NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




METALLICA - S&M 2

Metallica si dnes může dovolit úplně cokoliv. Prošla jí nesmyslná kooperace s Lou Reedem v podobě otřesné desky „Lulu“, prošel jí zprasený zvuk „Death Magnetic“ i umístění „Nothing Else Matters“ do nové disneyovky, projde jí bezesporu i druhý díl spolupráce se sanfranciským symfonickým orchestrem „S&M 2“ a prošlo by jí i album, na kterém by byl jen Ulrichův prd s přibaleným smradem. Ale podívejme se na „S&M 2“, která se v době, kdy Metallica nemůže být koncertně činná, dostává na pulty krámů. Ani tentokrát (na rozdíl od poslední studiovky „Hardwired To Self-Destruct“) z toho Metallica nevyjde nijak valně. Jenže na to si už zarytí příznivci éry Cliffa Burtona dávno zvykli a ti ostatní si ji stejně pořídí, protože to prostě je Metallica. Ovšem i jim pravděpodobně dojde, že opakovaný vtip přestává býti vtipem.

Když v roce 1999 vyšla jednička „S&M“, byl to krok, který dával smysl. Devadesátá léta přála experimentům a Metallica, která to za desky „Load“ a „Reload“ docela schytala, si potřebovala napravit reputaci a přijít s něčím novým, co znovu dokáže, že právě ona je pionýrem celé scény. Někým, kdo zase ukáže další směr či rozměr metalové hudby. „S&M“ stavěla samozřejmě především na starých hitech, které se povedlo převést do symfonické podoby. Nebylo to tak, jako když v roce 1970 vydali Deep Purple „Concerto For Group And Orchestra“, na které jednu část hrála kapela sama a druhou orchestr. Tady hrálo všechno dohromady a i přes opávněné výtky o nabubřelosti a zbytečných bombastických aranžích měla tahle první spolupráce se sanfranciským orchestrem smysl. Byla totiž první a proto musela být zajímavá...

Jenže uběhlo dvacet let a vydala „St. Anger“, podivný pokus o moderní metal, který zabil děsivý zvuk, vydala „Death Magnetic“, kajícný návrat někam do dob „...And Justice For All“, který opět s hrozným zvukem ukázal, že Metallica dost vykrádá sama sebe, a vydala „Hardwired To Self-Destruct“, desku velmi dobrou, v případě, že si odmyslíte, že ji nahrála kapela, která má na kontě „Master Of Puppets“ a „Ride The Lightning“. To není bilance zrovna pilné kapely, ale Metallica nemusí nikam pospíchat. Co jí totiž netlačí, je nedostatek peněz. Ovšem znáte to, čert vždycky sere na větší hromadu… Proto „S&M 2“ je hlavně o penězích, tahaných z kapes fanoušků. Žádný jiný smysl její vydání nemá. Všechno, co chtěla Metallica k danému tématu říct, zaznělo už v roce 1999. A tak to také mělo zůstat…

Kromě setlistu, který tentokrát zahrnuje i skladby z „Death Magnetic“ a především z „Hardwired To Self-Destruct“ se zde neobjevuje nic nového, natož dobře poslouchatelného. Za dvacet let od první „S&M“ se spojení metalové hudby a symfonična stalo zprofanovaným prvkem, který vás dnes nejenže neohromí, ale který už dávno nudí. A Metallice v roce 2020 tento kabátek nesluší. Co se dá ještě poslouchat v úvodní instrumentálce „The Call Of Ktulu“ začíná ve „For Whom The Bell Tolls“ (skladba sama o sobě je geniální...) jít pěkně na nervy. Žádný nový rozměr tato klasika z roku 1984 nedostává, spíše působí překombinovaně a její původní agresivitu a ráz geniality symfonický orchestr doslova zabíjí. V té chvíli už víte, že „S&M“ model 2020 fungovat nebude. Snesitelné symfonické manýry jsou v „The Day That Never Comes“ (kromě závěrečné části), ovšem v její starší sestřičce „One“ už doslova tahají za uši, když jsou zvukově vytaženější než Ulrichovy kulometné kopáky. Právě rychlé věci jako „Master Of Puppets“ nebo novější „Moth Into Flame“ těmito novými aranžemi vysloveně trpí. Asi by ani tak nevadilo, že prvotní energie skladeb se skrývá pod smyčcovými nánosy, ale především si člověk klade otázku, proč vlastně tyto verze poslouchat, když původní jsou mnohem lepší a dotaženější. Zbytečné jsou i oba největší hity, čili baladická „Nothing Else Matters“, kde nakonec orchestr tolik nevadí, ale skladbě samotné nic nepřidává, a „Enter Sandman“, kde se opět patetický kýč dodaný symfoniky rozjede na plné obrátky.

Fakt, že se „S&M 2“ ihned po vydání vyhoupla na čtvrtou pozici v americkém oficiálním žebříčku (ve Velké Británii se dostala na druhou příčku, v Austrálii dokonce na samé čelo hitparády), svědčí o tom, jak disciplinovaní fanoušci Metallicy jsou. Kapela jim může nabídnout sebevětší odpad a vždycky se to bude kupovat ostošest. „S&M 2“ nic hodnotného nepřináší. Včetně trochu unaveného projevu Jamese Hetfielda, který byl v době natáčení už jednou nohou v protialkoholní léčebně. Na tuhle desku proto zapomeňte a sáhněte radši po čemkoliv ze zlatých časů kapely. Tam se oproti této kolekci dočkáte skutečně velkých věcí.

Jan Skala             


www.metallica.com

YouTube ukázka - For Whom The Bell Tolls

Seznam skladeb:
CD 1:
1. The Ecstasy Of Gold
2. The Call Of Ktulu
3. For Whom The Bell Tolls
4. The Day That Never Comes
5. The Memory Remains
6. Confusion
7. Moth Into Flame
8. The Outlaw Torn
9. No Leaf Clover
10. Halo On Fire

CD 2
: 1. Intro To Scythian Suite
2. Scythian Suite, Opus 20 II: The Enemy God And The Dance Of The Dark Spirits
3. Intro To The Iron Foundry
4. The Iron Foundry, Opus 19
5. The Unforgiven III
6. All Within My Hands
7. (Anesthesia) Pulling Teeth
8. Wherever I May Roam
9. One
10. Master Of Puppets
11. Nothing Else Matters
12. Enter Sandman

Sestava:
James Hetfield - zpěv, kytara
Kirk Hammett - kytara
Robert Trujillo - baskytara
Lars Ulrich - bicí

Rok vydání: 2020
Čas: 143:25
Label: Blackened Records
Země: USA
Žánr: symphonic metal

Diskografie:
1983 - Kill`Em All
1984 - Ride The Lightning
1986 - Master Of Puppets
1988 - ...And Justice For All
1991 - Metallica
1996 - Load
1997 - Reload
1999 - S&M
2003 - St. Anger
2008 - Death Magnetic
2016 - Hardwired... To Self-Destruct
2020 - S&M 2

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 19.09.2020
Přečteno: 4154x




počet příspěvků: 25

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Mě to docela...30. 09. 2021 16:41 mr.deadhead
MegadethS albem Countdown...21. 09. 2020 16:31 2:Sanntrik
MetallicaProstě alba z...20. 09. 2020 19:38 Metal fan
Megadeth sa...20. 09. 2020 19:15 sanntrik
Black album a sláva.Nemůžu si pomoct...20. 09. 2020 15:04 lukáš


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09599 sekund.