ACCEPT - Humanoid
Páčila sa mi predchádzajúca doska, páči sa mi aj...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : To, že si Pařízek zaregistroval jako...

ACCEPT - Humanoid
Já chápu, že to každý má trochu jinak, ale aby...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: Ok, díky za vyjasnění, pokud je to tak,...

ACCEPT - Humanoid
Accept mám rád, včetně éry s Tornillem. Bohužel...

MOTÖRHEAD - Kiss Of Death
Dobrá deska, 5 výborných skladeb, zbytek průměr...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : situace mezi ex. cleny Citronu (...

ACCEPT - Humanoid
Posledný kvalitný počin tejto kapely bol Blind...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Já si jen dovolím vyjádřit se k Palu Drapákovi....

ACCEPT - Humanoid
Kdykoliv o sobě dá tato německá legenda vědět, je...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DINOSAUR JR. - Sweep It Into Space

Když na začátku devadesátých let vypukla grungemánie a stránky rockových časopisů plnily rozhovory s Kurtem Cobainem, bedlivějším fanouškům určitě neuniklo, že mezi svými vzory tento grungeový guru citoval také kapelu Dinosaur Jr. z Massachusetts. Tehdy se mluvilo hlavně o tom, že grunge vznikl zkřížením The Beatles a Black Sabbath, ovšem už řada lidí zapomínala na alternativní či indie rock, kterého Dinosaur Jr. byli zásadními představiteli. Velký úspěch v osmdesátých letech sice neměli, pohybovali se především na undergroundové scéně, ovšem v době, která odvála heavymetalové a hairmetalové dinosaury minulosti, začala jejich hvězda stoupat. Nutno říci, že Dinosaur Jr. se nikdy nezpronevěřili svým původním ideálům a přestože se o nich v devadesátých letech mluvilo jako o tatících grunge, nevzali si nikdy ve velkém mustr z tehdejšího zvuku. Proto je také i v dalších letech minulo opovržení za to, že tomuto (tehdy zcela zprofanovanému a v dalších letech nenáviděnému) žánru pomohli na svět.

Rozdíl mezi Dinosaur Jr. a (například) Nirvanou byl především v tom, že kapela kolem frontmana J Mascise byla mnohem přímočařejší, nezapírala svůj garážový zvuk, v němž byla čitelná inspirace u raných The Rolling Stones, ale například i u proto-punkových kapel typu MC5, The Stooges či New York Dolls. I když pak s deskami „Green Mind“ a „Where You Been“ přece jen pak naskočili (alespoň částečně) na grungeovou vlnu, pořád si zachovávali svou tvář a dnes se na ně dá pohlížet jako na další legendy alternativního či indie rocku, bostonské Pixies. Na rozdíl od nich ýijí v současné době Dinosaur Jr. v ústraní, vrátili se znovu do klubů a starým fanouškům Nirvany už jejich aktuální tvorba mnoho neřekne. Když se po několikaletém rozpadu kapela v roce 2005 vrátila ke své zakládající sestavě, její hudba už pozbyla barvy devadesátých let a stala se mnohem přístupnější, dospělejší a… optimističtější.

Tento stav dokumentuje také aktuální album „Sweep It Into Space“, které se objevilo na samém začátku letošního roku a to v naprosté tichosti, jako kdyby někdejší hitparádové úspěchy této kapely neexistovaly a vše už bylo zapomenuto. Na novince Dinosaur Jr. ukazují, kam se z hardcore punkových začátků dokázali vyvinout, jelikož nabízejí veskrze příjemnou (a hitovou) kolekci dvanácti skladeb, která si bere za své punkovou energii, pouliční rétoriku starých Stones a především nepostrádá patřičný nadhled, což z ní dělá možná jednu z nejlepších nahrávek, se kterou tato trojice kdy přišla. Desce vyloženě prospívá úsporná instrumentace, protože ta dává vyniknout síle kompozic samotných a nakažlivým melodickým linkám J Mascise. Když si vezmete jakoukoliv skladbu z dvanáctky představených, pokaždé se vám podaří narazit na potencionální hit. A Dinosaur Jr. tak navíc činí, aniž by ztratili cokoliv ze svého klasického výrazu.

