PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Mike TRAMP - Second Time Around

Aktuální sólová tvorba zpěváka Mikea Trampa může vlastně překvapit jen někoho, kdo si jeho jméno stále a výhradně spojuje pouze s jeho nejslavnější štací, americkou hairmetalovou legendou White Lion. Ovšem ten, kdo sleduje i jeho sólovou dráhu, od třiadvacet let starého debutu „Capricorn“, naprosto přesně ví, jak bude znít i jeho „nová“ sólovka „Second Time Around“. Tramp už se vymezil vůči světu White Lion, když comeback, který udělal před více než deseti lety s muzikanty, kteří nebyli v klasické sestavě, považuje za velmi nešťastný. Dnes je z něho klasický rockový písničkář s jasně rozpoznatelným stylem a rukopisem, jenž korunuje jeho hlas, patřící v rockových dějinách k těm nejcharismatičtějším.

Že je pojem „nová sólovka" v uvozovkách, není náhoda. Ono by se totiž v případě „Second Time Around“ dalo v klidu odkázat na deset let starou recenzi alba „The Rock N`Roll Circuz“ a věděli byste o novince naprosto vše. Tramp se totiž uchýlil k svéráznému, až podivnému kroku, protože na desku, kterou nejprve jeho management představoval jako novinku, umístil výhradně skladby, které před deseti lety vydal na „The Rock N`Roll Circuz“. Sice zde v trochu odlišném pořadí, s vylepšeným soudobým zvukem a mírně pozměněnými aranžemi, ale v zásadě podobně znějící. Že by nedostatek invence a nové inspirace? Z toho Trampa podezírat nemůžeme, vždyť mnohokrát v minulosti dokázal, že je to skutečně velký umělec.

„Často poslouchám svá stará alba a říkám si, že jsem to měl zazpívat jiným způsobem nebo trochu změnit melodii. Sice uznávám, že jsem vždy tvořil tak, aby to v tu chvíli bylo to nejlepší, co jsem mohl udělat. Život nedává moc druhých možností, ale pokud se vám jich dostane, můžete se považovat za šťastnou osobu. Teď to bylo, jako kdyby se mi otevřely nové dveře,“ vysvětlil situaci Mike Tramp. Možná tím i zodpověděl otázku, proč se rozhodl pro remake díla „The Rock N`Roll Circuz“, které v jeho diskografii nepatří mezi ty zrovna nejlepší a nejžádanější. Svou kvalitu „The Rock N`Roll Circuz“ samozřejmě mělo, na to je Tramp moc dobrý muzikant, aby předložil něco polovičatého, ale vydal už lepší alba. Proč se tedy nepokusit dát skladbám nový život a novou energii?

To se nakonec docela povedlo. Z původní kolekce zpěvák vypustil dvě skladby – nevýraznou „Sunshine“ a zbytečnou kovbojskou odrhovačku „The Wiseman“, a nakonec i intro „Enter The Circuz“, které by se na novinku stejně moc nehodilo. „Second Time Around“ tak zkrátil na desítku skladeb, čímž desku udělal sevřenější, hitovější a lépe poslouchatelnou. Letmý, průzkumný poslech sice neodhalí moc rozdílů (pokud se nebavíme o zvuku), v čem Tramp skladby změnil, ale postupné objevování nabízí stále více momentů, které zní přece jen líp než na „The Rock N`Roll Circuz“. Jaký to kontrast s dávnou kolekcí „Remembering White Lion“, kde Tramp přehrál velice nešťastným způsobem staré skladby své slavné kapely. „Second Time Around“ totiž dává oproti „Remembering...“ smysl.

Pokud pomineme „Lay Your Guns Down“, která se svou barově bluesovou náladou nefungovala ani před deseti lety, mají nové skladby nyní hitovější charakter. Nová tvář prospěla například baladické „Anymore“, přestože z ní nové „When The Children Cry“ nikdy nebude, zato druhá balada „When She Cries“, kterou Tramp napsal den po narození své dcery Isabel v roce 2005, na „Second Time Around“ rozkvetla do nebývalé krásy a může konkurovat těm nejlepší baladám, jaké kdy tento dánský zpěvák napsal. I rychlejší skladby typu „All Of My Life“, „Highway“, „The Road“ nebo ultimátní hitovka „Back To You“ zní energičtěji a vycizelovaněji než před deseti lety, takže posluchač pak může konstatovat, že „Second Time Around“ smysl má a že Tramp skutečně na skladbách zapracoval.

Zklamáni tedy budete pouze v případě, že jste od „Second Time Around“ čekali nové skladby. Ty si nechává tento zpěvák až pro další kolekci. Aktuální nahrávka tak může sloužit především pro krácení dlouhých chvil v době koronavirových omezení, protože, jak už to u Trampa bývá zvykem, dokáže se svou hudbou pohladit po duši a ukázat, proč může být řazen mezi velké osobnosti rockových dějin.

Jan Skala             


www.miketramp.dk

YouTube ukázka - The Road

Seznam skladeb:
1. All Of My Life
2. The Road
3. Anymore
4. Come On
5. Between Good And Bad
6. Lay Down Your Guns
7. Highway
8. No Tomorrow
9. Back To You
10. When She Cries

Sestava:
Mike Tramp - zpěv, kytara, klávesy
Oliver Steffensen - kytara
Soren Andersen - kytara
Claus Langeskov - baskytara
Morten Hellborn - bicí

Rok vydání: 2020
Čas: 49:21
Label: Target Records
Země: Dánsko
Žánr: hard rock/pop rock

Diskografie:
1997 - Capricorn
2002 - Recovering The Wasted Years
2003 - More To Life Than This
2004 - Songs I Left Behind
2010 - The Rock N`Roll Circuz
2011 - Stand Your Ground
2013 - Cobblestone Street
2014 - Museum
2015 - Nomad
2017 - Maybe Tomorrow
2019 - Stray From The Flock
2020 - Second Time Around

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 14.06.2020
Přečteno: 1102x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09953 sekund.