CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Není důležité kdo kapelu založil a kdy do ní kdo...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: S tím oprávněním vlastnit značku je to...

ACCEPT - Humanoid
O minulém albu jsem po prvním poslechu...

ACCEPT - Humanoid
Páčila sa mi predchádzajúca doska, páči sa mi aj...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : To, že si Pařízek zaregistroval jako...

ACCEPT - Humanoid
Já chápu, že to každý má trochu jinak, ale aby...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: Ok, díky za vyjasnění, pokud je to tak,...

ACCEPT - Humanoid
Accept mám rád, včetně éry s Tornillem. Bohužel...

MOTÖRHEAD - Kiss Of Death
Dobrá deska, 5 výborných skladeb, zbytek průměr...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : situace mezi ex. cleny Citronu (...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Rob WYLDE (MIDNITE CITY) - Streamování je jen další výraz pro krádež

S každým dalším albem kredit britské hairmetalové hvězdičky Midnite City stoupá. Známá pověst o důležitosti třetí desky se potvrzuje i v tomto případě, novinka „Itch You Can`t Scratch“ je zatím jejich nejlepším dílem. Kapela se jím definovala a je jasné, že má nakročeno k tomu, aby se ve svém žánru stala jedním z vůdčích spolků. I proto frontman Midnite City Rob Wylde (toho času i zpěvák welšské hairmetalové legendy Tigertailz) působí zdravě sebevědomě, protože ví, že právě tato kapela, fungující teprve pár let, mu konečně může zabezpečit místo na slunci. Budoucnost je pro Midnite City otevřená a vypadá to, že se s nimi bude muset v následujících letech sakra počítat.

Naposledy jsme spolu mluvili, když se rozbíhala pandemie koronaviru. Jak opatření zasáhla do tvého života?
Bylo to opravdu těžké. Během pandemie byl zábavní průmysl zasažen víc než všechny ostatní. Ani nevím, kolik akcí a podniků bylo za posledních osmnáct měsíců zrušeno a já kvůli tomu přišel o hodně peněz. Nebyly to dobré časy. Doufám, že už to všechno brzy skončí.

Necháváš se očkovat proti covidu nebo nejsi příznivcem této masové záležitosti?
Samozřejmě! Každý, kdo se nenechá očkovat, je naprostý idiot! Očkování by mělo být dané zákonem, protože je to jediný způsob, jak se z této noční můry dostaneme.

Další věc, která tě může jako muzikanta omezovat, je Brexit. Jak se na tento problém díváš? Jsi příznivcem Brexitu nebo jeho odpůrcem?
Naprosto jsem proti Brexitu a všemu, co k němu patří. Doposud jsme sice neviděli jeho důsledky a jak se věci vyvinou, se teprve uvidí. Ale ty signály nejsou dobré…

Pojďme raději k hudbě. S Midnite City jsi vydal novou desku „Itch You Can`t Scratch“. V recenzi jsem napsal, že je to vaše nejvyspělejší nahrávka. Souhlasíš s tím?
Jasně, je to bezpochyby naše dosud nejdobrodružnější a nejexperimentálnější album. Stále má všechny ingredience, které k Midnite City patří a které naši fanoušci milují, ale zároveň jsme vyzkoušeli spoustu nových věcí a rozhodně to ukazuje, že rosteme jako kapela. Pokud jsme zintenzivnili vše o několik stupňů mezi našim prvním a druhým albem, teď jsme šli ještě mnohem dál.

Na kterou skladbu vsadíte jako na hlavní singl alba?
Z alba jsme vydali tři singly „Crawlin` In The Dirt“, „Atomic“ a „They Only Come Out At Night. Všechny tři se od sebe velmi liší a proto jsme vybrali právě tyto konkrétní věci. Všechny tři byly přijaty neuvěřitelně dobře, zejména „They Only Come Out At Night“. K té jsme dokonce udělali epický mini film, devítiminutové video, které si můžeš najít na youtube. V tuto chvíli si nejsme jisti, zda bude čtvrtý singl, ale pokud ano, bude to s největší pravděpodobností „I Don`t Need Another Heartache“, což je nejspíš moje nejoblíbenější věc z desky a vlastně i nejtradičněji pojatá skladba Midnite City.

Nové album je venku už pár dnů. Jaké jsi zatím zaznamenal ohlasy?
Abych byl upřímný, na novinku jsme zatím měli ty nejlepší ohlasy. Obě předchozí alba měla také skvělé recenze, ale teď je to ještě lepší. Jsme rádi, že se zdá, že lidé toto album milují stejně jako my.

