CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Není důležité kdo kapelu založil a kdy do ní kdo...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: S tím oprávněním vlastnit značku je to...

ACCEPT - Humanoid
O minulém albu jsem po prvním poslechu...

ACCEPT - Humanoid
Páčila sa mi predchádzajúca doska, páči sa mi aj...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : To, že si Pařízek zaregistroval jako...

ACCEPT - Humanoid
Já chápu, že to každý má trochu jinak, ale aby...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: Ok, díky za vyjasnění, pokud je to tak,...

ACCEPT - Humanoid
Accept mám rád, včetně éry s Tornillem. Bohužel...

MOTÖRHEAD - Kiss Of Death
Dobrá deska, 5 výborných skladeb, zbytek průměr...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : situace mezi ex. cleny Citronu (...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SEVENDUST - Blood & Stone

Kdeže zlaté časy jsou… Doba, kdy byli Sevendust považováni za dobrou a inspirativní kapelu, která slavila úspěch napříč Spojenými státy (Evropě zůstávalo jejich kouzlo spíše utajené) a sbírali různá ocenění a zlaté desky, je pryč a poslední roky jako kdyby Sevendust žili jen z podstaty. Čert vem to, že tahle kapela nebyla nikdy nijak zvlášť originální, ale po přelomu milenia přece jen uměla napsat dobrou skladbu, ze které sem tam i vykřesala slušný hit. Tehdy se Sevendust trefili do vkusu doby, jejich mix nu-metalu a post-grunge měl své kouzlo. Jenže vše se rychle oposlouchalo, obzvlášt, když Sevendust sjeli do jakéhosi plytkého alternativního metalu, který kořenili těmi nejprovařenějšími postupy moderního hard rocku s melodiemi a lá Nickelback nebo Theory Of A Deadman.

Vše se zlomilo, když se vrátil kytarista Clint Lowery a album „Cold Day Memory“ nenaplnilo ambice do něj vkládané. Postupem se Sevendust stalo, to co třeba kolegům Papa Roach - ztráceli původní energii a když se pokusili vrátit se ke kořenům, vše znělo moc bezpečně a otupěle. Poslední dvě desky „Kill The Flaw“ a „All I See Is War“ jen potvrdily fakt, že je tahle kapela v krizi a už nikdy nenaváže na velmi dobrá díla jako debut nebo „Home“. Sice se sem tam dostavil nějaký hitparádový úspěch, ale ani ten nemohl přehlušit chátrající formu kapely. O odrážení ode dna nakonec není ani novinka „Blood & Stone“, přestože kapela na ní přece jen ukazuje trochu silnější tvář. Ale co si budeme povídat, na vyskakování to není ani tentokrát.

„Blood & Stone“ vlastně pokračuje v trendu, který nastavila alba z poslední desetiletky. Sevendust opět spíše tápou, ale v některých skladbách jako kdyby se možná objevilo světlo na konci tunelu. Kapela si totiž dala nejvíce záležet na své největší bolístce posledních let a to na pomalých skladbách, které tentokrát nezní až tak unyle jako na předchozích deskách. Ba co více, v případě „Feel Like Going On“ se jim dokonce jim dokonce povedlo přinést skutečně kvalitní kompozici, jež má specifickou snovou atmosféru, což je rozhodně k dobru věci. „Nothing Left To See Here Anymore“ si sice vede o něco hůř, ovšem ani zde se ještě nejedná o bůhvíjaký propadák. Bídou zůstává z pomalých věcí nakonec jen „Alone“, která zase zhusta otravuje provařenými post-grungeovými postupy a milionkát slyšenými melodiemi. Je to největší, i když ne úplně jediný přešlap této desky.

Problém je totiž také v tom, že Sevendust ani na „Blood & Stone“ nedokázali přijít s úderným hitem, který by jim vrátil někdejší pozice. Skladby „Blood From A Stone“, „Love“, „Kill Me“ a především „Criminal“ se vyznačují dobrými nápady, které stojí výše nad hlušinou typu úvodní „Dying To Live“, „Desperation“ nebo „Against The World“. Ty jednoznačně ukazují, že Sevendust stále ještě nejsou z nejhoršího venku. Co je ale na celé věci nejhorší, to je závěrečná „The Day I Tried To Live“. Ta kvalitativně stojí nad zbytkem alba, vyčnívá melodiemi, skvělou atmosférou i rozevlátým vokálním projevem Lajona Witherspoona. Smutnou skutečností však je, že právě tuhle skladbu už před čtvrt stoletím napsali Soundgarden pro své album „Superuknown“ a jejím zařazení na „Blood & Stone“ (jako pocta zesnulému Chrisovi Cornellovi) si Sevendust prokázali službu spíše medvědí…

Pro Sevendust může být malou útěchou, že po veskrze průměrných posledních albech nabízí „Blood & Stone“ o trochu lepší materiál, přestože k dokonalosti mu chybí opravdu mnoho. Pokud se na této desce blýská na lepší časy, jsou ty záblesky pořád ještě slabé a ve veliké dálce. Uvidíme, jestli se tahle kapela ještě někdy vzchopí.

Jan Skala             


www.sevendust.com

YouTube ukázka - Dying To Live

Seznam skladeb:
1. Dying To Live
2. Love
3. Blood From A Stone
4. Feel Like Going On
5. What You`ve Become
6. Kill Me
7. Nothing Left To See Here Anymore
8. Desperation
9. Criminal
10. Against The World
11. Alone
12. Wish You Well
13. The Day I Tried To Live

Sestava:
Lajon Witherspoon - zpěv
Clint Lowery - kytara
John Conolly - kytara
Vince Hornsby - baskytara
Morgan Rose - bicí

Rok vydání: 2020
Čas: 49:18
Label: Rise Records
Země: USA
Žánr: alternative rock/metal

Diskografie:
1997 - Sevendust
1999 - Home
2001 - Animosity
2003 - Seasons
2005 - Next
2007 - Alpha
2008 - Chapter VII: Hope And Sorrow
2010 - Cold Day Memory
2013 - Black Out The Sun
2015 - Kill The Flaw
2018 - All I See Is War
2020 - Blood & Stone

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.12.2020
Přečteno: 982x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0893 sekund.