PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




VAN HALEN - OU812

"Jsme silnější, než kdy předtím," vykřikoval do tisku Eddie Van Halen, když deska "5150" stoupala raketovou rychlostí neomylně k hitparádovým vrcholům a kritika chválila přibrání Sammyho Hagara. Van Halen byli jiní než s Davidem Lee Rothem, ale fanoušci jim svou přízní dali jasně najevo, že novou tvář kapely přijmuli za svou. Jejich hudba byla dospělejší, více určena pro komerčnější masy, což se projevilo tím, že i přes výměnu vokalisty byli Van Halen vnímáni jako jedna z největších kapel. Přestože se na scéně objevily nové dravější kapely, jako třeba Guns N`Roses nebo thrasheři v čele s Metallicou a Slayer, Van Halen byli už v té době legendou, která nepatří do starého železa a čekají se od ní ještě velké věci. Turné k albu "5150" bylo velice úspěšné a kapela vyprodávala stadiony během chvíle.

Vedlo se i Rothovi, který se etabloval na scéně s novou, instrumentálně velice nabušenou kapelou a debutem "Eat`Em And Smile". Na začátku roku 1988 pak vydával dvojku "Skyscraper", poháněnou hitem "Just Like Paradise". V té době Van Halen dokončovali také další album, druhé se Sammym Hagarem. To opět nahrávali v Eddieho domácím studiu, kde vládla pohodová a uvolněná atmosféra, která se podle dobových rozhovorů měla odrazit do výsledné podoby nahrávky. Kapela, znovu jako v případě "5150", nevyužila služeb producenta Teda Templemana a tentokrát si největší tíhu na svá bedra vzal samotný Eddie Van Halen, který se pustil do produkce za asistence svého bratra Alexe. Ovšem nápad nevyužít služeb Templemana, který se osvědčil u "5150", zde trochu ztroskotává.

"OU812" proto zůstává nejslabší nahrávkou Hagarovy éry a to hned z několika důvodů. Přestože se pokračovalo v duchu "5150", nic nedokázalo zastřít fakt, že kapela byla ještě vyčerpaná z dlouhého turné a nedokázala nashromáždit dostatečně kvalitní materiál. Nezafungoval totiž ani pilotní singl "Black And Blue", který vydavatelská firma odmítala, ale kapela si prosadila svou. Jedná se o nevýraznou skladbu, která nestojí na silném refrénu či bůhvíjaké melodii, ale spíše na Eddieho kytarových sólech, které sice ohromovaly v sedmdesátých letech, ale v písničkovější tváři Van Halen už neměly zdaleka tak silné postavení. Fanoušci okamžitě "Black And Blue" začali srovnávat s "Why Can`t This Be Love", tedy pilotním singlem z minulé desky, v čemž nová skladba totálně propadla.

Celá kolekce "OU812" vyšla koncem května 1988 a už její první letmý poslech představoval mírné zklamání. Přes silný úvod, kam Van Halen umístili dravou "Mine All Mine", a hned za ní polobaladu a největší hit desky "When It`s Love" jenž zafungoval velmi dobře, se začal zbytek nahrávky trochu kazit. První polovinu, i přes nevýraznou "A.F.U. (Naturally Wired)" zachraňovala ještě vcelku vtipná a nápaditá "Cabo Wabo" (po ní Hagar v příštích letech pojmenoval své hospody), ovšem druhá půlka desky se začíná rozmělňovat. Nejhůře dopadla "Source Of Infection", která nemá žádný silný motiv, a druhá baladická položka "Feels So Good" ukazuje, že ty lepší nápady si prostě Van Halen vystříleli na minulé desce.

"Finished What Ya Started", na kterou se rovněž vsadilo na singlové bázi, také nepředstavuje velký hit, ale spíše hravěji pojatou věc, která má sice nápaditou kytaru v úvodu, doplněnou funkující basou, ale opět zde chybí silnější melodie a refrén, jenž by ji vynesl do výšin. Nejlépe z druhé poloviny alba na tom je závěrečná "Sucker In A 3 Piece", která se vrací k dávné energii a odkazuje až někam k debutu. Potěšilo to skalní fanoušky, ale posluchače, kteří už v té době byli zvyklí na věci jako "Jump", "Dreams" nebo "Why Can`t This Be Love" mohla tahle kompozice nadchnout pramálo. Přesto ji lze na "OU218" řadit k tomu lepšímu, co kolekce nabízí.

Přestože po vydání téhle desky převládla spíše smíšená nálada a zlí jazykové hovořili o vyklízení pozic, není "OU812" až tak špatná nahrávka. Van Halen ještě v té době byli našlápnutou kapelou, která si nemohla dovolit vydat skutečně špatné album (což se vlastně do současnosti nestalo), ale přece jen jistý úbytek invence a skladatelské potence je na téhle desce cítit. Ovšem i tak šlo "OU812" přes pulty obchodů raketovou rychlostí a druhý singl "When It`s Love" tomu napomáhal každodenní rotací v různých médiích. I přestože se jedná o slabší dílo, renomé kapely díky němu rozhodně neutrpělo a Van Halen se stále řadili ke světové rockové smetánce.

Jan Skala             


www.van-halen.com

YouTube ukázka - When It`s Love

Seznam skladeb:
1. Mine All Mine
2. When It`s Love
3. A.F.U - (Naturally Wired)
4. Cabo Wabo
5. Source Of Infection
6. Feels So Good
7. Finish What Ya Started
8. Black And Blue
9. Sucker In A 3 Piece

Sestava:
Sammy Hagar - zpěv
Eddie Van Halen - kytara
Michael Anthony - baskytara
Alex Van Halen - bicí

Rok vydání: 1988
Čas: 50:09
Label: Warner Bros
Země: USA
Žánr: hard rock/AOR

Diskografie:
1978 - Van Halen
1979 - Van Halen II
1980 - Women And Children First
1981 - Fair Warning
1982 - Diver Down
1984 - 1984
1986 - 5150
1988 - OU812
1991 - F.U.C.K.
1995 - Balance
1998 - Van Halen III
2012 - A Different Kind Of Truth

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 16.04.2020
Přečteno: 3240x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
No mě kupodivu...23. 04. 2020 1:38 Guns
OU812Deska, která za...17. 04. 2020 0:08 rumcajs


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09591 sekund.