Kromě klasických hairmetalových hitů mě zaujala skladba „Blame It On Your Lovin`“, která má docela temnou atmosféru. O čem tato skladba je?
Tahle věc je o opravdu toxickém vztahu, ve kterém jsem byl před několika lety. Věděl jsem, že je to špatně, stejně jako všichni moji přátelé, kteří mi neustále říkali totéž, ale jako idiot jsem se stále k tomu vztahu vracel. Někdy je touha velmi mocná věc a někdy i tvůj nejhorší nepřítel. Myslím, že každý, kdo prožil někdy špatný vztah, se s touto písní dokáže ztotožnit.

Balada „If It`s Love“ je klasickou skladbou jako vystřiženou ze slavných dnů Bon Jovi. Myslíš, že může uspět i v komerčních hitparádách? Ambice na to rozhodně má…
Pokud by byl rok 1988, pak není pochyb o tom, že „If It`s Over“ by byla obrovská záležitost. Bohužel je rok 2021 a podobné věci se už nestávají.

Kam se výrazově posunuly texty na novém albu oproti předchozím dvěma nahrávkám?
Všechny texty vycházejí přímo ze mě a jsou psány o věcech, kterými v té konkrétní době procházím. Jsou také o minulosti a nebo o tom, čím si prochází jiní lidé. V dnešní době jsem ve svém osobním životě opravdu spokojený, takže na tomto albu je několik písní, které jsem napsal o životě jiných lidí. Například „Darkest Before The Dawn“ je o mém blízkém příteli, který zjistil, že ho jeho přítelkyně podváděla, zatímco hrál na koncertech, kde se snažil vydělat na živobytí. Tuhle věc jsem napsal z jeho pohledu. S „If It`s Over“ je to podobné. Je o muži, který podváděl svou přítelkyni a všichni kromě ní to věděli. Tak jsem napsal tu píseň z její perspektivy, o tom, jak se bude cítit, až zjistí pravdu. Nikdy předtím jsem z tohoto pohledu skladby nepsal, takže to bylo zajímavé. Skladba „They Only Come Out At Night“ je inspirována filmem „Lost Boys“. Seděl jsem doma a díval se na to se svou přítelkyní a okamžitě mi docvaklo, jaký skvělý soundtrack ten film měl. Takže jsem tu píseň napsal téměř tak, jako bych ji psal speciálně pro tento film.

První dvě alba jste vydali rok po sobě, tentokrát je pauza mezi alby tři roky. Proč tak dlouho? Mohl za to jen covid?
Bylo to víc věcí. Udělali jsme dvě velká turné po Velké Británii, odehráli jsme spoustu festivalů v Evropě a měli jsme dvě vyprodaná vystoupení v Japonsku a Austrálii. V listopadu 2019 jsme také vydali akustické EP „Open Invite“. „Itch You Can`t Scratch“ jsme začali nahrávat v únoru 2020 s plánem na vydání v říjnu loňského roku, ale jakmile jsme se v březnu vrátili z Austrálie, přišel covid a to nás na několik měsíců zavřelo doma. Rozhodli jsme se počkat s tím, co se všechno stane a co nás ještě může překvapit. Pokračovali jsme pak v nahrávání v pěti samostatných studiích po Velké Británii. Hlavním důvodem zpoždění je tedy situace covid. Minulé léto jsme také vyměnili vydavatelskou firmu. Měli jsme na stole dvě nabídky, jednu od Roulette Recpords a jednu od Frontiers. Jednání se protahovalo skoro měsíce. Nakonec jsme podepsali smlouvu s Roulette, což se stalo v srpnu a v říjnu jsme jim předali hotovou desku. Po mnoha jednáních se vydavatelství rozhodlo, že bychom měli vydání odložit až do poloviny roku 2021. Nemá smysl vydávat album, pokud se nemůžeš vydat na turné. Bylo to dlouhé čekání, ale jistě toto rozhodnutí bylo správné.

Na prvních dvou albech s vámi hrál i klávesista James Martin. Proč nehrál také na „Itch You Can`t Scratch“?
James se vlastně neobjevil na žádném albu. Nahrál s námi jen nějaké demosnímky a pak se připojil ke kapele Shawn Charvette. Nakonec ty jeho party byly předělané.

