PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KISSIN` DYNAMITE - Not The End Of The Road

Je otázka, jak ke Kissin` Dynamite přistupujete. Pokud jako mladší fanoušci, nezasaženi osmdesátými lety, může tato německá kapela působit skvělým dojmem. Pokud jako poněkud odrostlejší a tím pádem i náročnější posluchači, asi dáte za pravdu tvrzení, že toho zatím zase tolik nepředvedla. Má na kontě několik hitů, které přesně zapadají do stylové škatulky osmdesátkového hard n`heavy, navíc opatřené současným, energickým zvukem, ale vedle tehdejších hegemonů Bon Jovi, Def Leppard, Kiss, Whitesnake či Van Halen pořád blednou. Nejviditelnější z kapely zůstává blonďatá kštice frontmana Johannese Brauna, avšak jen jako perlička na jinak vcelku nesympatické image. Je to docela ostrý soud, protože hudba, kterou Kissin` Dynamite (zejména v posledních letech) hrají úplně špatná není, ale nekoresponduje s jejich velkohubým prohlášením a pasováním se do jistých mesiášů hard rocku jedenadvacátého století.

„Not The End Of The Road“ je možná nejlepší album kapely. Stačí si jej porovnat s trochu úsměvnými počiny „Steel Of Swabia“ nebo „Addcited To Metal“ a je jasné, že kapela ušla dobrý kus cesty. Bylo třeba udělat drobnou korekturu stylu, zbavit se poněkud svazující německé metalové urputnosti, která Kissin` Dynamite v začátcích nebyla cizí, pohlédnout přes oceán a přidat více popovějších (ve smyslu AOR) vlivů a hned je vše jasnější. Němci tenhle výraz pilují už delší dobu a přestože se desky „Money, Sex & Power“ nebo „Megalomania“ zdály být poněkud mdlými pokusy o hvězdou dráhu, v poslední době se situace zlepšuje. Kissin` Dynamite jsou vypulírovanější, zvukově vytříbenější a hitovější. Rozhodně jim v tom pomohla výborná skladba „Caddilac Maniac“ s partou The Basseballs, specializující se na rock n`rollový revival padesátých let, která vehnala Kissin` Dynamite vítr do plachet. A těží z něj i na „Not The End Of The Road“.

Už těžko byste řekli, že tohle je heavymetalová kapela. Kovový poprašek na nové desce ulpívá, zhusta jej překrývá melodičnost, popmetalový či glamový výraz, který nechá některé skladby rozkvést do krásy. Titulní „Not The End Of The Road“, umístěná na samý úvod desky, rozehrává tuto melodickou hru. V refrénu sice sáhne k hodně podobnému modelu, který už před dlouhými lety použili Stratovarius ve skladbě „Hunting High And Low“, ovšem vadí to jen málo. Lepší skladby se dostanou ke slovu záhy. Zlatý vrchol alba započnou Kissin` Dynamite s „Only The Dead“, v níž kapele velice prospěje vzdušná, melodická sloka, při níž už si ani nevzpomenete, že tahle parta kdysi pěla otravný hit „DNA“. Velice sympatickým dojmem působí prosluněná „Good Life“ s hostujícími zpěvačkami Charlottou Wessels (ex-Delain) a Guernicou Mancini (Thundermother). Ze skladby dýchá uvolněná, navýsost pozitivní atmosféra, což je hlavní deviza, při níž zapomenete i na nepůvodnost melodií (zejména v refrénu).

Další velmi dobrá píseň je podivně nazvaná „Yoko Ono“ (mohla by nést jméno jakékoliv jiné zlatokopky, že…), ve které si kapela v úvodu pohrává s dálnovýchodními motivy a v refrénu nasazuje opět stadionový výraz. Jasným vrcholem zlaté etapy alba je baladicky uvolněná „Coming Home“, s níž by se Kissin` Dynamite mohli podívat i do vyšší ligy, než jakou dosud reprezentovali. Skladba má parametry velkého hitu, který dokáže oslovit řadu žánrových fanoušků. Druhá strana alba je o něco slabší. „All For A Halleluja“ je slušnou vypalovačkou ve stylu popmetalových hitů, „No One Dies A Virgin“ je jen průměrná věcička, vycpávka na požadovaných dvanáct věcí. Příliš nenadchnou ani „Defeat It“, „Voodoo Spell“ a nakonec ani sladkobolná tečka „Scars“ a proto jedinou skutečně skvělou věcí z poslední třetiny alba je znovu baladická „Gone For Good“. Ta může ukazovat (pro někoho možná nechtěný) trend, že Kissin` Dynamite jsou silnější v pomalých věcech než v bůhvíjak nabušených kompozicích.

Ač ani po patnácti letech existence se Kissin` Dynamite nedokázali zbavit dětských nemocí, je jasné, že dospívají a jejich novinka je důkazem toho, že jim to jde k duhu. Směřují někam do společnosti Crazy Lixx či Eclipse, ještě však stojí za těmito kapelami. Je tu však šance, že se v budoucnu postaví vedle nich se vztyčenou hlavou.

Jan Skala             


www.kissin-dynamite.de

YouTube ukázka - Coming Home

Seznam skladeb:
1. Not The End Of The Road
2. What Goes Up
3. Only The Dead
4. Yoko Ono
5. Good Life
6. Coming Home
7. All For A Halleluja
8. No One Dies A Virgin
9. Gone For Good
10. Defeat It
11. Voodoo Spell
12. Scars

Sestava:
Johannes Braun – zpěv
Jim Müller – kytara
Andreas Braun – kytara
Steffen Haile – baskytara
Andreas Schnitzer – bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 49:36
Label: Napalm Records
Země: Německo
Žánr: hair metal/AOR

Diskografie:
2008 – Steel Of Swabia
2010 – Addicted To Metal
2012 – Money, Sex & Power
2014 – Megalomania
2016 – Generation Goodbye
2018 – Ecstasy
2022 - Not The End Of The Road

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 11.02.2022
Přečteno: 2071x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Vyborna kapela na...12. 02. 2022 8:25 adrian
-Kissin´ Dynamite...11. 02. 2022 15:47 Petronius


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08662 sekund.