IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




NECROPHOBIC - Dawn of the Damned

Zatímco Dark Funeral spí, krapet zastíněná švédská blackened deathmetalová ikona Necrophobic využila volného času během jarní fáze koronavirové epidemie a ve své pekelné sluji ukula nový kotouč „Dawn of the Damned“, který přebírá žezlo od vřele přijatého, dva roky starého (a na diskografické poměry stockholmské formace ještě úplně nezaprášeného) sourozence „Mark of the Necrogram“. Tito vyslanci temnoty, kteří se ve srovnání se svými žánrovými souputníky Behemoth v undergroundu drží více, jsou po celých třicet let činnosti věrni svému původnímu stylu; zásadovost vzhledu (ve většině) dlouhovlasých postav, oděných do kůže a hrotů a s tvářemi ozdobenými pekelným malováním jejich hudební vyjadřování dokonale dokresluje.

Nepřetržitě po celou dobu existence kapely, jež je pojmenovaná po songu Slayer, v sestavě setrvává pouze zakládající bubeník Joakim Sterner. Za úspěchem „Mark of the Necrogram“ stála staronová sestava; po menší pauze se navrátila dvojice dlouholetých kapelních kytaristů Sebastian Ramstedt a Johan Bergebäck a za mikrofon se po mnoha letech (a po incidentu Tobiase Sidegårda, který byl usvědčen z domácího násilí na své manželce a dětech) opět postavil temnověrec Anders Strokirk. Ten se v roce 1993 postaral o vokály na možná trochu opomínaném debutu „The Nocturnal Silence“ a poté se kvůli závazkům vůči kapele Blackshine rozhodl Necrophobic opustit. Chlapi ale naštěstí zůstali přáteli, a tak si teď jeho vraždícího řevu s Necrophobic můžeme užívat napotřetí. Aby těch změn v sestavě nebylo v poslední době málo, po odchodu Alexandera Friberga k sobě Švédové nyní přibírají ještě nového basáka Allana Lundholma.

Z dvojice posledních alb je „Dawn of the Damned“ to vážnější a inteligentnější, jinak kvalitou, cílevědomostí, vyhovující chytlavostí a zvukem (Fredrik Folkare opět odvedl velmi dobrou práci) si jsou tyto desky velice blízké. I o oba přebaly se postaral stejný člověk, známý Necrolord, jehož služeb Necrophobic nyní využili už potřetí (poprvé v roce 1997 při tvorbě přebalu pro „Darkside“). To hlavní v novém materiálu opět obstarávají – až virtuózní – kytary, které bez nadsázky a přibarvování excelují. Kytarové duo Ramstedt a Bergebäck dovádí jako dva rozvášnění kocouři s nepolevující chutí si to dychtivě rozdávat. Vždyť už úplně první tóny scénu otevírajícího perfektního intra věstí blyštivou kytarovou extratřídu. Tu posléze předvede ultramrazivý refrénový riff v nejnávykovějším kousku kolekce „Darkness Be My Guide“, z nějž pekelné plameny sežehující veškerou dobrotu šlehají zatraceně vysoko, nebo třeba skvělá „Mirror Black“ a její trýznivě kvílivá konstrukce. Upřímné radosti ze hry a psychické pohody si nelze nevšimnout ani v Luciferově veselici plné tanečků „The Shadows“, v nezkrotných vyhrávkách výpravné sedmiminutovky „The Return of a Long Lost Soul“ anebo v blackovější, trochu jinak laděné „As the Fire Burns“. Pomyslným vrcholem fascinujících skandinávských kytar jsou snová virtuózní sóla hraná s naprostou lehkostí, to v „The Return of a Long Lost Soul“ budiž za vzorový příklad.

„Darkness Be My Guide“ má všechno, co od blackened deathmetalového nářezu požadovat. Výborné přitažlivé riffy, bouřlivé bicí ženoucí skladbu kupředu, atraktivní sólo a parádní srozumitelný řev, který s chytlavou refrénovou melodií vede k senzační euforii. Když už jsme u vokálů, pro fanoušky thrash metalu a kapely Destruction bude jistě zajímavá „Devil´s Spawn Attack“, kde si zahostoval Schmier.

Silný hit „Tsar Bomba“ nebo houpavější nádhera „Requiem for a Dying Sun“ z minulého „Mark of the Necrogram“ nacházejí své rovnocenné parťáky. „Dawn of the Damned“ je vypiplaná, důrazná, bezohledná pekelná jízda s osvěžujícími tempově kontrastními průniky, kouzelným charismatem, skvělou kytarovou vytříbeností a výbornou produkcí, která vsadila na jistoty svého předchůdce a která se bez sebemenších zádrhelů sype nezadržitelně vpřed. Necrophobic to mají těžce na háku a je až s podivem, že se při takových kvalitách a ambicích drží celkem v ústraní.

Peťulín             


www.necrophobic.net

YouTube ukázka – Mirror Black

Seznam skladeb:
1. Aphelion
2. Darkness Be My Guide
3. Mirror Black
4. Tartarian Winds
5. The Infernal Depths of Eternity
6. Dawn of the Damned
7. The Shadows
8. As the Fire Burns
9. The Return of a Long Lost Soul
10. Devil´s Spawn Attack

Sestava:
Anders Strokirk – zpěv
Sebastian Ramstedt – kytara
Johan Bergebäck – kytara
Allan Lundholm – baskytara
Joakim Sterner – bicí

Rok vydání: 2020
Čas: 47:57
Label: Century Media
Země: Švédsko
Žánr: blackened death metal

Diskografie:
1993 – The Nocturnal Silence
1997 – Darkside
1999 – The Third Antichrist
2002 – Bloodhymns
2006 – Hrimthursum
2009 – Death to All
2013 – Womb of Lilithu
2018 – Mark of the Necrogram
2020 – Dawn of the Damned

Foto: archiv kapely


Vydáno: 06.11.2020
Přečteno: 1425x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0882 sekund.