Zmínil jsi, že jste změnili vydavatelskou firmu. Proč jste opustili AOR Heaven?
Nemáme nic proti AOR Heaven. Jsou skvělým vydavatelstvím, ale měli jsme pocit, že našemu druhému albu nevěnovali tolik pozornosti jako debutu, takže jsme se rozhodli hledat jinde. Navíc Anderstein, značka, která vydala v Japonsku „There Goes The Neighborhood“, zkrachovala asi dva měsíce po vydání. Do budoucna jsme chtěli label, který by za kapelou opravdu stál. Můžeš vytvořit nejlepší album na světě, ale pokud nedosáhneš správné podpory, nikdy jej nedostaneš mezi potřebný počet lidí. Na rozdíl od mnoha vydavatelství, které podepisují sto kapel najednou a poté vydávají dvacet alb měsíčně, Roulette Records dělají méně kapel, ve kterých však vidí skutečný potenciál a opravdu s nimi spolupracují, což jsme dříve neznali. Věří v Midnite City stejně jako my.

Před časem jsi byl členem projektu Nitrate. Je tato kapela stále aktuální?
Nitrate je studiový projekt Nicka Hogga, mého kamaráda z Nottinghamu. Na prvních dvou albech jsem hrál a napsal i nějaké skladby a dělal produkci. Během léta mu vychází nové album s názvem „Renegade“, kde já účinkovat nebudu, přestože jsem na album napsal dvě věci. Teď s ním ale společně zase něco píšu pro budoucí spolupráci.

A co Teenage Casket Company? Hraje tahle kapela ještě?
Ne, kapela se rozpadla koncem roku 2016, těsně předtím, než jsem v lednu 2017 založil Midnite City. Všichni jsme stále v kontaktu a jsme přáteli. Minulý rok jsme se chystali udělat jednorázovou akci jen tak pro zábavu, pak zasáhl covid. Ale mluvíme spolu o tom, že bychom znovu vydali album „Still Standing“.

Nakonec jsem si nechal Tigertailz. Chystá se něco nového v této kapele nebo jsou pravdivé informace, že se Tigertailz rozpadli?
Tigertailz jsou stále aktivní, ale moc se toho neděje. Po více než třech letech budeme v srpnu mít koncert, vystoupíme jako headliner na festivalu Hard Rock Hell Sleaze v Sheffieldu.

Midnite City jsou dnes důležitými představiteli evropského hair metalu. Máš na této scéně nějaké spřátelené kapely?
Hráli jsme s mnoha dalšími kapelami a potkali jsme snad už všechny. Náš bubeník Pete Newdeck se v poslední době spřátelil s kluky z Crazy Lixx, a bude zpívat doprovodné vokály na jejich novém albu.

Myslíš, že se hair metal může ještě někdy stát tak velkou záležitostí jako v osmdesátých letech?
Nikdy a to z jednoduchého důvodu. Lidi si totiž hudbu opravdu nekoupí, ale kradou ji. Říkají tomu streamování, ale to je jen další výraz pro krádež. Dostanou to zdarma, místo aby za to platili a kapely to likviduje. Věci nepomáhají ani takové weby jako Spotify. Pokud někdo může poslouchat hudbu zdarma, tak proč za ni platit, že jo… Stejně jako YouTube… Celé naše album tam bylo nahráno bez našeho svolení týden před tím, než vůbec vyšlo a nelze s ním nic dělat. Hudební průmysl je jediný na světě, který tohle toleruje a to je špatně. V osmdesátých letech, pokud jsi chtěl album, šel jsi do krámu a zaplatil za něj. Proto tehdy kapely prodávaly miliony a miliony alb. Internet pak zničil hudební průmysl a každým rokem se to zhoršuje.

Vypadá to, že covidová krize pomalu končí. Už se chystáte vyrazit do světa na turné?
První koncert tady ve Velké Británii odehrajeme na festivalu pod širým nebem Call Of The Wild. Pak jsme si na srpen rezervovali šestidenní turné po Velké Británii. V říjnu budeme na festivalu Gravity a v listopadu bude koncert v Bilstonu. To je pro letošek všechno. V únoru 2022 máme další šestidenní turné po Británii i festivaly v Evropě. Rovněž máme v plánu vrátit se do Japonska. Nemůžeme se dočkat, až vyjdeme a znovu si zahrajeme, už to všechno trvá moc dlouho!

Jan Skala             


FB MIDNITE CITY

YouTube ukázka - They Only Come Out At Night

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 11.07.2021
Přečteno: 770x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Na tento rozhovor jsem...1. 01. 2024 10:20 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11861 sekund.