CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Není důležité kdo kapelu založil a kdy do ní kdo...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: S tím oprávněním vlastnit značku je to...

ACCEPT - Humanoid
O minulém albu jsem po prvním poslechu...

ACCEPT - Humanoid
Páčila sa mi predchádzajúca doska, páči sa mi aj...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : To, že si Pařízek zaregistroval jako...

ACCEPT - Humanoid
Já chápu, že to každý má trochu jinak, ale aby...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: Ok, díky za vyjasnění, pokud je to tak,...

ACCEPT - Humanoid
Accept mám rád, včetně éry s Tornillem. Bohužel...

MOTÖRHEAD - Kiss Of Death
Dobrá deska, 5 výborných skladeb, zbytek průměr...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : situace mezi ex. cleny Citronu (...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




WHILE SHE SLEEPS - Sleeps Society

V době, kdy koronavirová krize zasáhla svět, zuří informační válka a kromě lidských životů Covid-19 enormně dopadl i na psychiku jedinců, While She Sleeps otevírá náruč s albem „Sleeps Society“. A právě mentalita, zdravá psychika, sebevědomí, soudržnost a další příbuzná témata jsou hlavním hnacím motorem této novinky.

Již před několika lety dala kapela vale klasickému producentskému systému a vydavatelskému modelu a začala od píky. Členové si postavili studio a odstartovali i díky crowdfundingu poměrně unikátní spojení se skalními fanoušky. Máme rok 2021, Covid-19 stále znemožňuje pořádání jakýchkoli hromadných akcí a britská formace ze Sheffieldu posouvá komunikaci s fanoušky ještě o level dál. Prostřednictvím platformy Patreon totiž členové skupiny představili projekt „Sleeps Society“, tedy vytvoření komunity fanoušků kolem kapely, která si může měsíčně předplatit různé odměny, zahrnující třeba speciální merch, tajné koncerty, přednostní právo nákupu vstupenek, náhled do zákulisí tvorby atd.

Velice dobře vymyšlený obchodní model odráží i samotný obsah desky. Název alba je jasný, závěrečná „The End“ je sedmiminutovou zpovědí kapely, které vládne mluvené slovo a samotní přispěvatelé (neboli „patreoni“) se postarali o sborový zpěv v předposlední „Call of the Void“. Díky aktuálnosti tématu a soudržnosti s fanoušky (samozřejmě s lehkým závanem chladného kalkulu a pokrytectví) působí deska často až terapeutickým efektem a vytvořená komunita může nabýt dojmu, že se stává součástí kapely, která přichází s kůží na trh a empaticky nabízí pomocnou ruku v této chaotické a nelehké době.

Alfou a omegou každé písně je solidní kytarová práce (především sólová kytara Seana Longa) a zdařilé vokály. Melodická část je tak vždy mírně napřed a dodává generické metalcorové riffáži punc jedinečnosti a neotřelosti. Vyloženě nadstandardní je práce s gradací, pomalu každému druhému songu se podaří patřičně vyeskalovat původní motivy až ke katarznímu závěru skladby („You Are All You Need“, „Nervous“, „Know Your Worth“). Jinak je „Sleeps Society“ poměrně tradiční příspěvek do diskografie kapely se všemi jejími neduhy a silnými stránkami.

Krokem vedle je bohužel rozhodnutí ponechat z minulé desky „So What?“ důraz na elektroniku. Ta se často míjí účinkem, do nálady písně nesedí a stává se tak zbytečným a rušivým elementem. V některých případech ovšem jakýmsi bizarním způsobem elektronika a punkově laděný zemitý core spolu dokáží komunikovat a obstojně fungovat („Systematic“). Na druhou stranu stačí tři tóny na klavír, střídmější aranže, silná melodická linka s tématem a máme na světě jeden z nejlepších zářezů kapely. Přesně tak totiž song „Nervous“ působí a decentní vokální příspěvek od Simona Neila tomu dodává třešničku na dortu.

While She Sleeps ví, jak se v covidové době otáčet a vymysleli pro fanoušky opět aktuální způsob podpory a komunikace. Geniální obchodní model ale tentokrát trochu zastínil nabízený materiál, který je sice jako vždy rychlý, tvrdý a melodický, ale zároveň nepřináší do kapelního portfolia výraznější změnu. I tak především pro fanoušky palec nahoru a mírné zlepšení po minulé desce.

Radek Neuman             


www.whileshesleeps.com

YouTube ukázka – Nervous

Seznam skladeb:
1. Enlightenment(?)
2. You Are All You Need
3. Systematic
4. Nervous
5. Pyai
6. Know Your Worth (Somebody)
7. No Defeat for the Brave
8. Division Street
9. Sleeps Society
10. Call of the Void
11. The End

Sestava:
Lawrence Taylor - zpěv
Sean Long - kytara, samply, vokály
Mat Welsh - kytara, klavír, vokály
Aaran Mckenzie – baskytara, vokály
Adam Savage – bicí

Rok vydání: 2021
Čas: 44:28
Label: Sleeps Borthers
Země: Velká Británie
Žánr: metalcore/hardcore

Diskografie:
2012 - This Is the Six
2015 - Brainwashed
2017 - You Are We
2019 - So What?
2021 - Sleeps Society

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 27.04.2021
Přečteno: 1063x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08877 sekund.