ACCEPT - Humanoid
O minulém albu jsem po prvním poslechu...

ACCEPT - Humanoid
Páčila sa mi predchádzajúca doska, páči sa mi aj...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : To, že si Pařízek zaregistroval jako...

ACCEPT - Humanoid
Já chápu, že to každý má trochu jinak, ale aby...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: Ok, díky za vyjasnění, pokud je to tak,...

ACCEPT - Humanoid
Accept mám rád, včetně éry s Tornillem. Bohužel...

MOTÖRHEAD - Kiss Of Death
Dobrá deska, 5 výborných skladeb, zbytek průměr...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : situace mezi ex. cleny Citronu (...

ACCEPT - Humanoid
Posledný kvalitný počin tejto kapely bol Blind...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Já si jen dovolím vyjádřit se k Palu Drapákovi....












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BLACKMORE`S NIGHT - Nature`s Light

Naděje, že Ritchie Blackmore ještě někdy nahraje skutečně pořádné hardrockové album, pomalu pohasínají. Přestože v roce 2015 s velkým humbukem vrátil do hry legendární Rainbow, do čela kterých dosadil chilský vokální dynamit Ronnieho Romera, a tudíž se čekala i comebacková deska, nakonec zůstalo jen u tří nových skladeb, z nich jednou je jen do instrumentální podoby předělaná anglická lidovka „Land Of Hope And Glory“. Tyto singly vzbudily očekávání, které však mizí v nedohlednu. Ne proto, že by se Mistr znovu rozhádal s členy své kapely nebo vydal nějaké prohlášení, ale proto, že vychází deska jeho druhého projektu Blackmore`s Night, hudební formy, kterou fanoušci Rainbow nebo Deep Purple vlastně nikdy nepřijali za svou.

Hudba, kterou Blackmore`s Night hrají, se zrodila díky souběhu okolností. Ritchie v druhé polovině devadesátých let rozpustil své Rainbow a pojal za manželku zpěvačku Candice Night (zpívala vokály i na posledním studiovém albu Rainbow „Stranger In Us All“), po jejímž boku plně rozvinul svou lásku k renesanční hudbě, kterou podle svého někdejšího vyjádření chtěl odjakživa hrát. Prostor pro to neměl ani v Rainbow, ani v Deep Purple, ale jeho projekt, který debutoval v roce 1997 originálním albem „Shadow Of The Moon“, mu pro tuto obsesi poskytl maximální možnost. Kdyby došlo pouze na toto debutové album, maximálně ještě na „Under A Violet Moon“, bylo by vše v pořádku. Další alba, tu v lépe zdařilé podobě, tu poněkud hůře, jen opakovala model, který Ritchie a Candice představili na debutu. A fanoušky tato jejich hra na šestnácté století už začala poněkud nudit. Jistě, Blackmore na pozdější desky sem tam přihodil skutečně kytarový kousek, který opět odhalil jeho instrumentální genialitu (za všechny zmiňme poctu zesnulému Jonu Lordovi ve skladbě „Carry On… Jon“ z alba „Dancer And The Moon“), ale vždy se jednalo jen o střípky, které musel posluchač hledat v rozjuchaném renesančním balastu.

Fanouškům hardrockové kytary páně Blackmorea časem už docházela s jeho vrtochy trpělivost a každé další album Blackmore`s Night přijímali s čím dál menším očekáváním, teď (škarohlíd by řekl konečně…) už mají důvod novou desku projektu nesnášet. Podle řečí mnohých „Nature`s Light“ pouze zabírá prostor pro tak toužebně očekávané nové album Rainbow. Ze strany Ritchieho se zdánlivě jedná o nelogický krok, protože ví, že nahrávka Blackmore`s Night nevzbudí ani zlomek povyku, co by způsobila deska Rainbow, ovšem z toho je vidět, že šestasedmdesátiletý Blackmore zvysoka kašle na nějaké komerční standardy a prostřednictvím „Nature`s Light“ pouze vydal nahrávku, kterou mu velelo jeho srdce. Počínání je to upřímné, ale dozajista by bylo vřeleji uvítáno, kdyby se jednalo o skutečně dobrou a neotřelou desku, která by jménu tohoto někdejšího hudebního inovátora slušela. Taková však „Nature`s Light“ úplně není.

