PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MINISTRY - Moral Hygiene

Al Jourgensen je naprostý nezmar. Kolikrát už byl pohřbíván kvůli zničující heroinové závislosti, aby vždycky z drogového hrobu dokázal vstát a dokázat, že nějaká síla mu ještě zbyla. Kolikrát svým nevyzpytatelným chováním vypudil spoluhráče z kapely a zbyl sám jako kůl v plotě, A kolikrát říkal, že ta která deska je jeho definitivně poslední? Feťákům se ze zásady nevěří a to i přesto, že Jourgensen tvrdí, že už minimálně dva roky chlastá jen pivo, kouří marihuanu a občas si dá halucinogenní houbičky. A s koncem Ministry to najednou není tak žhavé jako v době, kdy si každý den mohl do žíly vpálit zlatou a pohyboval se mezi feťáckými doupaty a nemocnicemi. Ovšem v té době vytvořil také svoje nejlepší desky, takže rčení, že největší alba historie vznikla díky heroinovému či kokainovému opojení, asi skutečně má něco do sebe. Když byl Jourgensen v největším drogovém rauši, vydával „Psalm 69“, „Filthy Pig“ či „Dark Side Of The Spoon“ a to jsou alba v historii Ministry navždy zapsána zlatým písmem.

Od prvních let nového tisíciletí Jourgensen soustavně prohlašoval, že právě vydávané album je skutečně poslední a tomuto slovu v roce 2008 skoro dostál. Byl na tom tehdy bídně a potřeboval odpočinek. Něco podobného tvrdil i po desce „From Beer To Eternity“, která dokumentovala stav kapely, neboť nebyla tak přesvědčivá jako alba ze zlaté éry. Další návratová „AmeriKKKant“ na tom byla přece jen líp, i když jí do „Psalm 69“ nebo „Filthy Pig“ ledacos chybělo. Dnes se na ni můžeme dívat jako na album, kterým se Ministry odrazili ode dna. Jourgensen snad přece jen přehodnotil dlouholetý životní styl. Do kapely znovu přilákal kytaristu Monteho Pittmana a nakonec i bubenickou mlátičku Roye Mayorgu, což samo o sobě slibovalo, že Ministry by zase mohli být v o kousek lepší formě. Jestli tomu skutečně tak je, mělo ukázat novinkové album „Moral Hygiene“. Už jeho název signalizuje, že Jourgensen asi po vyřazení tvrdých drog ze svého života prošel duševní očistou.

Přestože „Moral Hygiene“ na první poslech zní jako další deska Ministry a kapela pomalu vykrádá sama sebe (což se dělo v minulosti nesčetněkrát), přece jen tentokrát trochu překvapí. A nejen tím, že Jourgensen dal dohromady lepší skladby než na „From Beer To Eternity“ a „AmeriKKKant“, ale celkovým vyzněním, které je dospělejší a přemýšlivější než v minulosti. Pořád se bavíme o těžkém industriálním metalu jako o poznávací značce kapely, ale album vykazuje trochu přemýšlivějšího či ukázněnějšího ducha. Dokonce můžeme mluvit o nejpřístupnější desce za dlouhé roky. Běsnění a drogová schíza jsou pryč a na místo toho nastupuje očistnější proces. Podávaný sice nihilistickým a zvráceným způsobem, jak je u této kapely zvykem, ale jeho dopad je hmatatelný. „Moral Hygiene“ je písničkovější album a to i přesto, že jeho úvod „Alert Level“ je znovu divoký, nespoutaný a zkažený, čemuž jistě dopomáhají samply hostujícího rappera Arabiana Prince. Jenže už v „Good Trouble“ a „Sabotage Is Sex“ jako kdyby chtěl Jourgensen ukázat přívětivější rockovější tvář.

Tomu by odpovídala i volba coververze „Search And Destroy“ od dávných psů The Stooges (na kytaru si zahrál Billy Morrison od Billyho Idola a exbasista Megadeth David Ellefson), kterou však Ministry přetvořili k obrazu svému, čímž otupili její rebelské punkové hrany, ale dali jí více industriálního nihilismu. Ale i tak, stejně jako v „Sabotage Is Sex“ (zde hostuje bývalý předák Dead Kennedys Jello Biafra), „Disinformation“ či „Believe Me“, se kupředu dere rockovější aspekt současné tvorby Ministry. Ta se láme s buřičskou „Broken System“, po níž jako kdyby se kapela vracela do dob tvůrčí krize, protože poslední tři položky „We Shall Resist“, „Death Toll“ a „TV Song #6“ zní jako jakési pošahané remixy, k čemuž se nakonec i posledně jmenovaná skladba přizná. Konec to není pěkný a docela kazí výborné první dvě třetiny alba. Je to škoda, kdyby posledních tří věcí nebylo, mohla být „Moral Hygiene“ stavěna mezi nejlepší desky Ministry. Takhle bohužel…

I když výsledek je mírně rozpačitý a značně nevyrovnaný, je přece jen pozitivní. Zejména proto, že Jourgensen ukázal, že má na to napsat skvělé skladby a že dokáže překvapit i mírnými odchylkami ve zvuku a stylu. Vyčkejme na desku příští (ale jistě, že bude…), jestli dokáže potvrdit trend směřování, jak jej Ministry prezentují hlavně v první polovině desky.

Jan Skala             


www.ministryband.com

YouTube ukázka - Alert Level

Seznam skladeb:
1. Alert Level
2. Good Trouble
3. Sabotage Is Sex
4. Disinformation
5. Search And Destroy
6. Believe Me
7. Broken System
8. We Shall Resist
9. Death Toll
10. TV Song #6 (Right Around The Corner Mix)

Sestava:
Al Jourgensen - zpěv, kytara, klávesy, programování
Cesar Soto - kytara
Paul D`Amour - baskytara
John Bechdel - klávesy
Roy Mayorga - bicí

Rok vydání: 2021
Čas: 47:10
Label: Nuclear Blast
Země: USA
Žánr: industrial metal

Diskografie:
1983 - With Sympathy
1986 - Twitch
1988 - The Land Of Rape And Honey
1989 - The Mind Is A Terrible Thing To Taste
1992 - Psalm 69: The Way To Succeed And The Way To Suck Eggs
1996 - Filthy Pig
1999 - Dark Side Of The Spoon
2003 - Animositisomina
2004 - Houses Of The Molé
2006 - Rio Grande Blood
2007 - The Last Sucker
2012 - Relapse
2013 - From Beer To Eternity
2018 - AmeriKKKant
2021 - Moral Hygiene

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 12.11.2021
Přečteno: 881x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Na tuhle desku jsem...6. 03. 2024 20:35 Guns
Řekl bych trefná...16. 02. 2024 18:28 Jan Zeman


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09152 sekund.