NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Ian PARRY - In Flagrante Delicto

Představitelé evropského progresivního rock/metalu devadesátých let Elegy jsou sice nejznámější zastávkou v hudební kariéře nizozemského zpěváka Iana Parryho, tento se však dlouhodobě věnuje i své sólové kariéře. Tu rozjel na počátku devadesátých let, ještě v době, než u „evropských Dream Theater“ nahradil původního vokalistu Eduarda Hovingu. Do Elegy nastupoval v době jejich vrcholu, kdy měli aktuálně na kontě přelomové třetí album „Lost“, se kterým si v progresivních kruzích vydobyli velice silnou pověst. Parryho první počin v jejich řadách byla neméně proslulá „State Of Mind“, se kterou dokázali, že se v případě „Lost“ nejednalo jen o jednoalbové vzplanutí a že kapela má do budoucna co říct. Ovšem následující jízda byla už jen krátká. Přestože tato kapela dodnes funguje a sem tam koncertuje, staví už jen na vlastní minulosti. Přes další skvělou nahrávku „Manifestation Of Fear“ z roku 1998 se dostala ke dvěma dalším albům, z nichž se „Principles Of Pain“ ukázalo být tím posledním.

Parry pak nastartoval znovu sólovou kariéru, kterou kvůli angažmá u Elegy v polovině devadesátých let přerušil. S počinem „Visions“ navázal na svou předchozí práci, která byla mnohem méně metalově orientovaná a spíše mísila progresivní rock s AOR a trochou nezbytného metalového pnutí. Mnohem více než na dravost se Parry na sólové dráze soustřeďuje na svůj hlas. Je samozřejmě velmi dobrým zpěvákem, přestože nedisponuje tak charismatickou barvou vokálu jako například James LaBrie ze zmíněných Dream Theater, ale i tak je velmi dobře rozpoznatelný od zástupu průměrných vokalistů podobného ranku. Nikdy ale nepatřil k absolutním výškařům a přestože má patřičný rozsah, patří spíše do kategorie vokalistů, které obdivují spíš ikony jako Lou Gramm (Foreigner) nebo Steve Perry (Journey) než heavymetalové horolezce.

Podobně jako jeho předchozí čtyři nahrávky (tři z devadesátých let a „Visions“ z roku 2006) je na tom i novinka „In Flagrante Delicto“. Ani na ní nečekejte přehlídku tvrdých kytarových riffů, teatrálních vokálních kreací a ostrých progresivně metalových kompozic. Jasno je hned od úvodní „Spaceman“, kde je důležitý elektronický prvek, jenž začne skladbu rozvíjet do poklidných temp, v nichž stejně důležitou roli hrají kytary, Parryho zpěv i fanfárové klávesy ve stylu osmdesátých let (zde si člověk vzpomene na dávnou práci Gregga Giuffrii v House Of Lords). „Travellers (Across The Unknown Universe) je nejrockovější kompozicí na albu, která by se dala s trochou nadsázky umístit i na libovolné album Elegy Parryho éry, ovšem od titulní „In Flagrante Delicto“ Parry do hudby začne přidávat stále více elektroniky a tanečních prvků. Kytary hrají stále důležitou roli, ale jejich vliv na finální výsledek se spíš vyrovnává s různými studiovými technologiemi.

Právě „In Flagrante Delicto“ je největší hit alba, má výrazný refrén s agresivní linkou (zde je slyšet drobný vliv Rammstein) a potenciál stát se koncertní stálicí. Podobně je na tom i „Impulse“, kde opět důležitý vliv hraje taneční spodek, na který se vrství kytarové riffy, i dva svižné hity „Ingenious“ a „Wish“, vedené v AOR stylu, které sice postrádají skladatelského génia Foreigner, ale i tak působí velice příjemným dojmem. Trochu hůře na tom jsou nevýrazné kompozice v závěru alba „Fly“ a „The Day We Stop Dreaming“. Z nich je cítit jistá skladatelská bezradost, podobně jako z vlezlé „Fool`s Paradise“, kde posluchače spolehlivě odradí její nefunkční refrén, který se chce za každou cenu zalíbit, ale efekt je spíše opačný. Závěr v podobě „So Far So Good“ zakončuje album v dobrém duchu, v ní se Parrymu vrací forma z první poloviny desky.

„In Flagrante Delicto“ je spíše připomínkou Parryho jeho jména, na které v posledních letech (stejně jako na Elegy) už padal prach. Není to žádná převratná kolekce, ale vcelku příjemná sbírka deseti nekonfliktních skladeb. Ukzauje, že Parry umí experimentovat s elektronikou, složit dobrý kytarový riff, ale vrcholům jeho kariéry (zejména albu Elegy „State Of Mind“) může konkurovat jen stěží.

Jan Skala             


www.ianparry.com

YouTube ukázka - In Flagrante Delicto

Seznam skladeb:
1. Spaceman
2. Travellers (Across the Unknown Universe)
3. In Flagrante Delicto
4. Fool`s Paradise
5. Impulse
6. Ingenious
7. Wish
8. Fly
9. The Day We Stop Dreaming
10. So Far So Good

Sestava:
Ian Parry - zpěv, kytara, klávesy, programování

Rok vydání: 2020
Čas: 40:47
Label: Metal Mind
Země: Holandsko
Žánr: prog rock/AOR

Diskografie:
1993 - `Symphony Of Dreams
1994 - Artistic Lincence
1995 - Thru The Looking Glass
2006 - Visions
2020 - In Flagrante Delicto

Foto: archiv umělce


Vydáno: 14.04.2020
Přečteno: 1144x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09037 sekund.