CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
ale predmetem svaru nebylo kdo ma nebo registraci...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To nerozporuju, ale pořád se bavíme jen o nějakém...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Parizek celou dobu kapelu tahnul a smeroval,...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Není důležité kdo kapelu založil a kdy do ní kdo...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: S tím oprávněním vlastnit značku je to...

ACCEPT - Humanoid
O minulém albu jsem po prvním poslechu...

ACCEPT - Humanoid
Páčila sa mi predchádzajúca doska, páči sa mi aj...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : To, že si Pařízek zaregistroval jako...

ACCEPT - Humanoid
Já chápu, že to každý má trochu jinak, ale aby...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: Ok, díky za vyjasnění, pokud je to tak,...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




HAMMERFALL - Hammer Of Dawn

Ikony heavymetalového reunionu jsou zpět s novou fošnou. Očekávání tohoto alba bylo na místě, protože parta kolem Oscara Dronjaka a Joacima Canse na předešlých dvou počinech "Built To Last" a "Dominion" prokázala nečekaný vzrůst formy. Některé skladby se díky výtečným melodiím zařadily mezi to nejlepší, co kdy Švédové napsali a stvořili. Oscar jakoby nabral do plic svěží skladatelský dech (což vzhledem k jeho výšce nemuselo být tak těžké) a Joacim jej v tom se svým zrajícím hrdlem nenechal. Otázkou bylo, jestli příznivé rozpoložení v kapele vydrží i v průběhu tvorby díla s titulem "Hammer Of Dawn", které Švédové vypustili do světa na konci letošního února.

Úvodní "Brotherhood" nabízí jednu variantu odpovědi. Vstupní riff vyvolává ducha prvních desek, lyrický patos mává na oddané fanoušky (a v příslušném videoklipu na vlastní krev), potřebnou odlehčenost skladbě zajistí zrychlení tempa, na které se váže rozfázované trylkující sólo i vícehlasé popěvky. Tohle celkem dobře funguje, nadšení je ale předčasné, jelikož song "Hammer Of Dawn" nabízí odvrácenou, jakkoli typickou tvář švédských kovotepců. Úvod písně v podobě klávesových symfonií je skvostný, pak ale nastoupí doprovodné, jakože ultra-metalově-chlapské pokřiky, které by tolik nevadily, kdyby zároveň nesuplovaly refrén skladby. Jistě jde o otázku vkusu, pro mě osobně ale tyto momenty devalvují jinak slušné Oscarovo skladatelství (týká se i položky "Live Free Or Die", případně nezábavných popěvků v "Reveries", jež evokují znělku seriálu "Dva roky prázdnin").

Většina dalších písní si podobné extravagance odpouští, naopak je znát sympatický důraz na tvorbu vokálních harmonií. Zvlášť dohromady to jde se svižným tempem, jak spolu se zmíněnou "Brootherhood" dokazují kompozice "No Son Of Odin", "State of the W.I.L.D.", "No Mercy" (v té se dajíj výše kritizované refrénové pokřiky jakžtakž pardonovat, zejména s ohledem na skvělý zbytek písně jedoucí ve stylu "Heading The Call") a především "Too Old To Die Young", z jejíž prvotní nenápadnosti se postupně vyklubal vrchol celé nahrávky. Narace skladby opět úspěšně odkazuje k období desky "Legacy Of Kings", zvlášť příjemně působí refrén s "dovyprávějící" kytarovou vyhrávkou. Funguje i střední tempo tracku "Venerate Me", a to hlavně díky hladkému a nevtíravému chorusu (avizovaný King Diamond v pozici hosta ale moc slyšet není). Možné je pochválit i polobaladické rytmy songu "Not Today", i když zde už se malinko překročila hranice nezdravě návodné vtíravosti (píseň je ekvivalentem polknutí lžíce medu).

