo zní naprosto odlišně). Výborných songů tu najdeme hned několik. Zmínil bych především úvodní „Rock the World“, dvojici svižných pecek „Power Metal“ a „Burnnn!“, případně pomalejší záležitost „We´ll Meet Again“. Vrchol celé kolekce ovšem představuje neskutečně chytlavá skladba „Hard Ride“, která má všechny atributy správného heavy metalového hitu.“Power metal“ je tak z mého pohledu neprávem opomíjená deska.
Moloch 9/10

Pantera.com

YouTube ukázka – Over and Out

Seznam skladeb:
1. Rock the World
2. Power Metal
3. We´ll Meet Again
4. Over and Out
5. Proud to Be Loud
6. Down Below
7. Death Trap
8. Hard Ride
9. Burnnn!
10. P*S*T*88

Sestava:
Phil Anselmo – zpěv
Diamond Darrell – kytara
Rex Rocker – baskytara
Vinnie Paul - bicí

Rok vydání: 1988
Čas: 38:10
Label: Metal Magic
Země: USA
Žánr: heavy metal

Diskografie:
1983 – Metal Magic
1984 – Projects in the Jungle
1985 – I Am the Night
1988 – Power Metal
1990 – Cowboys from Hell
1992 – Vulgar Display of Power
1994 – Far Beyond Driven
1996 – The Great Southern Trendkill
2000 – Reinventing the Steel

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 04.07.2019
Přečteno: 4923x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Debut PhilaVůbec se...26. 05. 2020 8:07 David Svoboda
10/10Opravdu velmi...25. 07. 2019 9:40 Aldys83


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09748 sekund.