Minimálně z poloviny materiálu opět ční naprosto kýčovitá snaha o navázání na tradice několik století staré hudby, opět s typickým (nechce se to ani v Blackmoreově případě říkat…) pouťovým aspektem. Ritchie samozřejmě na své kytaře (loutně, niněře, mandolíně…) kouzlí a ukazuje, co mu pánbůh kdysi nadělil, ale leckdy to není moc platné, když výsledkem jsou stokrát převařené a omšelé kusy, jako titulní „Nature`s Light“ (hodící se spíše k pohádkám Zdeňka Trošky, než na album Ritchieho Blackmorea) „Four Winds“ či „The Twisted Oak“. Při poslechu těchto skladeb, následovaných „Feather In The Wind“, „Going To The Faire“ a nakonec i zbytečnou coververzí od švédských discopopových Rednex „Wish You Were Here“ (která se v historii Blackmore`s Night objevuje už podruhé) skutečně jen těžko dojde k nějakému uspokojení těch, kteří znají předchozí alba Blackmore`s Night, o předchozí Blackmoreeově kariéře nemluvě.

Jsou tu však okamžiky, které zní mnohem slibněji. Slušná je úvodní „Once Upon December“, kde se za použití obvyklých postupů podařilo docílit zimní atmosféry, a kde přece jen typická tvář Blackmore`s Night zafunguje. Mnohem větší porci emocí Blackmore servíruje v mrazivé instrumentálce „Darker Shade Of Black“, v níž kromě jeho kytary velice důležitou roli hrají housle, klávesy a éterické sbory, což skladbě přidává na pompéznosti. Přesně takového Blackmorea chtějí jeho fanoušci slyšet… Pozornost si zaslouží i druhá instrumentálka „Der letzte Musketier“, v níž se za decentního použití hammondek a bluesové atmosféry podařilo navodit příjemné vzpomínky na začátky Deep Purple, jelikož Blackmore odkládá mandolínu a do reproduktorů pouští nezaměnitelný zvuk svého Fendera Stratocastera. Třetí skladbou (tentokrát už zpívanou), která se vyvedla, je závěrečná „Second Elements“, která znovu opouští renesanční klišé a žije vlastním životem na lehkých tónech refrénu, do něhož se jako ostré drápy zadírá sólující kytara.

Deska zní poněkud rozpolceně, nepřitažlivé skladby (jakési variace na renesanční téma, což není ani v nejmenším myšleno zle vůči skvělé skladbě Vladimíra Mišíka) střídají skoro až úchvatné kusy, v nichž se člověk znovu přesvědčí o Blackmoreově genialitě. Jen škoda, že jich tentokrát Mistr nevytáhl víc, výsledek mohl být lepší. Takhle se opět jedná jen o velmi mírně lepší průměr…

Jan Skala             


www.blackmoresnight.com

YouTube ukázka - Nature`s Light

Seznam skladeb:
1. Once Upon December
2. Four Winds
3. Feather In The Wind
4. Darker Shade Of Black
5. The Twisted Oak
6. Nature`s Light
7. Der Letzte Musketier
8. Wish You Were Here
9. Going To The Faire
10. Second Element

Sestava:
Candice Night - zpěv
Ritchie Blackmore - kytara, loutna, mandolína, dobro, niněra
Bard David of Larchmont - klávesy
Earl Grey of Chimay - baskytara
Troubadour of Aberdeen - bicí
Scarlet Fiddler - viola, housle
Lady Lynn - flétna., šalmaj

Rok vydání: 2021
Čas: 46:18
Label: earMUSIC
Země: Velká Británie
Žánr: folk rock/medieval/blues rock

Diskografie:
1997 - Shadow Of The Moon
1999 - Under The Violet Moon
2001 - Fires At Midnight
2003 - Ghost Of A Rose
2006 - The Village Laterne
2006 - Winter Carols
2008 - Secret Voyage
2010 – Autumn Sky
2013 - Dancer And The Moon
2015 - All Our Yesterdays
2021 - Nature`s Light

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 18.05.2021
Přečteno: 7874x




počet příspěvků: 7

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Souhlas se ZdeňkemTak, tak. A možná...21. 05. 2021 15:44 Kolík
To my máme už...21. 05. 2021 15:41 Jirka Pokorný
KlasiciJá bych to možná...21. 05. 2021 15:21 Zdeněk
Já Blackmorea...21. 05. 2021 10:37 Pepsi Stone
Ritchie Blackmore......je rocková...20. 05. 2021 20:22 Kolík


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09191 sekund.