CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Není důležité kdo kapelu založil a kdy do ní kdo...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: S tím oprávněním vlastnit značku je to...

ACCEPT - Humanoid
O minulém albu jsem po prvním poslechu...

ACCEPT - Humanoid
Páčila sa mi predchádzajúca doska, páči sa mi aj...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : To, že si Pařízek zaregistroval jako...

ACCEPT - Humanoid
Já chápu, že to každý má trochu jinak, ale aby...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: Ok, díky za vyjasnění, pokud je to tak,...

ACCEPT - Humanoid
Accept mám rád, včetně éry s Tornillem. Bohužel...

MOTÖRHEAD - Kiss Of Death
Dobrá deska, 5 výborných skladeb, zbytek průměr...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : situace mezi ex. cleny Citronu (...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MACABRE - Carnival Of Killers

Američané Macabre nepatří mezi nejpilnější kapely na scéně, ale když přece jen něco vydají, jedná se v undergroundových kruzích vždy o událost. A to ze dvou důvodů. Kapela si totiž vysloužila pozornost zejména opěvováním masových vrahů, za druhé proslula tím, že je schopna na svůj mix death a thrash metalu roubovat skoro až infantilní dětské popěvky, které na jednu stranu vyloudí pobavený úsměv na tváři, na stranu druhou dokreslují až strašidelnou atmosféru jejich alb. Přestože se Macabre se svými alby nikdy nijak zvlášť nenáprali, jsou velice schopní muzikanti, využívající nelimitovaných možností, které jim hudba nabízí k výletům například do progresivních vod, či na opačnou stranu hudebního spektra k přímočarému punku. To všechno z nich dělá sice neuchopitelné šílence, ale dodává to jejich nahrávkám až nebývalou pestrost.

Přestože si kapela dopřávala během své dlouhé existence od roku 1985 několik delších pauz, teď už si jejich fanoušci mohli myslet, že je s nimi amen. Poslední deska „Grim Scary Tales“ vyšla v roce 2011, a i když rok na to ještě kapela předložila kompilaci „Slaughter Thy Poser“, nastalo dlouhé ticho. Nebylo přerušované ani singly, EP nebo splitky, což byla v minulosti specialita Macabre. Jen ticho, které bylo postupem let až zneklidňující. Že by vyschla studnice nápadů a došla zdánlivě nevyčerpatelná témata? Ohlášení desky "Carnival Of Killers“ proto bylo docela překvapivé. Budou mít Macabre ještě po letech co říct? Nebude působit jejich tvorba už přežitě? Dokáží i ve svých letech, kdy mají na hrbu pět křížků, působit stejně věrohodně jako v rozpuku mládí? Otázek bylo mnoho a odpověď přišla před pár týdny. A byla rázná…

Macabre se totiž nemění. Nečekejte proto od nich krok do neznáma, ani změnu v jejich vražedné filozofii. „Carnival Of Killers“ je (na jejich poměry) velmi konzervativní deska, která sice může dosahovat kvalit předchozích nahrávek, ale už jí definitivně chybí jakýkoliv moment překvapení. To je skutečnost, která je této trojici z Chicaga vyčítána už delší dobu a fanoušci, kteří se s tímto faktem ještě nesmířili, budou mít pravděpodobně s „Carnival Of Killers“ problém. Kapele však bohatě postačí, že s deskou zasytí své skalní fanoušky. Těm se dostane obvyklé porce ztřeštěné hudby, jejíž základ stále zůstává u death metalu, ale znovu se na něj roubují zdánlivě nesourodé aspekty. Všechny skladby tak (kromě textů, které se opět zaobírají klasdický tématy vražd a dalších nechutností) spojuje hlavně hlas frontmana Lance Lencioniho, který si říká Corporate Death.

Na Macabre byli vždy nejzajímavější jejich úlety a avantagrdní výlety. Proto největším „hitem“ alba bude naprostá šílenost „Stinky“, kterou odstartuje brutální deathmetalová kytara, hardcorová sloka skladbu vrhne jiným směrem, než vše utne dětský popěvek (zpívaný však Corporate Deathem), jenž dá skladbě až rozvernou náladu. Tou disponují i čistě punkové věci „Them Dry Bones“ a „Warte Warte“ (ta je dokonce zpívaná v němčině a text se odehrává v Hannoveru), využívající odkazu i velikánů Ramones. Tyto skladby jsou v kontrastu k tvrdším a mnohem metalovějším skladbám, z nichž nejdivočejší a nejtemnější je „The Lake Of Fire“. Nejmonumentánější stránku věci zastupuje závěrečná „The Murder Mack“. Ovšem všechno tohle jsou důvěrně známé tváře chicagských šílenců, tudiž ani zde nelze čekat žádné překvapení či novum.

„Carnival Of Killers“ fanoušky kapely zasytí, ovšem ty, co nejsou s Macabre už dlouhá léta naladěni na stejnou vlnu, nechá bezpečně chladnými. Momenty, kdy na albech „Sinister Slaughter“ nebo „Dahmer“ (po kom je asi tahle deska tak pojmenovaná?), dokázala tahle parta šokovat a měnit pravidla metalové hudby, jsou už dávno pryč. Z tohohle pohledu předkládají Macabre na „Carnival Of Killers“ vlastně jen rutinní práci. Ta je však stále dost specifická na to, aby i jejich nová deska byla považována za zajímavou.

Jan Skala             


www.murdermetal.com

YouTube ukázka - The Lake Of Fire

Seznam skladeb:
1. Intro
2. Your Window Is Open
3. Joe Ball Was His Name
4. Sticky
5. Abduction
6. Tea Cakes
7. Them Dry Bones
8. Richard Speck Grew Big Breasts
9. Slaughter House
10. Breaking Point
11. The Lake Of Fire
12. Warte, Warte
13. Now It`s Time To Play
14. The Wheels On The Bug
15. Corpse Violator
16. The Murder Mack

Sestava:
Corporate Death - zpěv, kytara
Nefarious - baskytara, zpěv
Dennis The Menace - bicí

Rok vydání: 2020
Čas: 40:51
Label: Nuclear Blast
Země: USA
Žánr: death metal/thrash hardcore punk/avantgarde

Diskografie:
1989 - Gloom
1993 - Sinister Slaughter
2000 - Dahmer
2003 - Murder Metal
2011 - Grim Scary Tales
2020 - Carnival Of Killers

Foto: archiv kapely


Vydáno: 20.12.2020
Přečteno: 1180x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10352 sekund.