PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Dee SNIDER - Leave A Scar

Dee Snider je v poslední desetiletce čilejší než dříve. Sice definitivně skončili jeho domovští Twisted Sister, jejichž návrat stejně neměl valný význam, ale zato se rozběhla jeho sólová kariéra. Ta se zprvu jevila dosti rozkolísaně a stylově neukotveně, ovšem jako kdyby to chtěl Snider v posledních letech změnit. Žádné muzikály, žádný pop… Přitom ještě před devíti lety vydal opulentní nahrávku „Dee Does Broadway“, koketující s pompou amerického muzikálu, a před pěti lety přišel s popovým albem „We Are The Ones“. I když skalní fanoušek Twisted Sister kroutil hlavou, co ten blonďatý šílenec zase dělá, bylo zřejmé, že obě alba svou kvalitu měla a svým způsobem byla hodně zajímavá. Možná i více než tři roky stará kolekce „For The Love Of Metal“, kde Snider nabral zcela odlišný kurz a přišel s počinem ve stylu moderního heavy metalu za producentského dohledu Jameyho Jasty z Hatebreed, čímž vznikla kooperace, kterou čekal málokdo. Někdejší maskot amerického hair metalu a metalcorový modernista…

„For The Love Of Metal“ dostala Snidera tam, kde jej chtěla většina jeho fanoušků vidět. Ztratil sice trochu vlastní identity a hitovosti, která byla příznačná pro stará alba Twisted Sister a vplul spíše do hájemství kapel plnících každoročně pódia Wacken Open Air, ale čas ukázal, že jeho krok k tvrdému metalu rovněž nebyl úplně marný. Byl to obrat o sto osmdesát stupňů, ale nakonec tento tah Sniderovi vyšel, protože „For The Love Of Metal“ se pro řadu fanoušků stala jeho novodobou klasikou. I přesto, že k desce bylo možné mít řadu výhrad, tak nakonec to byla ona, která Snidera s plnou parádou vrátila zpět na scénu a měla větší opodstatnění, než kdyby se zpěvák pokoušel oživovat ducha minulosti v rámci Twisted Sister. Dalo se čekat, že novinka „Leave A Scar“ ponese stejné znaky jako tři roky starý počin. A přesně to se děje, i když se nedá mluvit o jednovaječném dvojčeti předchozího počinu.

Oproti „For The Love Of Metal“ těží „Leave A Scar“ více z klasického heavy metalu a na řadě míst dojde i na dozvuky kdysi velice slavné kariéry Twisted Sister. Snider nenatočil pokračovatele minulosti z osmdesátých let, ale přece jen feeling původních alb Twisted Sister, konkrétně „Under The Blade“ a „You Can`t Stop Rock N`Roll“ zde cítit je. Pouze v náznacích a moderních aranžích, ale je znát, že se Snider už nesnaží svůj někdejší rukopis maskovat za zuřivou zvukovou stránku. I když úvodní zvolání „I Gotta Rock (Again)“ mohlo evokovat (trochu optimisticky) pokračování starého hitu „I Wanna Rock“, neděje se tak. Sniderovi už stadionové refrény mnoho neříkají a proto se úvodní skladba maskuje za neprostupnou hradbu kytar a nabízí méně hitového potenciálu, než se čekalo. Pozitivní na tom je, že vykrádání vlastní minulosti by bylo o poznání smutnější.

K osmdesátým letům se částečně vrací jiné skladby. V refrénu „All Or Nothing More“ jasně září sniderovská melodika starých časů, poháněná adrenalinem o generaci mladších spolupracovníků, včetně Jasty znovu na místě producenta. Nejtypičtějšími položkami jsou zpěvnější, hardrockovější kusy „In For The Kill“ a „S.H.E.“, zaručující „Leave A Scar“ větší rozmanitost, než jakou měla „For The Love Of Metal“. Tyto věci ostře kontrastují s ultra tvrdými kompozicemi „Time To Choose“ (lehce připomene nejdivočejší chvíle projektu Fight Roba Halforda), „Open Season“, „The Reckoning“, či s dvěma temnými baladami „Crying For Your Life“ a „Stand“, kde byste někdejšího hairmetalového bohatýra, pějícího lovesongy jako „The Price“ nebo „You Are All That I Need“, hledali takřka marně. A to i přes stále silný, typický hlas, který z jakéhokoliv Sniderova počinu udělal nezaměnitelnou věc.

Oproti „For The Love Of Metal“ chybí „Leave A Scar“ moment překvapení. Fanoušci desku tohoto ražení po úspěchu předchůdce čekali, takže staří příznivci Twisted Sister budou znovu pravděpodobně lomit rukama, co to zase tento ikonický frontman natočil, ovšem ti, kteří minulou desku přijali za svou, budou spokojeni i tentokrát. I přesto, že Dee o něco více odkrývá své původní hardrockové kořeny, které jsou stále ještě víceméně zasypány kovovými šponami. Ovšem i tak se kormidlo času pohnulo mírně zpět.

Jan Skala             


www.deesnider.com

YouTube ukázka - I Gotta Rock (Again)

Seznam skladeb:
1. I Gotta Rock (Again)
2. All Or Nothing More
3. Down But Never Out
4. Before I Go
5. Open Season
6. Silent Battles
7. Crying For Your Life
8. In For The Kill
9. Time To Choose
10. S.H.E.
11. The Reckoning
12. Stand

Sestava:
Dee Snider - zpěv
Chris Bellmore - kytara
Nick Petrino - kytara
Russell Pzutto - baskytara
Nick Bellmore - bicí

Rok vydání: 2021
Čas: 46:47
Label: Napalm Records
Země: USA
Žánr: heavy metal

Diskografie:
2000 - Never Let The Bastards Wear You Down
2012 - Dee Does Broadway
2016 - We Are The Ones
2018 - For The Love Of Metal
2021 - Leave A Scar

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 18.08.2021
Přečteno: 1439x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09998 sekund.