AMERIKAN KAOS - Armageddon Boogie
plný súhlas s recenziou. Pohodové a veľmi dobre...

UNLEASH THE ARCHERS - Phantoma
..za mňa jedno obrovské sklamanie. Najslabšie a...

Sebastian BACH - Child Within The Man
Nějak mi ta deska sedla a v porovnání s Gangs All...

DOMAIN - Our Kingdom
Výborně. Prvni dvě desky jsou bomby

DOMAIN - Our Kingdom
...celá kapela i její alba. První tři rozhodně -...

DOMAIN - Our Kingdom
Velice dobré album (ještě pod titulem Kingdom -...

VADER - De Profundis
Úplný súhlas 10/10

DOMAIN - Our Kingdom
Domain sú jedným z mojich restov, ktoré plánujem...

VADER - De Profundis
Jedna z nejlepších Metalových desek vůbec....

VADER - The Ultimate Incantation
Tak to bych nečekal. Christ Agony, Dies Irae a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




RED MOON ARCHITECT - Emptiness Weighs the Most

Finští Red Moon Architect s minulou deskou zariskovali. Jednak „Kuura“ vyšla jen limitovaně na LP a především se kapela zkusila ponořit do vod hlubokého beznadějného funeral doom metalu. Album se příliš nepovedlo a tak je velice potěšující, že v pořadí pátá deska vrací Red Moon Architect tam, kde jim to jde dobře. „Emptiness Weighs the Most“ je totiž ryzím gothic/doom metalovým dílem. Kapela pokračuje tam, kde skončila s albem „Return Of The Black Butterflies“. Dalo by se říci, že jde o melancholickou nahrávku s hrubými riffy, silnou atmosférou a střídáním growlu a dívčího zpěvu. Jenže Red Moon Architect jsou zase o něco dál než na minulých počinech.

Hned úvodní „Chained“ (nepočítáno intro „Hidden“) ukáže jednu změnu. Ta spočívá v daleko brutálnějším zvuku masivně podladěných kytar., až si člověk chvilkami vzpomene na zvuk Kataklysm. Brutalita je silně vyvažována melodiemi a především atmosférou, která vás ihned obklopí. Hluboký a ne úplně čitelný growl může lehce připomenout některé polohy Swallow The Sun. Pojítek s touto kapelou je víc, někdy je zcela evidentní, že Red Moon Architect od svých populárnějších krajanů silně čerpají. „Rise“ pokračuje v death/doomové palbě, nicméně konečně se zapojuje i zpěvačka Anni. Přináší melodie a ty jsou v tomto případě příjemně chytlavé. Nechybí ani krátké, ale solidní kytarové sólo.

Další povedenou skladbou s takřka hitovým potenciálem (v rámci žánru) je „Dethrone And The Darkness“. Střídají se zde tiché pasáže, do kterých něžně zpívá Anni a death/doomové s brutálním growlem. Někdy je škoda, že growling není srozumitelnější. „Kuura“ byla ryze funeral doomovým pokusem, na novince se k tomuto žánru kapela tak0 přibližuje. Sedmiminutová „Muse“ tempo přiškrtí až k funerálnímu rytmu beznaděje. Na desce je ještě o půl minuty delší píseň („Reform“), ale jinak je délka skladeb kolem pěti minut. To je vítaná změna oproti mnohdy nekonečným ploužícím se skladbám mnohých doom metalových skupin. Závěr nahrávky patří ženskému zpěvu a křehké hudbě. „My Beloved“ je krásná balada, jež i přes melancholii přinese pocit míru.

Red Moon Architect přináší emoce i atmosféru, ale nesnaží se posluchače otrávit. I díky rozumné stopáži zní deska stále zajímavě, zábavně a budete mít chuť si ji pouštět častěji. „Emptiness Weighs the Most“ nenabízí v rámci gothic/doom metalu nic nového. Budete slyšet některé známější kapely, ale to vůbec nevadí. Důležité je, že deska je plná kvalitní muziky, která nabídne spoustu zapamatovatelných melodií a momentů. Red Moon Architect jako by věděli, že méně je někdy více a tak skladby zbytečně neprodlužují. Vyvarovali se vaty a nabízí ryzí doom metalovou „zábavu“. Pokud by byla příští deska ještě o něco našlapanější originálními nápady, možná by Red Moon Architect zadělali na své nejsilnější album

Tomáš Marton             


FB RED MOON ARCHITECT

YouTube ukázka - One Shines Brighter

Seznam skladeb:
1. Hidden
2. Chained
3. Rise
4. Dethrone The Darkness
5. One Shines Brighter
6. Muse
7. Into The Light
8. Reform
9. My Beloved

Sestava:
Ville Rutanen – zpěv
Anni Viljanen – zpěv
Saku Moilanen – kytara, klávesy
Matias Moilanen – kytara
Taneli Jämsä - kytara
Jukka Jauhiainen – baskytara

Rok vydání: 2020
Čas: 47:12
Label: Noble Demon
Země: Finsko
Žánr: Death/doom metal

Diskografie:
2012 - Concealed Silence
2015 - Fall
2017 - Return of the Black Butterflies
2019 - Kuura
2020 - Emptiness Weighs the Most

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 16.12.2020
Přečteno: 1064x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09993 sekund.