PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




EUROPE - Out Of This World

Asi jen pošetilec by čekal, že se Europe podaří zopakovat fenomenální úspěch alba „The Final Countdown“, obzvlášť když kapela přišla o výborného kytaristu Johna Noruma, který nepřekousnul směřování Europe k větší nablýskanosti a pompéznosti. Na albu „Out Of This World“ jej nahradil Kee Marcello, který se svým hráčským uměním mohl s Johnem Norumem směle porovnávat a k aktuálnímu stylu kapely seděl díky své vzletnosti a lehkosti přece jen o něco víc, než jeho předchůdce. Europe totiž na pompéznost nerezignovali a klávesy na tomhle albu hrají velmi důležitou roli. Přesto švédská pětice dokázala do svých skladeb dostat slušnou porci příjemně štiplavého rockového koření, a protože Joeyho Tempesta schopnost psát silné melodie neopustila a jeho hlas stále rostl do velmi přitažlivé a vyvážené kombinace emotivní nasládlosti a rockové dravosti, nemohla tahle deska dopadnout špatně.

Opírala se především o hitovost úvodního singlu „Superstitious“ se sladce zpěvným sborovým nápěvem, pohodovou kytarou, nezbytným fanfárovým zablesknutím (bylo dobře, že tuhle spojnici na minulou desku pojali Europe tak decentně) a parádním Tempestovým zpěvem, druhým nejnablýskanějším pilířem se stala oprášená balada „Open Your Heart“, kterou švédská pětice upravila do trochu nasládlejší a decentnější podoby, kapela ji tentokrát udržela po celou dobu v pomalejší poloze a odbourala tak předchozí náladovou rozmanitost, což kupodivu skladbě na kráse ani v nejmenším neubralo.

Možná trochu ve stínu celkové nablýskanosti stojí fakt, že Europe ve své podstatě zůstávají především rockovou kapelou. Nasadit ty nejvýraznější rockovky z alba jako singly by asi nebyl dobrý nápad, ale pulsující „Ready Or Not“ s přibroušeným zpěvem, krásnou symbiózou zpěvu a riffu, důmyslně vypointovaným refrénem, lehoulinkým a svěžím kytarovým sólem a dráždivě vytaženou basou, hutnější „Lights And Shadows“, kombinující vláčnější sekaný riff a špetku rockové hrubosti s nadýchaným refrénem by, či ukřičená „Never Say Die“, nejen díky výrazným Hammondům s přitažlivou staromilskou patinou si o podobnou podporu velmi hlasitě říkaly. Stejně tak procítěná finální posmutnělá pianovka „Tomorrow“ (krásný důkaz toho, jak důležité jsou ve tvorbě Europe klávesy) přidává důležitý kousek do velmi povedené rockově přístupné skládanky.

Vyčítat albu „Out Of The World“, že není stoprocentně kvalitativně vyrovnané a že se na něm nachází tuctovější kousky, lze snad jen ve světle síly předchozí desky. Stejně tak jako otloukat kapele příklon k určité popovosti, který se dal v této fázi vývoje poměrně dobře očekávat. A i když album „Out Of World“ na úspěch svého předchůdce nedosáhlo, jevili se Europe jako ideální parťák pro Def Leppard na jejich sáhodlouhém turné k albu „Hysteria“. A tak se vyčerpávající kolotoč intenzivně točil stále dál…

Savapip             

Čekalo se mnohé, ponejvíce to, že Europe zopakují svůj úspěch z "The Final Countdown". Nejvíce k tomu nakročili tím, že do svého středu místo Johna Noruma, toho velkého zastánce zemitého hardrockového znění, vzali Kee Marcella. Ten sice postrádal Norumovu tvrdost, ale pro potřeby zopakování úspěchu "The Final Countdown" mohl být směrodatným. Měl větší melodické cítění, byl více orientován na Ameriku, což Europe potřebovali. Jenže "Out Of This World" se trochu minulo účinkem. Má sice zářivý singl "Superstititous", novou vytříbenou verzi "Open Your Heart" a skvělou závěrečnou baladu "Tomorrow" a možná ještě zdánlivě hitovou "Let The Good Times Rock", ale zbytek skladeb pokulhával. Projevila se vyčerpanost, snaha zopakovat předchozí úspěch stůj co stůj a tento záměr poněkud selhal.

Pepsi Stone 7/10

www.europetheband.com

YouTube ukázka - Superstitious

Seznam skladeb:
1. Superstitious
2. Let The Good Times Rock
3. Open Your Heart
4. More Than Meets The Eye
5. Coast To Coast
6. Ready Or Not
7. Sign Of The Times
8. Just The Beginning
9. Never Say Die
10. Lights And Shadows
11. Tower`s Callin`
12. Tomorrow

Sestava:
Joey Tempest - zpěv
Kee Marcello- kytara
John Levén - baskytara
Mic Michaeli - klávesy
Ian Haugland - bicí

Rok vydání: 1988
Čas: 47:59
Label: Epic Records
Země: Švédsko

Diskografie:
1983 - Europe
1984 - Wings Of Tomorrow
1986 - The Final Countdown
1988 - Out Of This World
1991 - Prisoners In Paradise
2004 - Start From The Dark
2006 - Secret Society
2009 - Last Look At Eden
2012 - Bag Of Bones
2015 - War Of Kings
2017 - Walk The Earth

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 21.11.2019
Přečteno: 4277x




počet příspěvků: 6

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
9/10Není tak...21. 11. 2019 22:43 The Keeper XIV.
NevímTohle album mi...21. 11. 2019 22:04 Domy
Parádní album......možná jako...21. 11. 2019 18:43 Kolík
Když si chci...21. 11. 2019 17:58 JonathanGray
Slabucky album, ani...21. 11. 2019 15:07 xyz


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09125 sekund.