ACCEPT - Humanoid
Kdykoliv o sobě dá tato německá legenda vědět, je...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...

ACCEPT - Humanoid
ja jsem jsi tu desku pustil s nadsenim ale po 4...

ACCEPT - Humanoid
Za Humanoida bych akceptoval :-) hodnocení přesně...

ACCEPT - Humanoid
Tak tohle se asi nedá hodnotit. V podstatě mají...

ACCEPT - Humanoid
A cenu za najvtipnejšiu recenziu získava:

PEARL JAM - Dark Matter
Savarip: bavil som sa s tebou tupče? :-)

PEARL JAM - Dark Matter
Současná produkce Pearl Jam mi není nikterak...

PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PARADISE LOST - In Requiem

Kdyby otázka zněla, jestli Paradise Lost mohou být ještě někdy tak skvělou kapelou jako v dobách “Icon” a “Draconian Times”, odpověď by byla jednoznačně negativní. Kapela si někdy před patnácti lety mysleia, že se jí povede navázat na nit, kdysi přetrženou výtryskem kreativity a vodopádem experimentů, a proto se na minulém albu “Paradise Lost” skoro až kajícně vrátila ke stylu, který hrávala v polovině devadesátých let. Že už to bylo méně uvěřitelné a celkově plytké, o tom není zapotřebí diskutovat. Chyběl pocit nadšení pro novátorskou práci, vzrušení z netušeného a nakonec chyběly i stěžejní skladby. Nebyla to až tak vina kapely nebo předloženého materiálu, že “Paradise Lost” po stránce prodejní úspěšnosti byla větší tragédie, než všechny tři předchozí desky, ale spíše práce firmy Gun Records, která se ke kapele postavila zády. Nakonec přišla spása v podobě labelu Century Media, který věděl, koho láká do svých sítí a uměl Paradise Lost zajistit odpovídající podmínky.

Doba tehdy velela k všeobecnému revivalu. Ať už sedmdesátých, osmdesátých, ale i devadesátých let. Najednou se na dávné desky nekoukalo jako na přežité artefakty doby, ale spíše jako na starou klasiku. Jakékoliv experimenty se přestávaly trpět. Paradise Lost si na nich už jednou vylámali zuby, ovšem v době, kdy byly výlety za hranice daných žánrů hudby přípustné, takže návrat ke kořenům byl vlastně pochopitelný. Staří fanoušci neskrývali své nadšení, kapela byla spokojena rovněž, přestože její kurážná duše musela ve skrytu trpět. Najednou mluvila o “Icon” opět v superlativech a v rozhovorech zaznívala potřeba oprášit svůj dávný styl. Bylo to sice trochu podivné, ale Paradise Lost to mysleli skutečně vážně.

Veliký nápřah k tomu udělali právě na albu “Paradise Lost” a na dva roky mladším následovníkovi “In Requiem” vše definitivně zpečetili. Nick Holmes dokonce mluvil o nové desce jako o “Icon” pro nové tisíciletí, ovšem to se nenechte zmást. Není jím a být jím ani nemůže. Doba totiž pokročila mnohem víc, než si Paradise Lost v roce 2007 (a vlastně i v dalších letech) byli ochotni přiznat. “In Requiem” z průkopníků křížení gotického metalu a elektroniky udělala oddané dělníky stylu. V dělnické hierarchii sice patřili k těm nejlepším, dalo by se říct i mistrům, ale už nikdy nemohli dosáhnout svého vizionářského postavení. Přitom “In Requiem” je v zásadě výborná deska, lepší než byla její předchůdkyně. Paradise Lost na ní byli najednou ve svém starém stylu jako ryby ve vodě, měli opět tendenci ukázat, že dokáží mistrně zvládat fůzi gotiky a doom metalu, ale všechno bylo už o mnoho méně překvapivé a zářivé.

Pryč byl okamžik, kdy na pulty obchodů dopadlo album “Icon” a najednou z toho bylo velké pozdvižení. Když vyšlo “In Requiem”, nestalo se vůbec nic. Taková deska se od Paradise Lost čekala, přestože kapela byla ve skutečně dobré skladatelské kondici. I když začátek “Never For The Damned” nepatří k tomu, co by posluchače přibylo k zemi a ani “Ash & Debris” není bůhvíjak výstavním kusem, následující “The Enemy” nastoluje jinou ligu. Deska se z doommetalové šedi posune do jasných barev a reminiscence na minulost působí až omračujícím dojmem. Ta forma se pak táhne (tu v lepší, tu v trochu horší podobě) celou deskou.

Mezi nejlepší skladby lze zařadit bezesporu “Praise Lamented Shade”, která odhaluje krásu odkazu “Draconian Times”a tvrdší “Fallen Children”, v níž Paradise Lost nasadí nečekaně rychlé tempo a kde přichází velká chvilka pro Nicka Holmese, jenž se oproti neotesanému stylu z první poloviny devadesátých let rozezpíval a vyrostl ve zdatného pěvce. Výborně působí I “Sedative God”, která dává prostor Gregu Mackintoshovi a jeho klasickým kaskádovitým vyhrávkám. Jedinou věcí, o které se dá říct, že vybočuje ze zažitého stylu, čerpajícího z první poloviny devadesátých let, je závěrečná “Your Own Reality”, která svou náladou (ovšem nikoliv výrazem) směřuje ke kontroverzní době “One Second” a “Host”. I při své kvalitě je ale hrána na jistotu, aby se jí nezalekli fanoušci, léta volající po návratu k temně gotickému metalu.

Ty “In Requiem” dokázalo uspokojit a částečně i nadchnout, jelikož Paradise Lost plně vyslechli jejich prosby po návratu ke starým pořádkům. Ovšem ani v případě “In Requiem” se jim nepovedl na sto procent. Máme tu ale velmi dobrou desku, která ukázala, že ani post-experimentální etapa u Paradise Lost nebude marná, přestože poněkud šablnovitá. Proto pokud bychom hledali dobu, kdy tahle kapela byla skutečně velkou, museli bychom ale jít léta nazpět od téhle desky.

Jan Skala             


www.paradiselost.co.uk

YouTube ukázka - The Enemy

Seznam skladeb:
1. Never For The Damned
2. Ash & Debris
3. The Enemy
4. Praise Lamented Shade
5. Requiem
6. Unreachable
7. Prelude to Descent
8. Fallen Children
9. Beneath Black Skies
10. Sedative God
11. Your Own Reality

Sestava:
Nick Holmes - zpěv
Greg Mackitosh - kytara
Aaron Aedy - kytara
Stephen Edmondson - baskytara
Jeff Singer - bicí

Rok vydání: 2007
Čas: 45:08
Label: Century Media
Země: Velká Británie
Žánr: gothic rock/doom metal

Diskografie:
1990 - Lost Paradise
1991 - Gothic
1992 - Shades Of God
1993 - Icon
1995 - Draconian Times
1997 - One Second
1999 - Host
2001 - Believe In Nothing
2003 - Symbol Of Life
2005 - Paradise Lost
2007 - In Requiem
2009 - Faith Divides Us - Death Unites Us
2012 - Tragic Idol
2015 - The Plague Within
2017 - Medusa
2020 - Obsidian

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 17.12.2020
Přečteno: 2180x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
9/10Tretí fantastický...18. 12. 2020 15:00 Demonick
Hlavně má tah......17. 12. 2020 21:08 V.
Moje snad...17. 12. 2020 11:07 VH
Skvělá deska Čistokrevný...17. 12. 2020 6:21 David Svoboda


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0953 sekund.