NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KMFDM - Paradise

Od doby, co v roce 1984 vyšla debutová deska "Opium", se stali KMFDM stálicí a vlastně i pojmem na hudební scéně. Může za to i jejich tvrdohlavost, kdy přes prvotní experimenty s disko rytmy se pevně ukotvili v tvrdém industriálu, který pohánějí metalové kytary a v novém tisíciletí i skvěle rozložené vokály Saschy Konietzka a Lucie Cifarelli. To je hlavní deviza této německé party, která kdysi byla na velkých námluvách s basistou od Marilyna Mansona a někdejším frontmanem hairmetalových Shotgun Messiah Timem Skoldem. Z této kolaborace nakonec vznikla v roce 2009 jen jedna jediná deska "Skold Vs. KMFDM", aby se pak Konietzko opět vrátil k osvědčené rutině.

Rutinně zní i novinka "Paradise", ovšem v tomto případě to není myšleno hanlivě. Víte sice jasně, co od ní očekávat, ale přesto vás dokáže přesvědčit svou energií a vnitřní sílou, kterou má v sobě. Na to ostatně měli KMFDM vždycky čich a i proto jsou (nejpozději od alba "Money" z roku 1992) nazýváni evropskými Minstry. Oproti partě Ala Jourgensena sice nejsou tak tvrdí a není z nich cítit ten sebedestruktivní drogový smrad, ale i oni dokáží rozpoutat pořádné peklo. Pokud jste si tedy zvykli, či dokonce máte rádi od KMFDM hru na jistotu, je deska "Paradise" přesně tím albem pro vás.

Jako rána mezi oči působí Konietzkův vpád do alba v podobě úvodní "K.M.F.", která zní jako kdyby vypadla z dílny Marilyna Mansona někde v období alba "The Golden Age Of Grotesque". Možná jsou to ještě dozvuky deset let staré kooperace se Skoldem, ale tvorbu amerického šílence připomene i "No Regret", po které přichází hvězdná chvilka celé novinky, hitová "Oh My Goth". Ke slovu se totiž dostává Lucia Cifarelli, která zprvu deklamuje svůj text na pozadí hypnoticky pulsující baskytary, aby pak dokázala vystavět skvělý refrén, jenž není vlezlý a rozjíždí se lehce a pomalu jako plíživá mantra, ovšem o to víc je emotivnější. Právě s touto skladbu dosahuje album vrcholu, ovšem neznamená to, že by pak následoval pád na hubu.

KMFDM si snadno udrží posluchačovu pozornost v titulní věci, uvedenou podivně apokalyptickými klávesami, které nejvíce těží z minimalismu a rozvíjejí atmosféru podobnou Depeche Mode, aby pak čáru přes rozpočet tomuto snažení udělali pekelně nabustrované kytary a vzteklý zpěv obou hlavních představitelů. Na podobném modelu je založena i následující "WDYWB" (jež má trochu tanečnější ráz) a hlavně dvojice "Piggy" a "Distrub The Peace", čímž se album dostává ke svému druhému vrcholu. Proto možná až trochu nepatřičně působí závěr, v němž kapela počínaje "Binge Boil & Blow" najednou ztratila nit a vede album do slepé uličky. Z té se sice pokusí vymanit závěrečnou "No God", která se vlní na reggae rytmech, ovšem k formě z první poloviny desky se KMFDM rozhodně nevrací.

Konietzko a spol. na novince nezažívají svou nejhvězdnější chvilku, ale i tak dokáží nabídnout skladby, které budou patřit mezi ty lepší v jejich repertoáru. KMFDM jsou stále při síle, a i když se sem tam vkrade myšlenka na vykrádání sebe sama, mají na to možná už na jedenadvacátém vydávaném albu trochu nárok. Každopádně i při takovém počtu nahrávek nejsou parodií sebe sama.

Jan Skala             


www.kmfdm.net

YouTube ukázka - Oh My Goth

Seznam skladeb:
1. K•M•F
2. No Regret
3. Oh My Goth
4. Paradise
5. WDYWB
6. Piggy
7. Disturb The Peace
8. Automaton
9. Binge Boil & Blow
10. Megalo
11. No God

Sestava:
Sascha Konietzko - zpěv, kytara, baskytara, programování
Lucia Cifarelli - zpěv, klávesy
Andee Blacksugar - kytara
Andy Selway - bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 53:37
Label: Metropolis
Země: Německo
Žánr: industrial rock/metal

Diskografie:
1984 - Opium
1986 - What Do You KKnow, Deutschland?
1988 - Don`t Blow Your Top
1989 - UAIOE
1990 - Naïve
1992 - Money
1993 - Angst
1995 - Nihil
1996 - Xtort
1997 - Symbols
1999 - Adios
2002 - Attak
2003 - WWIII
2005 - Hau Ruck
2007 - Tohuvabohu
2009 - Blitz
2011 - WTF?!
2013 - Kunst
2014 - Our Time Will Come
2017 - Hell Yeah
2019 - Paradise

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 29.01.2020
Přečteno: 1056x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10128 sekund.