PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SONUS CORONA - Time Is Not On Your Side

Skupina Sonus Corona vznikla v roce 2011 ve Finsku, ale v kompletní sestavě byla až o dva roky později. Prvním albem se mohla pochlubit na sklonku roku 2015, nahrávka nesla jméno skupiny a byla vydána samonákladem. Po čtyřech letech se Sonus Corona přihlásili s deskou „Time Is Not On Your Side“. Ačkoliv důležitý je samozřejmě hudební obsah nahrávky, první výtka letí na adresu nepříliš vzhledného obalu.

Album je určeno pro naprosté progové fanoušky. A to takové, kteří nepotřebují nic originálního, či osobitého, ale zkrátka mají rádi dobře zahraný prog metal. Takoví přesně Sonus Corona jsou. Už od první skladby „Induction“ se prezentují jako výborní muzikanti, kteří žánru rozumí a mají ho moc rádi. Finové se věnují spíše melodickému progresivnímu metalu a tak nečekejte žádné divoké žánrové zvraty či něco extrémního. Jistě, některé riffy dokáží i pokousat, ale jedná se o pohodový poslech. Možná až moc. „Unreal“ nabídne spoustu melodií a nápadů, které jste již mohli slyšet u spousty jiných kapel. Povedené je rozhodně zapojení klavíru, který výborně kooperuje s rytmikou a kytarami.

Nejpozději u skladby „The Refuge“ (vydané jako singl v roce 2017) se silně vtírá myšlenka, že Soonus Corona jede stále to samé dokola. Písně jsou v podobném tempu, mají podobný průběh, zní ploše a co je asi největší škoda, posluchač z nich nemá žádné emoce. Zpěvák Timo není špatný, ale právě jeho projev nemá dostatečný drive a sílu. Změna přijde se „Swing Of Sanity“, která přesně dle svého názvu nabídne trochu swingového rytmu. Je to vítané osvěžený nahrávky. Vybočuje rovněž krátká akustická balada „Illusions“, která trochu připomene náladu staré balady z grungeového období. Dokonce i Timo zde předvádí velice dobrý výkon a jeho hlas k písni skvěle pasuje.

Povedený střed alba potvrzuje jeho největší hitovka - titulní skladba, která jako jediná má ambice uvíznout v paměti na delší čas. Zároveň potvrzuje největší problém desky. Je ohromná škoda, že ostatní písně v sobě nemají tuhle přidanou hodnotu – tedy zapamatovatelnost, důvod vracet se k nim. Instrumentálka „Moment Of Reckoning“ je ukázkou muzikantských dovedností a songem, jenž prostě dělá skoro každá progresivní skupina. Trochu zklamáním je závěrečná devítiminutová „Here“. Od takového opusu člověk od progové kapely očekává něco speciálního. Jistě, zde je ženský zpěv (velice krásný) a první dvě minuty je skladba skutečně povedená, ale pak sklouzne do zajetých kolejí a nepřidává nic zajímavého.

„Time Is Not On Your Side“ je dobře zahraná prog metalová deska. Nabídne i několik dobrých písní, ale jako celek působí trochu šedivě. V záplavě vydávaných nahrávek si na ni zkrátka za pár dní nevzpomenete.

Tomáš Marton             


FB SONUS CORONA

YouTube ukázka - Illusions

Seznam skladeb:
1. Induction
2. Unreal
3. The Refuge
4. Swing of Sanity
5. Oblivion
6. Time Is Not on Your Side
7. Illusions
8. Moment of Reckoning
9. To the Ground
10. Fading
11. Here

Sestava:
Timo Mustonen - zpěv
Ari Lempinen - kytara, zpěv
Harri Annala - kytara
Aki Niemi - baskytara
Esa Lempinen - klávesy
Rasmus Raassina - bicí

Rok vydání: 2019
Čas:57:25
Label: Inverse Records
Země:Finsko
Žánr: Progresivní metal

Diskografie:
2015 - Sonus Corona
2019 - Time Is Not On Your Side

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.01.2020
Přečteno: 852x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09048 sekund.