Přestože „Sweep It Into Space“ představuje vyrovnanou kolekci, i zde se najdou vrcholná čísla. Už úvodní „I Ain`t“ posluchače vtáhne řádně do děje, ovšem „I Met The Stones“ či „I Ran Away“ představují takřka mistrovská díla současného rocku, který je zbaven hardrockové hutnosti, jakéhokoliv pozlátka, ale i splínu devadesátých let. Dinosaur Jr. se tak definitivně odhalili až na kost a z jejich tvůrčí práce vyrůstají jednoduché, ale maximálně funkční kompozice. A „I Met The Stones“ a „I Ran Away“ jsou vlastně jen vrcholem pyramidy, protože kromě nich se na této desce objevují i další velice zdařilé „And Me“, „Take It Back“ či „Walking To You“. To jsou názvy některých výrazných kompozic, ale místo nich si vlastně můžete dosadit libovolnou z celé dvanáctky. Přesně tak je totiž „Sweep It Into Space“ silné album.

Pro začátek roku se tedy jedná o velice slušné překvapení. Dinosaur Jr. mohou být se svou novinkou náplastí na bolístku těch, kterým The Smashing Pumpkins připravili s poslední experimentální deskou „Cyr“ slušné zklamání. Od J Mascise se ničeho takového obávat nemusíte. Přestože i na „Sweep It Into Space“ ukazují Dinosaur Jr. svůj vývoj, dělají to tou nejlepší možnou formou.

Jan Skala             

Kapelu Dinosaur Jr. jsem v dobách dávno minulých zaregistroval jako jeden ze spolků ze stáje nezávislé firmy SST Records, která se v osmdesátých letech specializovala na vydávání obhroublých spolků, jenž ve své hudbě louhovaly hardcore, punk a noise spolu s alternativním rockem. Dinosauři se však od druhého alba od ostatních poněkud oddělili svým melodičtějším projevem. Frontman J. Mascis se stal mistrem melodických linek a zpěvu, které se dovedně proplétaly houštím vazbících kytar a koncepčně neučesaných songů. Nikdy však nebyli ve správný čas na pravém místě. Svou nejenergičtější (a dle mého nejlepší) desku "Bug" vydali těsně před rozmachem grunge, další produkce nebyla zase dle požadavků stylu patřičně rozervaná. Trochu roztomile medvídkovský Mascisův projev a styl si však své fandy našel, ale ze stínu slávy svého přelomového období 1988 – 1992 již nikdy nevystoupili. To ostatně platí o čtyřech deskách vydaných po reunionu kapely v roce 2005.

Novinka "Sweep It Into Space", která je připravena k vydání v letošním roce, nikterak z písničkově pojatého uhlazeného indie rocku posledních alb s lehce nahalovanými kytarami a ikonicky medovým zpěvem J. Mascise posledních alb nikterak nevybočuje. Skalní fanoušci kapely jistě budou potěšeni - v těchto dvanácti písních totiž leader souboru použil léta zažitou formuli, což může být současně i negativem. Krom "I Met The Stones" s jedovatým, pomalu až metalickým riffem může leckoho toto album svým nekonfliktním projevem potěšit a uhoupat, někoho v druhé půli i lehce znudit….

jirka7200 6/10

www.dinosaurjr.com

YouTube ukázka - I Met The Stones

Seznam skladeb:
1. I Ain`t
2. I Met The Stones
3. To Be Waitng
4. I Ran Away
5. Garden
6. Hide Another Round
7. And Me
8. I Expect It Always
9. Take It Back
10. And Say
11. Walking To You
12. You Wonder

Sestava:
J Mascis - zpěv, kytara
Lou Barlow - baskytara, zpěv
Murph - bicí

Rok vydání: 2021
Čas: 34:52
Label: Jagjaguwar Records
Země: USA
Žánr: alternative rock

Diskografie:
1985 - Dinosaur
1987 - You`re Living All Over Me
1988 - Bug
1991 - Green Mind
1993 - Where You Been
1994 - Without A Sound
1997 - Hand It Over
2007 - Beyond
2009 - Farm
2012 - I Bet On Sky
2016 - Give A Glimpse Of What Yer Not
2021 - Sweep It Into Space

Foto: archiv kapely


Vydáno: 27.01.2021
Přečteno: 3113x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1149 sekund.