CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...

ACCEPT - Humanoid
ja jsem jsi tu desku pustil s nadsenim ale po 4...

ACCEPT - Humanoid
Za Humanoida bych akceptoval :-) hodnocení přesně...

ACCEPT - Humanoid
Tak tohle se asi nedá hodnotit. V podstatě mají...

ACCEPT - Humanoid
A cenu za najvtipnejšiu recenziu získava:

PEARL JAM - Dark Matter
Savarip: bavil som sa s tebou tupče? :-)

PEARL JAM - Dark Matter
Současná produkce Pearl Jam mi není nikterak...

PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Lee AARON - Almost Christmas

„Představa, že jednou natočím vánoční album, mě provázela léta,“ řekla před vydáním kolekce „Almost Christmas“ kanadská zpěvačka Lee Aaron, v osmdesátých letech přezdívaná Metal Queen, podle stejnojmenné desky z roku 1984. Podle jejích vlastních slov k tomu, že dnes je „Almost Christmas“ na trhu, pomohla především koronavirová pandemie. „Všichni jsme se zavřeli do domácích studií a začali jsme na tom pracovat. Nápady jsme sice měli dlouhá léta, ale tentokrát jsme na to měli měsíc, abychom všechno stihli. Během celého toho covidového šílenství se z toho stala zábavná věc,“ zmínila zpěvačka. Možná i z toho důvodu, že Lee Aaron chtěla udělat hřejivě optimistickou desku, z tohoto alba dýchne pravá vánoční atmosféra. A to i přesto, že zde nenarazíte na koledy typu „Tichá noc“…

Přestože Lee Aaron se vždy profilovala jako hardrocková či heavymetalová vokalistka, postupem let do své tvorby vpouštěla i bluesov vlivy, či odlesk klasickýh amerických písničkářů. A jestliže bylo její poslední album „Diamond Baby Blues“ klidné a plné přátelské nálady, „Almost Christmas“ jde v tomto ohledu ještě dál. Zapomeňte na podobné počiny, které v minulosti spáchali Twisted Sister, či Cheap Trick, zapomeňte i na ztřeštěnou kolekci „We Wish Your A Hairy Christmas“, což byla záležitost hairmetalových desperátů typu Warrant, L,.A. Guns, Danger Danger nebo Faster Pussycat. Přestože byla Lee Aaron vždy řazena do jednoho šiku s těmito interprety, její vánoční album je úplně jiné. Přece jen je to v nitru křehká žena a ty mají k posledním svátkům roku trochu jiný vztah než chlapi…

Že je „Almost Christmas“ nahrávkou, kterou muzikanti tvořili pro vlastní potěšení, o tom není pochyb. Nejsou z ní slyšet větší ambice a za vše mluví i výběr skladeb Sáhlo se nejen pro coververze vánočních skladeb, ale i do vlastní minulosti. „Do těchto nahrávek jsem dostal hodně vášně a radosti,“ vysvětlila Aaron, „album představuje něco opravdu pozitivního a nadějného, na co jsme se mohli zaměřit během této podivné doby. Je to náš dárek fanouškům, který nám zlepšil náladu a doufáme, že má stejný účinek na ostatní.“ I proto lze pochopit, proč Lee na album zařadila „It Doesn`t Often Snow A Christmas“ od Pet Shop Boys, kterou s kapelou přetvořila do slušivé kytarové podoby, zbavila ji synth popového balastu a proto ani tato skladba nevybočuje z konceptu. Ten se při pohledu na seznam skladeb a autorů může jevit poněkud divoký, ale výsledek je nakonec velice dobrý, protože se všechny skladby podařilo provázat zvlášním kouzlem a vánoční atmosférou tak, že „Almost Christmas“ zní jako ucelená nahrávka.

Je tu samozřejmě klasická odrhovačka od Chucka Berryho „Run Run Rudolph“ bez které jako kdyby se žádné americké (či v tomto případě kanadské) vánoční album nemohlo obejít, ale jsou tu i méně omšelé věci. „Almost Christmas“ obsahuje i „Baby Please Come Home“ z roku 1963 od Darlene Love, čarokrásnou „All I Ever Get For Christmas Is Blue“ či rozpustilou „Zat You Santa Claus?“, což bývalo vrcholné sváteční číslo Louise Armstronga. To nejlepší si Lee Aaron nechala na závěr. Tam umístila vlastní coververzi skladby „Peace On Earth“, původně z alba „Some Girls Do“ z roku 1991, a především noblesní „The Fiddle And The Drum“, v níž svým projevem dokonce předčí původní autorku skladby Joni Mitchell a obstará tak překrásnou tečku za příjemnou deskou.

Nejdůležitější na „Almost Christmas“ je fakt, že posluchače dokáže navnadit na příchod vánočních svátků nevtíravým způsobem. Stokrát nemusíte mít Vánoce rádi, stokrát vám mohou krkem lézt otravné koledy, linoucí se z televize či reproduktorů v obchodních centrech, ale po poslechu této nahávky od Lee Aaron je nutné uznat, že své kouzlo ta doba určitě má. „Almost Christmas“ by dost dobře mohla nahradit jednu z nepřeberného množství ohraných desek s podobnou tématikou a po předvánočním shonu působit uklidňujícím dojmem.

Jan Skala             


www.leeaaron.com

YouTube ukázka - It Doesn`t Often Snow A Christmas

Seznam skladeb:
1. Everything`s Gonna Be Cool This Christmas
2. Baby Please Come Home
3. Run, Run, Rudolph
4. It Doesn`t Often Snow At Christmas
5. Zat You Santa Claus?
6. Don`t Believe In Christmas
7. Merry Christmas Everybody
8. Peace On Earth
9. All I Ever Get For Christmas Is Blue
10. The Fiddle And The Drum

Sestava:
Lee Aaron - zpěv
Sean Kelly - kytara
Dave Reimer - baskytara
John Webster - klávesy
John Cody - bicí

Rok vydání: 2020
Čas: 33:25
Label: Metalville Records
Země: Kanada
Žánr: pop rock/hard rock

Diskografie:
1982 - The Lee Aaron Project
1984 - Metal Queen
1985 - Call Of The Wild
1987 - Lee Aaron
1989 - Bodyrock
1991 - Some Girls Do
1994 - Emotional Rain
1996 - 2preciious
2000 - Slick Chick
2004 - Beautiful Thing
2016 - Fire And Gasoline
2018- Diamond Baby Blues
2020 - Almost Christmas

Související články

Foto: archiv umělce


Vydáno: 23.12.2020
Přečteno: 1019x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0874 sekund.