Jistá snaha o "nerdovské" heavymetalové zalíbení ostatně prostupuje celou novinkou Hammerfall. Dá se to snadno akceptovat z důvodů tvůrčí nápaditosti, řemeslného talentu a skvělého soundu z dílen Fredrika Nordströma a Jacoba Hansena. Švédové jdou naproti fanouškům, jelikož správně pochopili konzervativnost vzájemného propojení. Pokud by někdo chtěl cokoli navíc, musí jít hledat k jiným kapelám.

Petr Štěpnička             

Na to, že Hammerfall zůstanou věrní svému typickému zvuku, si můžete s klidem vsadit. Švédští kladiváři patří ke kapelám, které se nekoukají napravo ani nalevo a stále si jedou to svoje. Jen jednou za svoji téměř třicetiletou kariéru zkusili vybočit ze zaběhlých kolejí a nevyšlo jim to. Od té doby je se všemi experimenty šmytec. Má to svoje výhody. Fanoušci vědí, co od kapely čekat a nekupují tak zajíce v pytli. Má to ale i svoje nevýhody. Manipulační prostor pro skladatelskou kreativitu kapely se tím značně ztenčuje a přijít na svém dvanáctém studiovém albu se svěžím materiálem a přitom neopustit zažité postupy, je úkol téměř nesplnitelný. Sám kapelník Oscar Dronjak přiznal, že tvorba nových písní nebyla vůbec snadná a nakonec se sahalo i do šuplíků. Na nahrávce je tato skutečnost bohužel poznat. „Hammer of Dawn“zní jako klasická deska gothenburgské pětice, kde je vše na svém místě, ale skladby samotné (v porovnání se starší tvorbou kapely) se drží na hraně průměru. Už nehitové singly „Hammer of Dawn“ a „Venerate Me“ očekávání nenaplnily, přičemž druhý zmíněný nespasila ani účast Kinga Diamonda, který v něm dostal až nedůstojně málo prostoru. Za nejzdařilejší kousky považuji závěrečné speedovky „State of the W.I.L.D.“ a „No Mercy“, ale ani ony nejsou prototypem chytlavého hitu, jaký bychom od Hammerfall očekávali. Na druhou stranu je třeba kapelu pochválit za opět výborná kytarová sóla a vyhrávky plné přitažlivých melodií. V této disciplíně nemají kladiváři konkurenci.

„Hammer of Dawn“ je klasická deska Hammerfall. Není špatná, ale v porovnání se staršími počiny švédské formace působí jako chudší příbuzný.

Moloch 6,5/10

www.hammerfall.net

YouTube ukázka - Brotherhood

Seznam skladeb:
1. Brotherhood
2. Hammer of Dawn
3. No Son of Odin
4. Venerate Me
5. Reveries
6. Too Old to Die Young
7. Not Today
8. Live Free or Die
9. State of the W.I.L.D.
10. No Mercy

Sestava:
Joacim Cans - zpěv
Oscar Dronjak - kytara, vokály
Pontus Norgren - kytara, vokály
Fredrik Larsson - baskytara
David Wallin - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 45:45
Mix a mastering: Fredrik Nordström
Produkce: Fredrik Nordström, Jacob Hansen
Label: Napalm Records
Země: Švédsko
Žánr: heavy-power metal

Diskografie:
1997 - Glory To The Brave
1998 - Legacy Of Kings
2000 - Renegade
2002 - Crimson Thunder
2005 - Chapter V : Unbent, Unbowed, Unbroken
2006 - Threshold
2009 - No Sacrifice, No Victory
2011 - Infected
2014 - (r)Evolution
2016 – Built To Last
2019 - Dominion
2022 - Hammer Of Dawn

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 04.03.2022
Přečteno: 3654x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Řádně...7. 03. 2022 9:57 htaedas
Souhlasím s...6. 03. 2022 11:02 František Šafr
Áno nieje to...5. 03. 2022 8:30 Kamzo


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09206 sekund.