PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BELZEBUBS - Pantheon of the Nightside Gods

Necítíte-li se na black metal ve vší jeho zlosti, ale onomu žánru se úplně nebráníte, potom sáhněte po Belzebubs – nejsladším black metalu široko daleko. V podstatě se jedná o soundtrack k animovaným příběhům postaviček, které vytvořil finský tvůrce komiksů J.P. Ahonen a které si daly za úkol parodovat black metal a dělat si šprťouchlata snad ze všeho, co k němu náleží. Humor a nadsázku si ale ponechává pouze vizuální ztvárnění Belzebubs, neboť se hudební pojetí této fiktivní kapely komiksového původu s fiktivní biografií (ta se píše již od roku 2006 a čítá neexistující album „Quis Novit Daemonis Astus“), vzalo vážně. To potvrzuje skutečnost, že se o mastering nepostaral nikdo jiný než Dan Swanö.

První setkání s hudebním pojetím Belzebubs proběhlo vloni, když nahrávací společnost Century Media zveřejnila animovaný videoklip „Blackened Call“. Kapela vystupuje anonymně pod fiktivními jmény, avšak bystrým uším jistě netrvalo dlouho, aby (hlavně díky typickému zabarvení a také dobré artikulaci) rozpoznaly hlas Niilo Sevänena. A koneckonců rozkvetlé melodie, jež podkresluje výrazná basa, hodně připomínají počernělé Insomnium s klávesami. Nutno říct, že právě ty bývají v black metalu často kritizovány a mnoha příznivci žánru opovrhovány, v případě Belzebubs je však obava zbytečná, poněvadž po estetické stránce nahrávku nikterak nekazí, ba naopak – na „Pantheon of the Nightside Gods" se s nimi naložilo s citem a namísto častého vyplňování jinak prázdných prostorů (jak se u mnohých symfoniků děje pravidelně) tady přidávají na kráse a posilují atmosféru parádně výrazným riffům. Album zpestřují dvě jména; ICS Vortex (Borknagar, ex-Dimmu Borgir) se postaral o čistý vokál v titulní skladbě a ženské doprovodné zpěvy v několika položkách jsou v podání Lindsay Schoolcraft (Cradle of Filth).

Brutálnost a melodie jsou na „Pantheon of the Nightside Gods" naprosto vyvážené a zaručují atraktivní proměnlivost. Od výrazné hitovky „Blackened Call“ dostanete přímé nakopnutí, temná „Nam Gloria Lucifer“ posílá do pekla, zatímco pohádkovější „Dark Mother“ se potýká s epickou košatostí a třeba nebezpečně chytlavá roztomilost „The Werewolf Bride“ s posluchačem pro změnu svůdně koketuje. Akorát je k nepochopení předlouhé orchestrální outro, jež začíná už v titulní skladbě a jeho plocha se táhne přes další dvě položky, což dohromady dělá celkem zbytečných deset minut.

Vedle legendární virtuální metalové kapely Dethklok ze seriálu „Metalocalypse" vzešla z animovaných příběhů další přitažlivá záležitost ve formě finského melodického blackened death metalu se symfonickými prvky, která může perfektně fungovat jako vstupní brána pro začínající posluchače extrémních metalových žánrů. Avšak i zkušeným pardálům mají roztomilé postavičky Hubbath, Obesyx, Sløth a Samaël vedle humoru co nabídnout – a to kvalitní a nadmíru příjemný oddech od zatěžkaných věcí.

Peťulín             


www.belzebubs.com

YouTube ukázka – Cathedrals of Mourning

Seznam skladeb:
1. Cathedrals of Mourning
2. The Faustian Alchemist
3. Blackened Call
4. Acheron
5. Nam Gloria Lucifer
6. The Crowned Daughters
7. Dark Mother
8. The Werewolf Bride
9. Pantheon of the Nightside Gods
10. Nuns in the Purgatory
11. Maleficarum

Sestava:
Hubbath – zpěv, baskytara
Obesyx – kytara
Sløth – zpěv, kytara
Samaël – bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 1:01:39
Label: Century Media
Žánr: melodický blackened death metal

Diskografie:
2019 – Pantheon of the Nightside Gods

Foto: archiv J.P. Ahonen


Vydáno: 16.09.2019
Přečteno: 2270x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Výborná deska,...18. 09. 2019 8:47 rainmaker


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.14441 sekund.