VADER - De Profundis
Úplný súhlas 10/10

DOMAIN - Our Kingdom
Domain sú jedným z mojich restov, ktoré plánujem...

VADER - De Profundis
Jedna z nejlepších Metalových desek vůbec....

VADER - The Ultimate Incantation
Tak to bych nečekal. Christ Agony, Dies Irae a...

DEICIDE - Banished By Sin
Pomine-li člověk dvojici nic moc desek z let...

Sebastian BACH - Child Within The Man
Tak novinka se dost povedla. První půlka alba je...

Sebastian BACH - Child Within The Man
Po dlouhých deseti letech vydává...

Sebastian BACH - Child Within The Man
Basti je jeden z nejlepších rockových zpěváků! To...

LUCA TURILLI - Prophet of the Last Eclipse
Po dlouhé době jsem si pustil tuhle desku a musím...

SEBASTIAN BACH - Give´Em Hell
Tento bol super 8/10, nechápem, že nepokračoval v...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TOKYO BLADE - Fury

Tokyo Blade zrají jako víno. Jestliže by před lety na tuto britskou kapelu nevsadil nikdo ani pětník, situace v posledních pěti, šesti letech nabrala zcela jiný kurz a Tokyo Blade jsou takřka ve stejně silné formě jako kolem poloviny osmdesátých let, kdy se řadili ke druhému šiku Nové vlny britského heavy metalu. Měli možná smůlu, že začali později než Iron Maiden, Saxon či Def Leppard, a proto se logicky dostali do jejich vleku, ovšem mezi kapelami ostrovní scény patřili k těm lepším. Přežili do současnosti a nezlomila je dlouhodobá nečinnost ani úlitby komerčnějšímu hard rocku na konci osmdesátých let. To vše je dnes minulost a Tokyo Blade tu stojí zejména jako kapela pro pamětníky starých časů, kdy byl heavy metal v rozpuku, ovšem s tím, že mají co říct i v současnosti. Minimálně tím, že svůj původní heavy metal stále dělají přitažlivým způsobem.

Kapela už není tak energickou mašinou, jak se před čtyřiceti lety představila na bezejmenném debutu, za to jí čas dal do vínku větší skladatelskou vytříbenost a částečně zachoval i hitové ambice z alb „Black Hearts And Jaded Spades“ či „Ain`t Misbehavin`“. Stojí tak na takřka ideálním rozhraní heavy metalu a hard rocku. Staří pardálové nepopírají původní tvrdost, ale dokáží citlivě zacházet s melodiemi, na nichž staví silné refrény. Velmi jim prospívá fakt, že si udržují v posledních letech stabilní sestavu (což byl v této kapele vždy problém) a od návratu původního zpěváka Alana Marshe vydávají třetí album, které znovu pokračuje tam, kde skončila nahrávka předchozí. To je samozřejmě deviza, protože forma Tokyo Blade jde od comebackové desky „Unbroken“ z roku 2018 nahoru. Neletí do závratných výšin, ale symbolizuje fakt, že kapela má stále co říct, což je třeba u tak letité party ocenit. Zjednodušeně řečeno - zklamala vás poslední alba jiných heavymetalových velikánů? Tak tady máte Tokyo Blade…

Novinka „Fury“ vychází stranou mediálního humbuku (Tokyo Blade jsou přece jen nepoměrně menší kapelou než jejich slavní styloví kolegové) a tak trochu nečekaně, ale jak vysvětluje kytarista a hlavní postava Andy Boulton, muzikanti na ní pracovali intenzivně po dobu covidové pauzy, čímž vznikla nahrávka sice předlouhá, ovšem nejlepší, která od této pětice vzešla v tomto tisíciletí. Nehraje si na žádné objevování netušených možností, ale to by od kapely se čtyřicetiletou historií bylo zbytečně velké očekávání. Staří psi neradi předvádějí nové kousky, ale ke všemu přistupují s rozvahou a dělají věci promyšlenější a chytřejší. Entuziasmus debutu či alba „Night Of The Blade“ už nejde opakovat (to i vzhledem k zabijácky dlouhé stopáži alba), ale ani tak Tokyo Blade neztrácejí mnoho ze své někdejší energie. Ale jdou na to spíše od lesa. Přes vrstvenější kompozice, variabilnější aranže a leckdy i dramatičtější atmosféru.

Jedním z největších kladů je fakt, že se Tokyo Blade nesnaží znít jako heavymetalová mašina, sázející na rychlost a neurvalost. Skladby od počátku vedou ve svižném tempu, v němž se nezapomíná především na silné melodie, dobře promyšlené mezihry a aranžerské vtípky. Kapela nezapomíná ani na to, že kdysi uměla psát silné stadionové refrény a plní jimi skladby hned od počátku desky - „Man In A Box“ a „Blood Red Night“ nastaví tvář celého alba. Jsou slyšet (kromě heavymetalového základu) vlivy Thin Lizzy, UFO či Whitesnake, což předkládá stále sebevědomější pěvec Alan Marsh elegantním způsobem. Nejsilnější je v dramatické „Cold Light Of Day“, v níž kapela sáhne k baladickým pasážím, korunovými epickým vzletem, v němž si posluchač vzdáleně vzpomene i na slavnou „Still Of The Night“ od Whitesnake. Místy v předlouhé stopáží dojde k okamžiku, kdy se dobře namazaný stroj zasekne jako v „Kill Me `Till I`m Dead“ či „Rhythm Of The Gun“, ale mezi tyto skladby kapela vsadí heavy metalové tutovky „Message On The Wall“, „When The Bullets Fly“ nebo vytvrzená „Nailbomb“ (Marsh zde zachází do míst, kde připomene Jamese Hetfielda z Metallicy), takže je situace zachráněna.

Albu by prospěla kratší stopáž, ale i tak lze kapele přičíst k dobru, že při skoro osmdesáti minutách hudby nesklouzne k vyloženě nudným místům a spíše se snaží o vzácně vyrovnanou nahrávku. Ta nemá žádné předpoklady k tomu, že by měla své posluchače zklamat, včetně náročnějších starých fanoušků. Zdá se, že se po letech bloudění slepými uličkami Tokyo Blade stávají skutečnou jistotou na poli hard n`heavy.

Jan Skala             


www.tokyoblade.com

YouTube ukázka - I Am Unbroken

Seznam skladeb:
1 Man In A Box
2. Blood Red Night
3. I Am Unbroken
4. Disposable Me
5. Eyes Wired Shut
6. Cold Light Of Day
7. We Fall Down
8. Heart Of Darkness
9. Kill Me `Till I`m Dead
10. Life Leaves A Scar
11. Message On The Wall
12. Nailbomb
13. Rhythm Of The Gun
14. Static
15. When The Bullets Fly

Sestava:
Alan Marsh - zpěv
Andy Boulton - kytara
John Wiggins - kytara
Andy Wrighton - baskytara
Steve Pierce - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 1:18:22
Label: Dissonance Productions
Země: Velká Británie
Žánr: heavy metal/hard rock

Diskografie:
1982 - Tokyo Blade
1984 - Night Of The Blade
1985 - Blackhearts And Jaded Spades
1987 - Ain´t Misbehavin´
1989 - No Remorse
1996 - Burning Down Paradise
1998 - Pumphouse
2011 - Thousand Men Strong
2018 - Unbroken
2020 - Dark Revolution
2022 - Fury

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 20.02.2022
Přečteno: 1249x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.15254 sekund.